open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 818/62/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 24 березня 2021 року

у справі № 818/62/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо можливості надання статусу учасника бойових дій загиблій особі за зверненням члена її сім’ї

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Управління у справах учасників антитерористичної операції Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства внутрішніх справ України, Комісії Міністерства внутрішніх справ з розгляду питань, пов'язаних з установленням статусу учасника бойових дій, треті особи - Кабінет Міністрів України, відділ поліції Головного управління Національної поліції, Головне управління Національної поліції, про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити дії.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що син позивачки загинув внаслідок вогнепального поранення, отриманого в період проходження служби при виконанні службових обов’язків в зоні проведення АТО. Наказом УМВС України виключений зі списків особового складу у зв’язку зі смертю. Оскільки керівництвом підрозділів, в яких проходив службу її син, документи про присвоєння йому статусу учасника бойових дій не подавалися, його мати звернулася до центральної комісії МВС з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій із заявою про надання її сину статусу учасника бойових дій. Листом Управління у справах учасників антитерористичної операції МВС України повідомило про відсутність у відомчої комісії підстав для надання статусу УБД загиблому. Позивач вважала, що УМВС України допущено протиправну бездіяльність при розгляді її заяви, оскільки наявні підстави для надання загиблому статусу учасника бойових дій.

Постановою окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позовних вимог відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

Право на реалізацію передбачених законом можливостей, у зв`язку з наданням особі з певного статусу, нерозривно пов`язане з такою особою.

Пункт 1 статті 10 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» окремо виділяє категорію осіб, на яку поширюється його чинність, а саме сім`ї осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, поліцейських, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Порядок надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 740.

Пунктом 5 вказаного Порядку передбачено, що для встановлення статусу особи, на яку поширюється чинність Закону, членам сімей загиблих, померлих (тих, що пропали безвісти) осіб, зазначених у пункті 2 цього Порядку, необхідно подати структурному підрозділу місцевої держадміністрації з питань соціального захисту населення заяву і документи, передбачені пунктом 4 цього Порядку.

ВИСНОВКИ: згідно із законодавством, не передбачено права позивачки вимагати присвоєння статусу учасника бойових дій загиблій особі.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави надання статусу УБД, правовий статус учасника бойових дій, правовий статус членів сімей учасників АТО

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: