open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 09 вересня 2021 року

у справі № 640/11311/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо права приватного виконавця залучати для проведення оцінки майна суб'єктів оціночної діяльності

ФАБУЛА СПРАВИ

Фірма «Т.М.М.» - ТОВ звернулося до окружного адміністративного суду з позовом до приватного виконавця Виконавчого округу міста (далі - приватний виконавець), треті особи: АТ «Альфа-Банк», ТОВ «Приватна експертна служба», в якому просила:

  1. визнати протиправною та скасувати постанову приватного виконавця про призначення суб'єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні;
  2. визнати неправомірними результати визначення вартості та оцінки майна, отримані приватним виконавцем на підставі постанови про призначення суб'єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, в задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно ч. 3 ст. 57 Закону України «Про виконавче провадження» (далі - Закон №1404-VIII), у разі якщо сторони виконавчого провадження не дійшли згоди щодо визначення вартості майна, визначення вартості майна боржника здійснюється виконавцем за ринковими цінами, що діють на день визначення вартості майна. Для проведення оцінки за регульованими цінами, оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських та річкових суден виконавець залучає суб`єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання.

Також, згідно зі ст. 20 Закону №1404-VIII для проведення оцінки майна залучається суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання. Суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання зобов'язаний надати письмовий звіт з питань, що містяться в постанові.

ВИСНОВКИ: враховуючи приписи п. 15 ч. 3 ст. 18 та ч. 1 ст. 20 Закону №1404-VIII залучати в установленому порядку для проведення оцінки майна - суб`єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання є правом приватного виконавця, що встановлене вказаними нормами.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: обов'язки виконавця, процедура оцінки майна, оскарження дій виконавця, порядок залучення суб'єкта оціночної діяльності

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: