open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 296/2108/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 29 травня 2023 року

у справі № 296/2108/21

Цивільна юрисдикція

Щодо засвідчення копії судового рішення усім складом суду

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру про відшкодування моральної шкоди.

Рішенням суду першої інстанції у позові відмовлено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 стверджує, що оскаржена постанова апеляційного суду (оригінал) не підписана складом колегії суддів, у зв`язку з чим підлягає скасуванню. Також копія постанови апеляційного суду не відповідає оригіналу, зокрема, не підписана колегією суддів.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 411 ЦПК України судові рішення підлягають обов`язковому скасуванню з направленням справи на новий розгляд, якщо судове рішення не підписано будь-яким із суддів або підписано не тими суддями, що зазначені в судовому рішенні.

Доводи заявника, що оскаржена постанова апеляційного суду (оригінал) не підписана складом колегії суддів, що підтверджено завіреною копією цієї постанови, яка має відповідати оригіналу, спростовуються матеріалами справи, в якій є оригінал постанови апеляційного суду, підписаний всім складом суду, що розглядав справу.

Як вбачається з копії оскаржуваної постанови, вона видана заявнику відповідно до вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20 серпня 2019 року № 814 (далі - Інструкція), тому його доводи про отримання ним копії постанови апеляційного суду, яка не містить підпису суддів, що входили до складу колегії та розглядали його апеляційну скаргу, не заслуговують на увагу.

Відповідно до п. 9 розділу XI Інструкції копія судового рішення (документу) засвідчується відміткою «Згідно з оригіналом». У разі засвідчення з оригіналу електронного документу, збереженого в АСДС, проставляється відмітка «Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду». На лицьовому боці у верхньому правому куті першого аркуша документа проставляється відмітка «Копія». На копії документа зазначається найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів і прізвища, дати засвідчення копії. Відмітка про засвідчення розміщується нижче реквізиту документа «Підпис». Копія документа скріплюється відповідною печаткою суду.

Відповідно до п. 3 розділу XI Інструкції копія судового рішення, виготовлена апаратом суду, засвідчується відповідальною особою апарату суду та відповідною печаткою суду із зазначенням дати.

Додана до касаційної скарги копія постанови апеляційного суду засвідчена відповідно до п. 9 розділу XI Інструкції, а саме відповідальною особою апарату суду та відповідною печаткою суду.

На копії постанови апеляційного суду зазначено, що рішення суду містить підписи всіх трьох суддів.

Висновки: Інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затверджена наказом Державної судової адміністрації України від 20 серпня 2019 року № 814, не передбачає засвідчення копії судового рішення усім складом суду.

Ключові слова: вимоги до судових рішень, порядок засвідчення судових рішень, підстави скасування судових рішень

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: