open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/7698/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 січня 2022 року

у справі № 910/7698/21

Господарська юрисдикція

Щодо можливості оскарження в судовому порядку оформленої листом відмови Антимонопольного комітету України у залученні особи до участі у справах як третьої особи

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду в постанові

від 02.07.2019 у справі № 910/23000/17

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до господарського суду з позовом до територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі - АМК) про визнання протиправним та скасування рішення АМК, оформлене листом, про відмову у залученні його до участі у справі у якості третьої особи.

Рішенням господарського суду, яке залишено без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 зазначає, що завдяки безпідставній формальній відмові територіальним відділенням АМК у залученні його в якості третьої особи до справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, як постраждалого від дій монополіста, його було позбавлено в можливості реалізації своїх прав, наданих законом.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч.ч. 1 та 2 ст. 39 Закону України "Про захист економічної конкуренції" особами, які беруть участь у справі, визнаються: сторони, треті особи, їх представники; сторонами у справі є відповідач і заявник (у разі якщо справу розпочато за відповідною заявою). Заявником є особа, яка подала заяву, подання про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Відповідачем є особа, щодо якої здійснюється розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Третьою особою є особа, залучена до участі у справі у зв`язку з тим, що рішення може суттєво зачепити її права та інтереси, охоронювані цим Законом. Про визнання третьою особою органами Антимонопольного комітету України приймається розпорядження, про що повідомляються особи, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" у сфері здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції АМК має повноваження, зокрема:

  1. розглядати заяви і справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та проводити розслідування за цими заявами і справами;
  2. приймати передбачені законодавством про захист економічної конкуренції розпорядження та рішення за заявами і справами, перевіряти та переглядати рішення у справах, надавати висновки щодо кваліфікації дій відповідно до законодавства про захист економічної конкуренції;
  3. розглядати справи про адміністративні правопорушення, приймати постанови та перевіряти їх законність та обґрунтованість.

Відповідно до ст. 60 наведеного Закону заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду у двомісячний строк з дня одержання рішення. Цей строк не може бути відновлено.

Висновки: відмова АМК у залученні особи до участі у справах як третьої особи, яка оформлена листом, по своїй суті є рішенням АМК, тобто актом індивідуальної дії, що може бути оскаржений в судовому порядку.

Ключові слова: повноваження АМК, порядок оскарження рішень АМК, право на доступ до суду

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: