open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 553/3289/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 01 листопада 2022 року

у справі № 553/3289/17

Кримінальна юрисдикція

Щодо кваліфікації дій особи як розбою, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 187 КК України)

ФАБУЛА СПРАВИ

Згідно з вироком суду першої інстанції ОСОБА_1 визнано винуватим та засуджено за ч. 1 ст. 185 КК України до покарання у виді арешту на строк 45 діб; за ч. 2 ст. 187 КК України - до покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років. На підставі ч. 1 ст. 70, ст. 103 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно визначено ОСОБА_1 покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років.

Цим же вироком засуджено ОСОБА_2 та ОСОБА_3, а кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 та ОСОБА_5 закрито.

Ухвалою апеляційного суду вирок суду першої інстанції в частині засудження ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 185 КК України скасовано, звільнено його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження в цій частині закрито. Виключено з вироку посилання суду на кваліфікуючу ознаку - вчинення злочину повторно в ході кваліфікації дій ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 187 КК України за епізодом вчинення злочину щодо потерпілого ОСОБА_6 та кваліфікації дій ОСОБА_2 за ч. 2 ст. 187 КК України за епізодами вчинення злочинів щодо потерпілих ОСОБА_6, ОСОБА_7. На підставі ст. 72 КК України в редакції Закону № 838-VIII зараховано ОСОБА_2 у строк покарання строк його попереднього ув'язнення. Виключено з вироку посилання суду на призначення покарання ОСОБА_1 на підставі ч.1 ст.70, ст. 103 КК України. Ухвалено важати ОСОБА_1 засудженим за ч. 2 ст. 187 КК України до покарання призначеного судом першої інстанції, у виді позбавлення волі на строк 7 років.

ОЦІНКА СУДУ

Доводи захисника про те, що дії ОСОБА_1 за епізодом нападу на ОСОБА_10 підлягають перекваліфікації з ч. 2 ст. 187 КК України на ч. 1 ст. 122 цього Кодексу, були предметом перевірки судів першої та апеляційної інстанцій та обґрунтовано спростовані.

Зокрема, судами установлено, що про наявність у ОСОБА_10 матеріальних цінностей зловмисники з`ясовували ще біля магазину «АТБ». Саме засуджені вмовляли, щоб потерпілий пішов із ними в безлюдне місце, де всі троє нападників, зокрема і ОСОБА_1, який був найбільш активним учасником нападу, забили ОСОБА_10 до втрати свідомості, щоб мати можливість заволодіти його речами. Заволодівши чужим майном, ОСОБА_2, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 разом утекли з місця злочину та розпорядилися викраденим на власний розсуд, зокрема розподілили його. Так, ОСОБА_1 відмовився від кросівок на користь ОСОБА_2, співучасники вихвалялись незаконно здобутими речами та демонстрували їх.

Вищенаведеними доказами, встановлено єдиний спільний умисел винних, про що свідчить узгодженість злочинної діяльності нападників, їх попередня домовленість на вчинення розбою щодо ОСОБА_10. У свою чергу злочинні дії ОСОБА_1 були складовою здійснення нападу із застосуванням фізичного насильства, небезпечного для життя та здоров'я потерпілого, засуджений виконав частину того обсягу дій, який група вважала необхідним для реалізації спільного умислу.

ВИСНОВКИ: як зазначено в ухвалі апеляційним судом, напад відбувався за умов, коли кожен із його співучасників мав змогу бачити та усвідомлювати дії інших нападників, погоджувався з ними і продовжував активну протиправну поведінку. Виконання кожним із засуджених під час нападу на потерпілого різних дій (завдання ударів, вилучення речей) не може бути підставою для їх кваліфікації за статтями закону, які передбачають відповідальність за окремі злочинні дії (ч. 1 ст. 122 КК України), оскільки суди беззаперечно, поза розумним сумнівом встановили наявність єдиної спільної мети та узгодженості дій нападників, що свідчать про їх попередню домовленість саме на вчинення розбійного нападу з метою заволодіння чужим майном, поєднаного із застосуванням насильства, небезпечного для життя та здоров'я особи, яка зазнала нападу. З урахуванням наведеного, кваліфікація дій засудженого за ч. 2 ст. 187 КК України за епізодом розбійного нападу є правильною.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: корисливі злочини, насильницькі злочини, склад розбою, кримінальні правопорушення проти власності

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: