open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 23 травня 2018 року

у справі № 803/728/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо строку звернення до суду з позовом про скасування податкового повідомлення-рішення (рішення про застосування фінансових санкцій)

ФАБУЛА СПРАВИ

ФОП ОСОБА_2 звернулась до окружного адміністративного суду з позовом до ГУ ДФС про визнання протиправним та скасування рішення про застосування фінансових санкцій.

Ухвалою окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, вказаний позов залишено без розгляду з підстав пропуску місячного строку звернення з цим позовом до суду.

ОЦІНКА СУДУ

Кодекс адміністративного судочинства України (в редакції чинній на час постановлення судом першої інстанції оскаржуваної ухвали) передбачав можливість встановлення іншими законами спеціальних строків звернення до адміністративного суду. Такі спеціальні строки мають перевагу в застосуванні порівняно із загальним строком звернення до адміністративного суду, визначеним частиною другою статті 99 цього Кодексу, а також скороченими строками, визначеними, зокрема, частинами четвертою та п'ятою статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції чинній на час постановлення судом першої інстанції оскаржуваної ухвали).

Пунктом 111.2 статті 111 Податкового кодексу України (в редакція, яка діяла на час винесення контролюючим органом спірного рішення) передбачено, що фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з цим Кодексом та іншими законами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Згідно із пунктом 113.1. статті 113 Податкового кодексу України (в редакції, яка діяла на час винесення контролюючим органом спірного рішення) строки застосування, сплата, стягнення та оскарження сум штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) здійснюються у порядку, визначеному цим Кодексом для сплати, стягнення та оскарження сум грошових зобов'язань.

Порядок та строки оскарження рішень контролюючих органів встановлюються статтею 56 Податкового кодексу України.

Пунктом 56.18 статті 56 Податкового кодексу України (в редакція, яка діяла на час винесення контролюючим органом спірного рішення) встановлено, що з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу, платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення.

ВИСНОВКИ: строк звернення платника податків з позовом до адміністративного суду становить 1095 днів і обчислюється з дня отримання платником рішення про застосування фінансових санкцій, що оскаржено.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: темпоральні межі процесуального строку, порядок оскарження рішень податкових органів, правила обчислення процесуальних строків, податкові спори

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: