open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 04 грудня 2019 року

у справі № 278/627/15-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо права спадкоємців відчужувача на звернення до суду з позовом про розірвання спадкового договору

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про розірвання спадкового договору.

Рішенням суду першої інстанції позов ОСОБА_1 задоволено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції в частині скасування запису про обтяження в реєстрі заборон на відчуження житлового будинку, земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення яким відмовлено в задоволенні цієї вимоги. В решті рішення суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Спадковий договір може бути розірвано судом на вимогу відчужувача у разі невиконання набувачем його розпоряджень. Спадковий договір може бути розірвано судом на вимогу набувача у разі неможливості виконання ним розпоряджень відчужувача (стаття 1308 ЦК України).

Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (стаття 599 ЦК України).

При цьому, зобов`язання, що виникають на підставі спадкового договору, припиняються лише у випадку належного виконання спадкового договору.

ВИСНОВКИ: розірвання спадкового договору впливає на права та законні інтереси спадкоємців. Оскільки, судами встановлено, а відповідачем не спростовано, факт невиконання нею умов спадкового договору за життя відчужувача, визнання зобов'язання припиненим з підстав його належного виконання неможливе.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спадкові спори, підстави припинення спадкового договору, захист прав спадкоємця, суб'єкти права на звернення до суду, підстави припинення договірного зобов'язання

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: