open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/2010/19 (925/364/19)
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 04 листопада 2021 року

у справі № 910/2010/19 (925/364/19)

Господарська юрисдикція

Щодо повноважень суду на перевірку даних про осіб, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами

Фабула справи: ПрАТ "Птахокомбінат "Бершадський" звернулося з позовом до Фермерського господарства "Престиж Агролюкс", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - ТОВ "Імперія-Агро" - про стягнення, на підставі договору від 16.04.2018 № 559 про відступлення права вимоги, 88 445 грн 66 коп., з них: 63 370 грн 08 коп. основного боргу, 1 401 грн 24 коп. інфляційних, 5 500 грн 17 коп. 36 % річних, 5 500 грн 17 коп. пені, 12 674 грн 20 % штрафу, відшкодування судових витрат.

Ухвалою господарського суду заяву ТОВ "Центр Лойер Компані" та додані до неї документи повернуто без розгляду на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України.

Постановою апеляційного господарського суду апеляційну скаргу ТОВ "Центр Лойер Компані" залишено без задоволення, а ухвалу господарського суду залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "Центр Лойер Компані" посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм процесуального права, зокрема приписів ст.ст. 56, 58, 162, 164, 174 та ч. 4 ст. 236 ГПК України при ухваленні оскаржуваних рішень та стверджує, що в жодній процесуальній нормі не зазначено, що до позовної заяви підписаної директором, мають бути додані докази його повноважності, адже такі відомості містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також наводить правові висновки Верховного Суду на обґрунтування цього твердження.

Правова позиція Верховного Суду: для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначено її право діяти від імені такої юридичної особи (суб'єкта владних повноважень без права юридичної особи) без додаткового уповноваження (довіреності).

Ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" передбачено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до п. 13 ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" в Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема, відомості про керівника юридичної особи, а за бажанням юридичної особи - також про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо, дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Згідно з ч.ч. 1, 4 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Висновки: якщо до поданої заяви (скарги), клопотання не додано документів, які б підтверджували повноваження особи представляти юридичну особу в порядку самопредставництва в суді відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) на момент подання заяви (скарги), і такі документи відсутні в матеріалах справи, то суд не позбавлений права перевірити прізвище, ім'я, по батькові, дату обрання (призначення) осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи та уповноважені представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, а також дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи, наведені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Ключові слова: ознаки прийнятності позову, умови здійснення судового представництва, підстави повернення позову

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: