open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 278/1904/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 лютого 2023 року

у справі № 278/1904/17

Кримінальна юрисдикція

Щодо умисного вбивства, вчиненого з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (п. 14 ч. 2 ст. 115 КК України)

ФАБУЛА СПРАВИ

Вироком суду першої інстанції ОСОБА_7 визнано винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК, з призначенням йому покарання у виді громадських робіт на 200 годин.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 80 КК ОСОБА_7 звільнено від відбування призначеного покарання у зв`язку із закінченням строків давності; у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК, з призначенням ОСОБА_7 покарання у виді позбавлення волі на строк 12 років.

Згідно з частиною 5 статті 72 КК ОСОБА_7 зараховано у строк відбування покарання строк його попереднього ув'язнення.

Ухвалою апеляційного суду вирок суду першої інстанції щодо ОСОБА_7 залишено без зміни.

ОЦІНКА СУДУ

З системного аналізу кримінального та кримінального процесуального законодавства випливає, що матеріальні склади злочинів проти життя та здоров'я особи, вчинені з мотивів національної нетерпимості (п. 14 ч. 2 ст. 115; ч. 2 ст. 121; ч. 2 ст. 122 КК), обов'язково передбачають настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді певної шкоди життю та здоров`ю потерпілого, яка може полягати і в заподіянні смерті. Суспільно небезпечним наслідком умисного вбивства, вчиненого з мотивів національної нетерпимості, є настання смерті іншої людини.

Важливою ознакою об'єктивної сторони матеріальних складів злочинів, вчинених з мотивів національної нетерпимості, є причинний зв'язок, тобто об'єктивний, закономірний і необхідний зв`язок між суспільно небезпечним діянням особи і шкідливим результатом, що настав. Відсутність або наявність причинного зв`язку між діянням, спрямованим на заподіяння смерті чи тілесних ушкоджень, та наслідком повинна бути очевидною. У тому разі, якщо відсутній причинний зв`язок між дією (бездіяльністю) винного та шкідливим результатом - настанням смерті, відсутній і відповідний склад злочину з мотивів національної нетерпимості.

При перегляді провадження щодо ОСОБА_7 , апеляційним судом не перевірено доводи апеляційної скарги прокурора про вчинення ОСОБА_7 вбивства з мотивів національної нетерпимості.

Зокрема, про таку нетерпимість можуть свідчити висловлення образливого змісту, що відображають нетерпимість до представників іншої національності, релігії і т.д.; використання слів, що принижують національні, релігійні або інші почуття.

Про наявність у ОСОБА_7 згаданого спеціального мотиву на вбивство ОСОБА_9 свідчить і ряд інших факторів. Так, ОСОБА_7 та ОСОБА_9 до подій, що розглядаються, знайомі не були, будь-яких інших суперечок стосовно умов відпочинку на території кафе, користування мангалом чи альтанками також не було, що може свідчити про те, що у разі належності потерпілого до української чи іншої слов'янської національності, у ОСОБА_7 був би відсутній мотив на його умисне вбивство.

Крім цього, засуджений відкрито вживав слова, які принижують та ображають потерпілого саме як азербайджанця, що підтверджується показаннями свідків. Отже, перевіривши матеріали провадження колегія суддів приходить до переконання, що наведені вище ознаки, характерні для вбивства за мотивами нетерпимості та бажання показати «перевагу» представників однієї національності над іншими, про що, зокрема, свідчить і наявність ознак ненависті відносно особи, що мала специфічні ознаки зовнішності певної етнічної групи населення; сам злочин носив відкритий, демонстративний характер; дії із приховання слідів злочину майже відсутні, а місцем здійснення злочину було громадське місце.

ВИСНОВКИ: умисне вбивство, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (п. 14 ч. 2 ст. 115 КК) має місце тоді, коли винний прагне продемонструвати людську неповноцінність потерпілого, через належність останнього до конкретної раси, нації (національності) чи етнічної групи та внаслідок цього виявляє своє упереджене, ненависницьке ставлення до нього.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: злочинні прояви нетерпимості, ксенофобія, вбивства змотивів нетерпимості

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: