open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 140/8301/21[1]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 31 травня 2022 року

у справі № 140/8301/21[1]

Адміністративна юрисдикція

Щодо необхідності забезпечення справедливого судового розгляду справ у період дії воєнного стану

ФАБУЛА СПРАВИ

Приватна фірма «Техагробуд» звернулася до окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління ДПС про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, згідно якого, із врахуванням рішення Державної податкової служби України, до позивача застосовано санкції.

Окружний адміністративний суд рішенням позов задовольнив повністю.

23 лютого 2022 року представник платника подав клопотання про продовження строків апеляційного розгляду справи у зв’язку необхідністю вивчення документів щодо спірних правовідносин. Розписка про ознайомлення представника позивача про розгляд справи 02 березня 2022 року не містить ані даних щодо процесуального становища особи, яка поставила свій підпис, ані прізвища та ініціалів. До розписки не додано документа, який підтверджує повноваження такої особи.

Апеляційний адміністративний суд постановою, ухваленою у відкритому судовому засіданні, задовольнив апеляційну скаргу контролюючого органу, скасувавши рішення суду першої інстанції та ухваливши нове рішення, яким відмовив у задоволенні позову.

Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу, скасувавши судове рішення суду апеляційної інстанції та направивши справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

ОЦІНКА СУДУ

24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» Указом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Верховний Суд на сайті Судової влади України оприлюднив інформацію щодо особливостей здійснення правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, зокрема, зауважив, що навіть в умовах воєнного стану конституційне право людини на судовий захист не може бути обмеженим. Відповідно до статті 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. У разі загрози життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно прийматимуться рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом. Справи, які не є невідкладними, розглядатимуться лише за наявності письмової згоди на це всіх учасників судового провадження. Не можуть бути відкладеними судові засідання, на яких має розглядатися питання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. З метою забезпечення безпеки учасників судових процесів і відвідувачів судів припиняється проведення особистого прийому громадян керівництвом суду й обмежується допуск у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань. Якщо суд не припинив здійснювати судочинство, учасники судових процесів мають можливість подати заяву про відкладення розгляду справ у зв`язку з воєнними діями та/або про розгляд справ у режимі відеоконференції за допомогою будь-яких технічних засобів, зокрема власних.

ВИСНОВКИ: суд апеляційної інстанції, ухвалюючи постанову без участі сторін, які виявили бажання бути присутніми в судовому засіданні, в період дії правового режиму воєнного стану, розуміючи певні об`єктивні ускладнені обставини щодо можливості сторін прибути до суду (наприклад: призов на військову службу, переїзд до іншого міста, затори тощо), з метою забезпечення права учасників справи брати участь у судовому процесі, мав здійснити певні процесуальні дії для забезпечення справедливого судового розгляду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: вимоги до процесуальних документів, право на справедливий суд, порядок відкладення розгляду справи, право брати участь у судовому засіданні, право на судових захист

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: