open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 457/885/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 25 травня 2023 року

у справі № 457/885/22

Кримінальна юрисдикція

Щодо апеляційного оскарження ухвали слідчого судді про роз'яснення судового рішення або відмову у його роз'ясненні

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 18 листопада 2019 року у справі № 367/3068/17

ФАБУЛА СПРАВИ

Ухвалою слідчого судді відмовлено у задоволенні заяви представника окружного адміністративного суду ОСОБА_8 про роз'яснення ухвали слідчого судді, якою за клопотанням слідчого СВ відділення поліції РВП ГУНП надано тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні окружного адміністративного суду.

Апеляційний суд ухвалою на підставі положень ч. 4 ст. 399 КПК відмовив у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою заступника керівника апарату окружного адміністративного суду на ухвалу слідчого судді у зв`язку з тим, що зазначена ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає, та повернув апеляційну скаргу апелянту.

ОЦІНКА СУДУ

За змістом 369 КПК судове рішення, в якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку; судове рішення, в якому суд вирішує інші питання, викладається у формі ухвали;а рішення суду касаційної інстанції у випадках, передбачених КПК, викладається у формі постанови.

Згідно з приписами ч. 2 ст. 110 КПК судове рішення приймається у формі ухвали, постанови або вироку, які мають відповідати вимогам, передбаченим статтями 369, 371-374 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 380 КПК, якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту.

Згідно з ч. 1 ст. 380 КПК, якщо судове рішення, яке є результатом судового провадження та яким вирішено питання, що становило предмет його розгляду, за виключенням рішення слідчого судді апеляційного суду, ухваленого в порядку, передбаченому главою 21 КПК, є незрозумілим, суд, слідчий суддя, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

Таким чином, об`єктом письмового роз`яснення у КПК визнано всю систему судових рішень, визначену статтею 369 КПК, до якої відносяться, в тому числі, рішення слідчих суддів.

Частиною 4 ст. 380 КПК передбачено, що ухвалу про роз'яснення судового рішення або відмову в його роз'ясненні може бути оскаржено в апеляційному порядку особою, яка звернулася із заявою про роз'яснення судового рішення, та учасниками судового провадження.

ВИСНОВКИ: апеляційному оскарженню, на підставі ч. 4 ст. 380 КПК, підлягає лише ухвала суду про роз'яснення судового рішення або відмову в його роз'ясненні, постановлена за результатами розгляду заяви про роз'яснення судового рішення, якщо її предметом було судове рішення, яке підлягає роз'ясненню в порядку, передбаченому частиною 1 цієї статті.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження рішень слідчого судді, право на апеляційне оскарження судового рішення, порядок роз’яснення судового рішення, предмет апеляційного оскарження

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: