open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 766/20776/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 10 вересня 2021 року

у справі № 766/20776/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів, пов'язаних з оскарженням рішення органу місцевого самоврядування про відмову у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду у постановах

від 30 травня 2018 року у справі № 826/5737/16

від 23 січня 2019 року у справі № 308/10112/16-а

та Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду у постанові

від 06 серпня 2020 року у справі № 340/1999/19

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 звернулись до суду з позовом до міської ради, треті особи - ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, про визнання незаконним (протиправним) та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії, у якому просили:

  1. визнати незаконним (протиправним) та скасувати пункти 1.26, 1.27, 1.28, 1.29 рішення міської ради;
  2. зобов'язати міську раду на пленарному засіданні сесії повторно розглянути подані позивачами клопотання та за результатами повторного розгляду ухвалити рішення про надання їм таких дозволів.

Рішенням суду першої інстанції позовні вимоги ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 задоволено.

Постановою апеляційного адміністративного суду рішення суду першої інстанції скасовано, а провадження у справі № 766/20776/17 закрито. Рішення апеляційного суду мотивовано тим, що справу слід розглядати в порядку цивільного судочинства.

ОЦІНКА СУДУ

Справою адміністративної юрисдикції може бути переданий на розгляд до адміністративного суду спір, який виник між конкретними суб'єктами відносно їх прав та обов`язків в конкретних публічно-правових відносинах, в яких один суб'єкт законодавчо уповноважений владно керувати поведінкою інших суб'єктів.

Водночас приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу, як правило майнового, конкретного суб'єкта, що підлягає захисту в спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть якщо до порушення приватного права чи інтересу призвели управлінські дії суб'єктів владних повноважень.

Отже, до компетенції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, предметом яких є перевірка законності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб), прийнятих або вчинених ними при здійсненні владних управлінських функцій.

Предметом спору в цій справі є рішення міської ради про відмову в наданні дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність. Питання, пов'язаного з визнанням права власності на земельну ділянку та оспорюванням права власності інших осіб, у позивачів не виникало.

Отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не означає позитивного рішення про надання її у власність, а тому не створює правових наслідків, крім тих, що пов`язані з неправомірністю його прийняття.

Якщо ж особа звертається до відповідного органу з клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, за результатами розгляду якого цей орган приймає відповідне рішення, то в цих правовідносинах відповідач реалізує свої контрольні функції у сфері управління діяльністю.

ВИСНОВКИ: з огляду на те, що у третіх осіб в результаті реалізації рішення суб'єкта владних повноважень не виникло речового права на землю, а міська рада під час ухвалення спірного рішення про відмову позивачам у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність здійснювала владні управлінські функції, то у цих правовідносинах відповідач реалізує свої контрольні функції у сфері управління діяльністю, що підпадає під юрисдикцію адміністративного суду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори за участю ОМС, адміністративне судочинство, земельні спори, розмежування цивільної та адміністративної юрисдикції, порядок набуття прав на землю

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: