open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 160/5130/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 січня 2023 року

у справі № 160/5130/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо поважності причин пропуску територіальним органом поліції строку на апеляційне оскарження, пов'язаних із введенням воєнного стану

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Національної поліції, в якому просив:

  1. визнати протиправною бездіяльність щодо грошової компенсації за невикористану щорічну додаткову відпустку; доплати за службу в нічний час;
  2. зобов'язати виплатити грошову компенсацію за невикористану щорічну додаткову оплачувану відпустку та заборгованість по грошовому забезпеченню у вигляді доплати за службу в нічний час;
  3. стягнути за рахунок бюджетних асигнувань судові витрати на оплату правової допомоги

Рішенням окружного адміністративного суду позов задоволено.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу відповідача залишено без руху та запропоновано протягом десяти днів з моменту її отримання звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строків, вказавши інші поважні підстави для поновлення строку апеляційного оскарження.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

ОЦІНКА СУДУ

Частиною першою статті 121 КАС України передбачено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Поважними причинами пропуску процесуального строку є ті, які унеможливлюють або ускладнюють можливість вчинення процесуальних дій у визначений законом строк, є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення, та пов`язані з дійсно істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливили своєчасне вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

У цій справі суд апеляційної інстанції не знайшов підстав для задоволення клопотання представника відповідача у зв`язку з відсутністю будь-яких документів про зміну або особливості режиму роботи управління на період введення воєнного стану, а також визнав безпідставним посилання на лист Торгово-промислової палати України.

Особливістю розглядуваної правової ситуації є те, що Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан з 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Надалі, Указом Президента України від 18 квітня 2022 року №250/2022 продовжено строк воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб. Указом Президента України від 17 травня 2022 року № 341/2022 продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб. Указом Президента України від 12 серпня 2022 року № 573/2022 продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб.

В умовах введеного на території України воєнного стану підрозділи Національної поліції переведені на посилений варіант служби з метою забезпечення публічної безпеки і порядку та здійснення цілодобового моніторингу оперативної обстановки в країні.

Відтак, при наданні оцінки наведеним відповідачем у заяві про поновлення строку на апеляційне оскарження обставинам та постановленні оскаржуваної ухвали, суд апеляційної інстанції повинен був врахувати існування об'єктивних причин, що унеможливлювали подання апеляційної скарги у встановлений тридцятиденний строк.

ВИСНОВКИ: відмовляючи у відкритті апеляційного провадження суд апеляційної інстанції розцінив ненадання будь-яких документів про зміну або особливості режиму роботи на період введення воєнного стану як необґрунтоване посилання на неможливість вчасно звернутися з апеляційною скаргою, що призвело до передчасного висновку про неповажність причин пропуску строку на апеляційне оскарження та, відповідно, постановлення оскаржуваної ухвали, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі.

У той же час є безпідставним чергове посилання відповідача на лист Торгово-промислової палати України від 28 лютого 2022 року №2024/02.0-7.1. Таким листом підтверджено військову агресію Російської Федерації проти України з 24 лютого 2022 року, яка є надзвичайною, невідворотною та об'єктивною обставиною для суб'єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов`язанням/обов'язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Головне управління Національної поліції у спірних правовідносинах не є суб`єктом господарської діяльності чи фізичною особою, у якого виникли зобов'язання за договором.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: пропуск процесуального строку, повноваження органу поліції, наслідки введення воєнного стану, право на перегляд судових рішень

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: