open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 922/347/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 січня 2022 року

у справі № 922/347/21

Господарська юрисдикція

Щодо обставин, які не є підставою для звільнення правонаступника від виконання остаточного судового рішення

ФАБУЛА СПРАВИ

Підприємець звернувся до господарського суду з позовом до Відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації (далі - Відділ освіти) про стягнення заборгованості за договором про закупівлю товарів за державні кошти.

Рішенням господарського суду позов задоволено частково.

Рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку не оскаржувалося та набрало законної сили.

Підприємець звернувся до господарського суду із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні, згідно з якою (заявою) просив суд замінити боржника у виконавчому провадженні з виконання наказу у справі № 922/347/21 - Відділ освіти на його правонаступника - РДА.

Ухвалою господарського суду у задоволенні заяви Підприємця відмовлено.

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу суду першої інстанції скасовано; заяву Підприємця про заміну боржника у виконавчому провадженні задоволено; здійснено заміну боржника.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно зі статтею 52 ГПК України в разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно з частинами першою та другою статті 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Частиною п'ятою статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Процесуальне правонаступництво на стадії виконання судового рішення є однією з процесуальних гарантій захисту та відновлення захищених судом прав та інтересів фізичних і юридичних осіб. Воно є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). У зв`язку з цим для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення і перехід її прав та обов'язків до іншої особи - правонаступника.

ВИСНОВКИ: наявність чи відсутність у правонаступника юридичної особи відкритих рахунків, кодів класифікації видатків бюджету, з яких має здійснюватися списання суми боргу за відповідним виконавчим провадженням, не є підставою для звільнення правонаступника від виконання остаточного судового рішення.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави заміни кредитора, публічно-владне правонаступництво, порядок виконання судових рішень

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: