open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 160/10874/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 23 лютого 2022 року

у справі № 160/10874/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо правомірності винесення приватним виконавцем постанови про стягнення основної винагороди одночасно з постановою про відкриття виконавчого провадження

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 03.06.2021 у справі № 640/17286/20

від 08.07.2021 у справі № 360/2855/20

від 05.08.2021 у справі № 640/2710/20

ФАБУЛА СПРАВИ

Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Дніпропетровськгаз» звернулося до суду з адміністративним позовом до приватного виконавця виконавчого округу області, в якому просило:

  1. визнати протиправними дії приватного виконавця виконавчого округу області при винесенні постанови про стягнення з боржника основної винагороди у виконавчому провадженні та скасувати постанову про стягнення з боржника основної винагороди;
  2. визнати протиправними дії приватного виконавця виконавчого округу області по відкриттю виконавчого провадження та винесенню інших постанов в рамках виконавчого провадження

Рішенням окружного адміністративного суду у задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.

Постановою апеляційного адміністративного суду рішення суду першої інстанції скасовано, адміністративний позов задоволено частково.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до положень частини шостої статті 31 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів» основна винагорода, що встановлюється у вигляді фіксованої суми, стягується після повного виконання рішення.

Згідно вимог частини сьомої статті 31 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів» приватний виконавець виносить одночасно з постановою про відкриття виконавчого провадження постанову про стягнення основної винагороди, в якій наводить розрахунок та зазначає порядок стягнення основної винагороди приватного виконавця (крім виконавчих документів про стягнення аліментів).

Відповідно до частини третьої статті 45 Закону України «Про виконавче провадження» основна винагорода приватного виконавця стягується в порядку, передбаченому для стягнення виконавчого збору.

Право на стягнення суми основної винагороди, визначеної у постанові про стягнення основної винагороди, залежить від того, чи виконане рішення в повному або частковому обсязі внаслідок дій приватного виконавця.

Сума основної винагороди, визначена приватним виконавцем у постанові про її стягнення, яка винесена одночасно з постановою про відкриття виконавчого провадження, не є винагородою, яка гарантовано має бути стягнута за наслідками фактичного виконання виконавчого провадження у випадках неповного виконання або ж невиконання відповідного виконавчого документа.

ВИСНОВКИ: одночасно з відкриттям виконавчого провадження приватний виконавець повинен вирішити питання про стягнення основної винагороди; винесення постанови про стягнення основної винагороди разом з постановою про відкриття виконавчого провадження є обов'язком приватного виконавця.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оплатність послуг виконавця, обов'язки виконавця, розрахунок суми винагороди приватному виконавцю, оплата за вчинення виконавчих дій

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: