open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 листопада 2018 року

у справі № 905/1328/17

Господарська юрисдикція

Щодо можливості застосування до банківської установи положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

ФАБУЛА СПРАВИ

За заявою ОСОБА_6 до ПАТ "АКБ "Базис" про визнання банкрутом ухвалою господарського суду порушено провадження у справі № 905/1328/17 про банкрутство ПАТ "АКБ "Базис", визнані вимоги ініціюючого кредитора ОСОБА_6 у розмірі 1 265 548,34 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введена процедура розпорядження майном боржника строком на 115 календарних днів, інше.

Ухвалою господарського суду визнано вимоги та затверджено реєстр вимог кредиторів ПАТ "АКБ "Базис".

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу господарського суду в частині визнання вимог Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в загальному розмірі 1 662 062,63 грн залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Спірні правовідносини у період з 23.08.2012 по 21.10.2014 щодо виплат коштів вкладникам банку реалізовувались на підставі норм Закону України "Про банки та банківську діяльність" та Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" (в редакції від 01.01.2011).

Згідно ст. 1 Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", початок виплат Фондом грошових коштів вкладникам пов'язується з настанням факту "недоступності вкладів", що, в свою чергу, було пов'язано із прийняттям постанови Правління НБУ "Про відкликання банківської ліцензії та призначення ліквідатора ПАТ "Акціонерний комерційний банк "Базис". Також, набуття Фондом прав кредитора відповідно до приписів ст. 33 вказаного Закону обумовлено проведенням ліквідаційної процедури банку у порядку визначеному цим Законом, та пов'язується з фактом недоступності вкладів.

Місцевим та апеляційним судами досліджено та встановлено, що на момент порушення провадження у даній справі №905/1328/17 про банкрутство та на момент звернення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з грошовими вимогами до боржника, ПАТ "АКБ "Базис" не було учасником Фонду, оскільки втратило статусу банку, був виключений з Державного реєстру банків НБУ та не мав банківської ліцензії на право здійснення банківської діяльності.

Враховуючи приписи наведених норм та встановивши зазначені вище обставини, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про неможливість застосування до спірних відносин ст. 33 Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", посиланням на яку заявник обґрунтував підставу виникнення у боржника спірних зобов'язань, оскільки приписи названої норми пов'язують набуття Фондом права кредитора виключно щодо учасника (тимчасового учасника) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - банку, який включений до Державного реєстру банків та має банківську ліцензію в силу вимог ст. 2 Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб". Положення цього Закону не визначають правових засад набуття Фондом статусу кредитора юридичної особи, яка перебуває в процедурі банкрутства відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", та вони не розповсюджуються на відносини Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з іншими юридичними особами, які не є учасниками Фонду (колишніми учасниками).

ВИСНОВКИ: відносини, які виникають у зв'язку із здійсненням Фондом гарантування вкладів фізичних осіб виведення неплатоспроможного банку з ринку, зокрема, набуття Фондом статусу кредитора на загальну суму, що підлягає відшкодування вкладникам банку, реалізуються виключно в процедурі ліквідації банку в порядку виконання спеціальних норм Закону України "Про банки та банківську діяльність", Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб".

У даному випадку справа про банкрутство ПАТ "АКБ "Базис" порушена та розглядається на підставі спеціальних норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", які і підлягають застосуванню у даній справі.

З огляду на це, апеляційний суд дійшов висновку, що вимоги Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до боржника не є грошовими зобов'язаннями боржника у даній справі про банкрутство в розумінні норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", який є спеціальним при розгляді кредиторських вимог в межах даної справи про банкрутство.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий статус банку, підстави ліквідації банку, банківське законодавство, справи за участю ФГВФО

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: