open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 915/1360/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 січня 2022 року

у справі № 915/1360/20

Господарська юрисдикція

Щодо правомірності повідомлення учасників справи телефонограмою

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 22.04.2020 у справі № 522/19433/17

від 30.09.2020 у справі № 175/2487/14-ц

Фабула справи: ТОВ "Платан Юг" звернулося з позовною заявою до міської ради про визнання додаткової угоди про заміну орендаря та поновлення договору оренди землі.

Рішенням господарського суду позовні вимоги задоволено в повному обсязі.

Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду скасоване, у задоволенні позову відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "Платан Юг" наголошує на порушенні судом апеляційної інстанції норм процесуального права, а саме положень ст.ст. 120, 242 ГПК України та здійснення розгляду справи за відсутності учасника справи, неповідомленого належним чином про дату та час розгляду справи, у цьому разі позивача - ТОВ "Платан Юг". ТОВ "Платан Юг" також зауважує, що позивачем не надавалося судам попередніх інстанцій письмової заяви про повідомлення позивача про дату, час і місце судового засідання будь-яким іншим шляхом, ніж надсилання за офіційною адресою реєстрації ТОВ "Платан Юг". Скаржник також зазначив, що передбачені ГПК України випадки термінової необхідності у цьому разі також не мали місця.

Правова позиція Верховного Суду: за змістом ч.ч. 5, 10, 11 ст. 242 ГПК України учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення в повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня. Судові рішення відповідно до цієї статті вручаються шляхом надсилання (видачі) відповідній особі копії (тексту) повного або скороченого судового рішення, що містить інформацію про веб-адресу такого рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень. У випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Днем вручення судового рішення є: день вручення судового рішення під розписку; день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси (ч. 6 ст. 242 ГПК України).

Відповідно до пп. 17.14. п. 17 розділу ХІ Перехідні положення ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи суд вручає судові рішення в паперовій формі.

Суди повинні в силу закону вручати і надсилати судові рішення у паперовій формі рекомендованим листом.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 120 ГПК України ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п'ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії.

Цей термін може бути скорочений судом у випадку, коли цього вимагає терміновість вчинення відповідної процесуальної дії (огляд доказів, що швидко псуються, неможливість захисту прав особи у випадку зволікання тощо).

Висновки: повідомлення учасника справи телефонограмою передбачено лише у випадках термінової необхідності. Разом з тим, виходячи з часу, на який було призначено нове судове засідання у справі (через 44 дні після прийняття ухвали про поновлення апеляційного провадження), Верховний Суд погоджується з доводами касаційної скарги про відсутність термінової необхідності.

За загальним правилом повідомлення учасників справи телефонограмою не відповідає встановленому порядку повідомлених про дату, час і місце розгляду справи.

Ключові слова: забезпечення права на судовий захист, присутність у судовому засідання, дотримання правил повідомлення сторін спору

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: