open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 червня 2018 року

у справі № 591/5934/16-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо визначення обсягу необлікованої електричної енергії та її вартості у разі порушення споживачем обов'язку зі збереження пломби

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ПАТ «Сумиобленерго», у якому просив скасувати рішення ПАТ «Сумиобленерго», оформлене протоколом по розгляду Акта про порушення про визначення обсягу та вартості необлікованої активної електричної енергії.

ПАТ «Сумиобленерго» звернулось з зустрічним позовом до ОСОБА_1, у якому просило стягнути з ОСОБА_1 вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією у сумі 50 518,56 грн.

Зустрічна позовна заява мотивована тим, що між сторонами існують договірні правовідносини щодо постачання електричної енергії. Відповідно до пунктів 3.3, 3.31, 3.32 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року № 28 (далі - Правила), представником енергопостачальника проведено пломбування засобу обліку об'єкту (магазину) відповідача. Було встановлено пломби у кількості 5 штук, які передані на зберігання ОСОБА_1, про що складено Акт про пломбування розрахункових засобів обліку електричної енергії, який підписаний представником ПАТ «Сумиобленерго» та споживачем ОСОБА_1. Представником ПАТ «Сумиобленерго» в присутності ОСОБА_1 було проведено перевірку електроустановки магазину. При перевірці виявлено порушення пункту 6.40 Правил, а саме: зрив пломби енергопостачальної організації з виносної шафи обліку, встановленої на фасаді магазину, в якій встановлено ввідний автоматичний вимикач та лічильник електроенергії. Виявлене порушення зафіксоване Актом, проведена фотофіксація. Вказаний Акт підписаний сторонами, без зауважень. На засіданні комісії філії «Сумське МРВЕ ПАТ «Сумиобленерго» складено протокол по розгляду Акта, складено розрахунок кількості необлікованої активної електричної енергії та складено рахунок на оплату, який відповідач отримав, проте не сплатив.

Рішенням суду першої інстанції частково задоволено позов ОСОБА_1. Зустрічний позов ПАТ «Сумиобленерго» залишено без задоволення.

Рішенням апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким позов ОСОБА_1 залишено без задоволення. Зустрічний позов ПАТ «Сумиобленерго» задоволено.

ОЦІНКА СУДУ

За приписами пунктів 3.2, 3.3 Правил, які діяли на момент виникнення правовідносин, відповідальність за технічний стан засобів обліку несе та організація, на балансі якої вони перебувають, або організація, яка здійснює їх експлуатацію на підставі відповідного договору. Відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Відповідно до пункту 6.40 Правил, які діяли на момент виникнення правовідносин, у разі виявлення представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 04 травня 2006 року № 562 (далі - Методика).

Згідно з пунктом 1.2 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, вона застосовується постачальником електричної енергії за регульованим тарифом (електропередавальною організацією) (далі - енергопостачальник) при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією та/або виявлення фактів крадіжки електричної енергії, самовільного підключення до об'єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку. У разі своєчасного (до виявлення порушення представниками енергопостачальника) письмового повідомлення споживачем енергопостачальника про виявлені ним пошкодження приладів (систем) обліку, пошкодження або зрив пломб та за відсутності явних ознак втручання в роботу приладів (систем) обліку Методика не застосовується.

ВИСНОВКИ: за відсутності спричиненої певним порушенням можливості споживання необлікованої електроенергії визначення її обсягу та вартості є безпідставним, оскільки, як вбачається з назви пункту 1.1 та розділу 2 наведеної Методики, вона встановлює порядок для визначення обсягу та вартості саме не облікованої електроенергії.

Досліджуючи правомірність застосування цієї санкції, апеляційний суд, встановивши факт наявності порушення споживачем Правил, які діяли на момент виникнення правовідносин, залишив поза увагою необхідність з'ясування обставин щодо спричинення цим порушенням відповідних наслідків у вигляді можливого чи неможливого споживання споживачем не облікованої електроенергії внаслідок зазначеного порушення.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: відповідальність споживача електроенергії, факт споживання електроенергії, розрахунок необлікованої електроенергії

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: