open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 187/210/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 01 березня 2022 року

у справі № 187/210/20

Цивільна юрисдикція

Щодо обставин, від яких не залежить можливість реалізації особою з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування права на забезпечення соціальним житлом

Фабула справи: ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до сільської ради, правонаступником якої є селищна рада, про зобов`язання забезпечити житлом.

Позов мотивувала тим, що 2009 року вона, як дитина, позбавлена батьківського піклування, була включена до списку осіб, що потребують позачергового забезпечення житлом. У чергу її було включено під номером два, а 2013 року рішенням сільської ради «Про впорядкування списків черги на отримання житла» переміщено на перше місце. Однак з 2009 року по сьогоднішній день відповідач не вчинив дій, передбачених законом, для забезпечення її житлом. Просила суд зобов'язати відповідача придбати за рахунок сільського бюджету в межах населеного пункту села житлове приміщення, що відповідає санітарно-гігієнічним і технічним нормам та зобов'язати видати житловий ордер на її ім`я на придбане житлове приміщення.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 зазначає, що Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачений присічний строк для забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування соціальним житлом до надання їм благоустроєного житлового приміщення для постійного проживання, а саме протягом місяця з дня досягнення 18 років, а тому законодавчі підстави для ухилення від виконання вимог Закону у відповідача відсутні.

Правова позиція Верховного Суду: згідно з ч. 1 ст. 33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які досягли 16 років, у разі відсутності в таких дітей житла мають право зараховуватися на квартирний облік та соціальний квартирний облік за місцем їх походження або проживання до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за заявою опікуна чи піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів, адміністрації закладу, де проживає дитина, або органу опіки та піклування. Після досягнення 18 років такі діти протягом місяця забезпечуються соціальним житлом до надання їм благоустроєного житлового приміщення для постійного проживання.

Після завершення перебування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у відповідних закладах для таких дітей, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім`ї або завершення терміну піклування над такими дітьми та в разі відсутності в таких дітей права на житло обласні, Київська та Севастопольська міські, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування забезпечують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа протягом місяця у позачерговому порядку впорядкованим соціальним житлом. Порядок забезпечення соціальним житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа затверджується Кабінетом Міністрів України. Соціальне житло, що надається дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа для проживання, має відповідати санітарним і технічним вимогам (ч.ч. 4-6 ст. вказаного 33 Закону).

Громадянам, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, жилі приміщення надаються в порядку черговості (ч. 1 ст. 43 ЖК України).

Перелік громадян, які мають право на позачергове отримання житлових приміщень, визначений ст. 46 ЖК України, зокрема, поза чергою жиле приміщення надається дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після завершення терміну перебування у сім`ї опікуна чи піклувальника, прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу, закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особам з їх числа у разі відсутності житла або неможливості повернення займаного раніше жилого приміщення в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Громадяни, які мають право на позачергове одержання жилих приміщень, включаються до окремого списку. Особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення 23 років не втрачають право на позачергове отримання жилого приміщення, за умови їх перебування у встановленому порядку на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, на момент досягнення 23-річного віку.

Порядок надання жилих приміщень громадянам, які перебувають на квартирному обліку, визначений Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затвердженими постановою Ради Міністрів УРСР та Української республіканської ради професіональних союзів від 11 грудня 1984 року № 470, у пп. 3 п. 38 яких встановлено, що черговість надання жилих приміщень визначається за часом взяття осіб, які потребують поліпшення житлових умов, на облік (включенням до списків осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень).

Висновки: у цій справі суди не врахували, що можливість реалізації особою після досягнення нею 18 років передбаченого ч. 1 ст. 33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» права на забезпечення протягом місяця соціальним житлом до надання їм благоустроєного житлового приміщення для постійного проживання не може бути поставлена в залежність від належності рівня організації уповноваженими суб'єктами роботи щодо ведення квартирного обліку та соціального квартирного обліку за місцем походження або проживання таких осіб.

Ключові слова: захист житлових прав, право на отримання житла, процедура забезпечення житлом, захист прав дітей

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: