open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 815/4170/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 30 вересня 2021 року

у справі № 815/4170/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спору про оскарження державної реєстрації права оренди земельних ділянок за третьою особою

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до окружного адміністративного суду з позовом до відділу Головного управління Держгеокадастру, а участю третіх осіб - Селянського фермерського господарства "Задум", Дочірнього підприємства "Украгросоюз" (далі - ДП «Украгросоюз»), в якому просив:

  1. визнати протиправними дії щодо реєстрації договору оренди землі та додаткової угоди до договору оренди землі, укладених між ОСОБА_1 та ДП «Украгросоюз», про що у Державному реєстрі земель вчинено запис;
  2. скасувати запис про реєстрацію договору оренди землі та додаткової угоди до договору оренди землі, укладених між ОСОБА_1 та ДП «Украгросоюз»;
  3. визнати протиправними дії з внесення до розділу 4 «Земельна ділянка. Оренда, суборенда» Поземельної книги по земельній ділянці запису про виникнення права про реєстрацію речового права оренди землі за ДП «Украгросоюз»;
  4. скасувати запис про виникнення права розділу 4 «Земельна ділянка. Оренда, суборенда» Поземельної книги по земельній ділянці реєстрацію речового права оренди землі за ДП «Украгросоюз».

Постановою окружного адміністративного суду в задоволенні позову відмовлено.

Постановою апеляційного адміністративного суду вирішено постанову окружного адміністративного суду в скасувати; прийняти нову постанову, якою позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

ОЦІНКА СУДУ

Скасування державної реєстрації права, належного одній особі, за заявою іншої особи в порядку адміністративного судочинства не дозволяє остаточно вирішити спір між цими особами. Тож не виконується основне завдання судочинства. У таких спорах питання правомірності укладення цивільно-правових договорів, на підставі яких відбулись реєстраційні дії, обов'язково постають перед судом, який буде вирішувати спір, незалежно від того, чи заявив позивач вимогу щодо оскарження таких договорів.

Отже, в зазначеній категорії справ вирішуються спори про цивільне право між особами, які вимагають скасування державної реєстрації, й особами, за якими зареєстровано право чи обтяження. А тому мають розглядатися судами господарської або цивільної юрисдикції залежно від суб'єктного складу сторін спору.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

ВИСНОВКИ: спір у цій справі не є публічно-правовим. Оскарження державної реєстрації права оренди земельних ділянок за третьою особою є захистом права позивача на земельну ділянку від його можливого порушення іншою особою, тобто спір має приватноправовий характер, і фактично є спором позивача та Дочірнього підприємства "Украгросоюз" щодо права користування спірною земельною ділянкою, яке підлягає державній реєстрації.

З огляду на суб'єктний склад учасників даної справи, колегія суддів приходить до висновку, що спірні правовідносини підлягають розгляду за правилами цивільного судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: земельні спори, правила судової юрисдикції, спори у сфері державної реєстрації речових прав, цивільна юрисдикція, захист майнових прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: