open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 461/1437/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 17 листопада 2022 року

у справі № 461/1437/21

Цивільна юрисдикція

Щодо відшкодування моральної шкоди протиправної госпіталізації та утримання особи в психіатричному закладі закритого типу

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просила стягнути на свою користь на відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями та рішеннями, що призвело до значного ушкодження здоров`я:

  1. з Головного управління Національної поліції у Львівській області - 100 мінімальних заробітних плат України, що становить 600 000,00 грн;
  2. з Комунального неко обласна клінічна психіатрична лікарня - 100 мінімальних заробітних плат України, що становить 600 000,00 грн;
  3. з Комунального некомерційного підприємства «Центральна районна лікарня» (далі - ЦРЛ) - 100 мінімальних заробітних плат України, що становить 600 000,00 грн.

Позивач уважає, що неправомірними діями працівника поліції та лікарів, які є працівниками відповідачів вона була протиправно госпіталізована, отримала сильний шок, стрес та незаконний лікувальний процес, у зв`язку з чим її здоров'ю була завдана шкода.

Суд першої інстанції рішенням в задоволенні позову відмовив.

Апеляційний суд постановою рішення суду першої інстанції скасував та ухвалив нове рішення, яким позов задовольнив частково. Стягнув з Головного управління Національної поліції на користь ОСОБА_1 12 000,00 грн моральної шкоди. Стягнув з обласної клінічної психіатричної лікарні на користь ОСОБА_1 12 000,00 грн моральної шкоди. Стягнув з ЦРЛ на користь ОСОБА_1 12 000,00 грн моральної шкоди. В решті позову відмовив.

ОЦІНКА СУДУ

Надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку шляхом її госпіталізації до психіатричного закладу у примусовому порядку та продовження такої госпіталізації розглядаються як позбавлення свободи у розумінні пункту 1 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) з усіма гарантіями, що передбачені цією статтею, включно з правом на відшкодування будь-якої шкоди, завданої позбавленням свободи, якщо воно буде визнане таким, що не відповідає чинному законодавству України.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) щодо застосування підпункту «е» пункту 1 статті 5 Конвенції особа не може бути позбавлена свободи як «психічно хвора», якщо не дотримано трьох мінімальних умов: по-перше, має бути достовірно доведено, що особа є психічно хворою; по-друге, психічний розлад повинен бути такого виду або ступеня, що слугує підставою для примусового тримання у психіатричній лікарні; і по-третє, обґрунтованість тривалого тримання у психіатричній лікарні залежить від стійкості відповідного захворювання.

Перед тим як визначати, чи було достовірно доведено, що особа страждає на психічний розлад, вид і ступінь якого можуть бути підставою для примусового тримання цієї особи у психіатричній лікарні, суди повинні встановити, чи було таке тримання законним у розумінні підпункту «е» пункту 1 статті 5 Конвенції, зокрема, чи була дотримана процедура, передбачена чинним законодавством України.

Недотримання вимог норм матеріального чи процесуального права при вирішенні питання про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку призводить до порушення підпункту «е» пункту 1 статті 5 Конвенції. Проте відповідність такого позбавлення особи свободи національному законодавству є недостатньою умовою; воно також має бути необхідним за конкретних обставин, що повинен встановити суд, розглядаючи справу.

Відповідно до статті 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Згідно зі статтею 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті. Моральна шкода відшкодовується незалежно від вини органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, фізичної або юридичної особи, яка її завдала: 1) якщо шкоди завдано каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки; 2) якщо шкоди завдано фізичній особі внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту або виправних робіт; 3) в інших випадках, встановлених законом.

Згідно з матеріалами цієї справи рішенням окружного адміністративного суду, залишеним в силі постановою Верховного Суду, встановлені обставини незаконної госпіталізації ОСОБА_1 до обласної клінічної психіатричної лікарні у примусовому порядку, без її згоди, на кареті швидкої допомоги у супроводі працівника поліції, а також її утримування та лікування. Установивши, що ОСОБА_1 була незаконно госпіталізована, а згодом незаконно перебувала на стаціонарному лікуванні в обласній клінічній психіатричній лікарні, куди примусово була направлена на госпіталізацію лікарем ЦРЛ, в результаті чого незаконно отримувала лікування, чим їй завдано моральної шкоди, апеляційний суд дійшов правильного висновку про часткове задоволення позову.

ВИСНОВКИ: встановлення факту протиправної госпіталізації та утримання особи в психіатричному закладі закритого типу є підставою для відшкодування їй моральної шкоди.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: компенсація немайнової шкоди, презумпція психічного здоров'я, незаконне лікування, підстави відшкодування шкоди, порушення особистих немайнових прав



Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: