open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 640/3489/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 10 січня 2023 року

у справі № 640/3489/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо поважності причин пропуску процесуального строку з причини введення воєнного стану

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України, в якому просив:

  1. визнати дії Головного управління Пенсійного фонду України щодо виплати позивачу пенсії в обмеженому розмірі протиправними;
  2. зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України виплачувати позивачу пенсію без обмеження її максимального розміру;
  3. зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України виплатити позивачу різницю між перерахованою і з врахуванням фактично виплаченою пенсію за матеріалами пенсійної справи.

Окружний адміністративний суд рішенням позов задовольнив частково.

ОСОБА_1 звернувся до апеляційного адміністративного суду із апеляційною скаргою на рішення окружного адміністративного суду.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду вказану апеляційну скаргу залишено без руху.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення окружного адміністративного суду на підставі п. 4 ч. 1 ст. 299 Кодексу адміністративного судочинства України.

ОЦІНКА СУДУ

За приписами ч. 1 ст. 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

При цьому норми Кодексу адміністративного судочинства України не містять вичерпного переліку підстав, які вважаються поважними для вирішення питання про поновлення пропущеного процесуального строку. Такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з врахуванням обставин у справі.

ВИСНОВКИ: введення воєнного стану може бути визнано судом поважною причиною пропуску відповідного процесуального строку або його продовження за умови, якщо пропуск строку знаходиться в прямому причинному зв`язку з такою обставиною. Сам по собі факт запровадження воєнного стану в Україні не є безумовною підставою для поновлення процесуального строку, а тому це питання має вирішуватися в кожному конкретному випадку з урахуванням доводів, наведених у заяві та обставин, які існували та об`єктивно перешкоджали вчиненню процесуальних дій.

При оцінці поважності причин пропуску процесуального строку з причини введення воєнного стану в Україні додатково слід брати до уваги, зокрема: територіальне місцезнаходження суду, порядок його функціонування; місце проживання (місцезнаходження) заявника; ведення на відповідній території бойових дій або розташування у безпосередній близькості до такої території, посилення ракетних обстрілів у відповідний проміжок часу, що об'єктивно створювало реальну небезпеку для життя учасників процесу; тривалість самого процесуального строку та час, який минув із дати завершення процесуального строку; наявність чи відсутність обставин, які об'єктивно перешкоджали конкретній особі реалізувати своє право (повноваження) у межах визначеного процесуального строку; поведінку особи, яка звертається з відповідним клопотанням, зокрема, чи вживала особа розумних заходів для того, щоб реалізувати своє право (повноваження) у межах процесуального строку та якнайшвидше після його закінчення (у разі наявності поважних причин його пропуску), та інші доречні обставини.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий режим воєнного стану, право на перегляд судових рішень, строки звернення до суду, правила перебігу процесуальних строків

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: