open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 727/5718/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 23 грудня 2021 року

у справі № 727/5718/21

Цивільна юрисдикція

Щодо забезпечення позову шляхом зупинення та заборони проведення будівельних робіт за дозволом

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю міської ради, третя особа - Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Парк Тауер», про скасування дозволу на виконання будівельних робіт державної архітектурно-будівельної інспекції міської ради.

ОСОБА_1 подала до суду заяву про вжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення виконання будівельних робіт на об'єкті, що будується:

Ухвалою суду першої інстанції вищевказану заяву задоволено.

Постановою апеляційного суду ухвалу суду першої інстанції скасовано. У задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову відмовлено.

ОСОБА_1 повторно подала до суду заяву про забезпечення позову, в якій просила забезпечити позов шляхом:

  1. зупинення дії дозволу на виконання будівельних робіт, виданого Інспекцією ДАБК міської ради ОК «ЖБК «Парк Тауер» на будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення до набрання законної сили судовим рішенням у цій справі;
  2. заборони ОК «ЖБК «Парк Тауер») здійснювати будівельні роботи на підставі дозволу на виконання будівельних робіт, виданого Інспекцією ДАБК міської ради, а саме багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення на до набрання законної сили судовим рішенням у цій справі.

Ухвалою суду першої інстанції вищевказану заяву задоволено.

Постановою апеляційного суду ухвалу суду першої інстанції скасовано. У задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

При вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості забезпечення позову, враховуючи їх співмірність із заявленими вимогами, відповідність виду забезпечення позову заявленим позовним вимогам, збалансованість інтересів сторін, а також інших учасників процесу.

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною вимогою немайнового характеру (про скасування дозволу на виконання будівельних робіт), і в цьому випадку має застосовуватися та досліджуватися така підстава вжиття заходів забезпечення позову, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду. При цьому в таких немайнових спорах має досліджуватися, чи не призведе невжиття заявленого заходу забезпечення позову до порушення вимоги щодо справедливого та ефективного захисту порушених прав, зокрема, чи зможе позивач їх захистити в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду.

Конкретний захід забезпечення позову буде співмірним позовній вимозі, якщо при його застосуванні забезпечується: збалансованість інтересів сторін та інших учасників судового процесу під час вирішення спору; можливість ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача без порушення або безпідставного обмеження прав та охоронюваних інтересів інших учасників справи чи осіб, що не є її учасниками; можливість виконання судового рішення у разі задоволення вимог, які є ефективними способами захисту порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача.

Заходи забезпечення позову повинні застосовуватися лише в разі необхідності, оскільки безпідставне звернення до таких дій може спричинити порушення прав та законних інтересів інших осіб чи учасників процесу.

ВИСНОВКИ: вимоги заяви про забезпечення позову шляхом зупинення та заборони проведення будівельних робіт за дозволом, наданим відповідачем, не є співмірними із заявленими позовними вимогами. У даному випадку заборона будівництва на земельній ділянці особі, яка є її власником, є непропорційним обмеженням її прав доки не встановлено те, що таке здійснюється з порушеннями.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: умови забезпечення позову, підстави вжиття заходів забезпечення позову, спори у сфері містобудування

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: