open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 17 червня 2021 року

у справі № 357/9123/18

Цивільна юрисдикція

Щодо можливості звернення із клопотанням про зупинення провадження на стадії апеляційного перегляду

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ «Олійникова Слобода» звернулося до суду із позовом ОСОБА_1, ТОВ Агрокомплекс «Узин», державного реєстратора комунального підприємства селищної ради, в якому просило суд:

  1. визнати недійсним договір оренди землі, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ Агрокомплекс «Узин»;
  2. скасувати рішення державного реєстратора комунального підприємства селищної ради про державну реєстрацію іншого речового права - права оренди та припинити право оренди ТОВ Агрокомплекс «Узин» на земельну ділянку, яке виникло на підставі договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ Агрокомплекс «Узин»;
  3. стягнути солідарно з ОСОБА_1, ТОВ Агрокомплекс «Узин» та комунального підприємства селищної ради «Комунальна служба реєстрації речових прав» на користь ТОВ «Олійникова Слобода» судові витрати.

Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позову відмовлено.

Ухвалою апеляційного суду апеляційне провадження у справі № 357/9123/18 зупинено до набрання законної сили рішенням суду першої інстанції у цивільній справі № 357/9440/20. Ухвала апеляційного суду мотивована тим, що, враховуючи позовні вимоги, які були заявлені у цій справі № 357/9123/18, а також позовні вимоги ТОВ «Олійникова Слобода» у справі № 357/9440/20 щодо визнання незаконним та скасування наказу Міністерства юстиції України, яким, зокрема, було скасовано реєстрацію права оренди ТОВ «Олійникова Слобода» на спірну земельну ділянку, тому наявні правові підстави для обов'язкового зупинення провадження у даній цивільній справі, оскільки об`єктивно неможливо її вирішити до вирішення цивільної справи № 357/9440/20.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з пунктом 6 частини першої статті 251 ЦПК України суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об'єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об'єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

З огляду на зазначені вимоги закону для вирішення питання про зупинення провадження у справі суд повинен у кожному конкретному випадку з`ясувати:

  1. чи існує вмотивований зв`язок між предметом судового розгляду у справі, яка розглядається судом, з предметом доказування в конкретній іншій справі, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства;
  2. чим обумовлюється об'єктивна неможливість розгляду цієї справи.

Об`єктивна неможливість розгляду цієї справи до вирішення іншої справи полягає у тому, що рішення суду в справі встановлює обставини, які впливають на збирання та оцінку доказів у цій справі, зокрема факти, що мають преюдиційне значення.

Метою зупинення провадження у справі до розгляду іншої справи є виявлення обставин, підстав, фактів тощо, які не можуть бути з`ясовані та встановлені в цьому процесі, але мають значення для справи, провадження у якій зупинено.

З огляду на обставини цієї справи, вирішення питання щодо законності наказу Міністерства юстиції України 5, яким, зокрема, скасовано реєстрацію права оренди ТОВ «Олійникова Слобода» на спірну земельну ділянку, впливає на встановлення факту набуття ТОВ «Олійникова Слобода» права оренди на спірну земельну ділянку, що матиме істотне значення для ухвалення законного та обґрунтованого рішення у цій справі.

Отже, існує об`єктивна неможливість розгляду цієї справи до вирішення справи № 357/9440/20, у якій судом встановлюються обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у цій справі, зокрема факти, що мають преюдиційне значення, та які не можуть бути з`ясовані та встановлені у цій справі, але мають значення для правильного вирішення спору.

Доводи касаційної скарги про те, що на момент звернення до суду позивачу було відомо про наявність наказу Міністерства юстиції України та він оспорював його у суді, а тому визнав, що вказаний наказ не є перешкодою для вирішення спору у цій справі, тоді як подальше подання клопотання про зупинення провадження є зловживанням процесуальним правами і такі дії спрямовані на безпідставне затягування розгляду справи, є безпідставними.

ВИСНОВКИ: ЦПК України не забороняє учасникам справи звертатися із клопотанням про зупинення провадження на стадії апеляційного перегляду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: межі апеляційного перегляду, підстави зупинення судового провадження, процедурні порушення, земельні спори

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: