open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 27 січня 2021 року

у справі № 560/1334/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо права члена фермерського господарства отримати безоплатно у власність частину земельної ділянки, що перебуває у користуванні фермерського господарства

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4, ОСОБА_5 звернулися до окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру, треті особи - ОСОБА_2, Фермерське господарство "Джури", в якому просили суд:

  1. визнати протиправною та скасувати відмову Головного управління Держгеокадастру про затвердження проекту землеустрою ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4, ОСОБА_5 щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності в розмірі земельної частки (паю), що відповідає розміру земельної частки (паю) на території сільської ради із земель, що знаходяться в користуванні на умовах оренди ОСОБА_2 ФГ «Джури» для подальшої передачі у власність для ведення фермерського господарства;
  2. зобов'язати Головне управління Держгеокадастру затвердити ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_4, ОСОБА_5 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності в розмірі земельної частки (паю), на території сільської ради із земель, що знаходяться в користуванні на умовах оренди ОСОБА_2 ФГ «Джури» для подальшої передачі у власність для ведення фермерського господарства.

Рішенням окружного адміністративного суду позов задоволено у повному обсязі.

Постановою апеляційного адміністративного суду скасовано рішення окружного адміністративного суду, ухвалено нове рішення, яким відмовлено у задоволенні позову ОСОБА_1.

ОЦІНКА СУДУ

За правилами статті 13 Закону України "Про фермерське господарство" членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність із раніше наданих їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради.

Вказана норма Закону України "Про фермерське господарство" надає членам такого господарства право на приватизацію земельної ділянки, наданої у користування фермерському господарству. При цьому, такими, що надані фермерському господарству вважають і земельні ділянки, надані голові фермерського господарства для його створення.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 23.06.2020 у справі № 179/1043/16-ц Суд зазначив, що передбачені законом особливості надання фізичній особі земельної ділянки для ведення селянського (фермерського) господарства підтверджують те, що таку ділянку можна було безоплатно отримати лише для створення відповідного господарства, після чого її використання можливе було тільки для ведення селянського (фермерського) господарства, тобто для вироблення, переробки та реалізації товарної сільськогосподарської продукції (частина перша статті 2 Закону № 2009-XII). Таку діяльність здійснює саме селянське (фермерське) господарство, а не його засновник. Іншими словами, після набуття засновником селянського (фермерського) господарства права постійного користування земельною ділянкою для ведення такого господарства та проведення державної реєстрації останнього постійним користувачем зазначеної ділянки стає селянське (фермерське) господарство. Державна реєстрація права постійного користування земельною ділянкою для ведення селянського (фермерського) господарства за його засновником не змінює вказаний висновок, оскільки після державної реєстрації такого господарства саме воно як суб`єкт підприємницької діяльності могло використовувати відповідну ділянку за її цільовим призначенням, тобто бути постійним користувачем.

ВИСНОВКИ: будь-який член фермерського господарства має право отримати безоплатно у власність частину земельної ділянки, що перебуває у користуванні фермерського господарства, а не лише особа, якій така земельна ділянка була раніше надана у користування, оскільки така земельна ділянка відведена саме з метою створення фермерського господарства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави набуття прав на землю, правовий режим земель фермерського господарства, землекористування

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: