open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 193/436/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 липня 2021 року

у справі № 193/436/17

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спору, який виник між фермерським господарством та фізичною особою - підприємцем стосовно відшкодування майнової шкоди, завданої неправомірним використанням земельної ділянки

ФАБУЛА СПРАВИ

Фермерське господарства «Росана» (далі - ФГ «Росана») звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 про відшкодування вчиненої незаконними діями матеріальної шкоди та стягнення неотриманого прибутку із-за неправомірних дій.

Рішенням суду першої інстанції позовні вимоги ФГ «Росана» задоволено частково.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано, провадження у справі за позовом ФГ «Росана» до ОСОБА_2 про відшкодування вчиненої незаконними діями матеріальної шкоди та стягнення неотриманого прибутку із-за неправомірних дій закрито, оскільки цей спір підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов'язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи-підприємці.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність у них спору про право цивільне (справи за позовами, що виникають із будь-яких правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства); по-друге, суб'єктний склад такого спору (однією зі сторін у спорі, як правило, є фізична особа).

Отже, за загальним правилом критеріями належності справи до господарського судочинства є в сукупності суб'єктний склад учасників спору та характер спірних правовідносин.

У цій справі посилання позивача, що спір підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки позов пред'явлено до фізичної особи ОСОБА_2, який без відповідних повноважень протиправно зібрав урожай на спірній ділянці, який було засіяно та оброблено ФГ «Росана», спростовуються матеріалами справи, зокрема: наявним чинним договором оренди спірної земельної ділянки, відповідно до умов якого ОСОБА_2 використовує цю земельну ділянку саме як фізична особа-підприємець для здійснення підприємницької діяльності.

ВИСНОВКИ: спір між ФГ та ФОП виник щодо відшкодування останнім ФГ майнової шкоди, пов`язаної із витратами на вирощування соняшника на земельній ділянці та неотриманого прибутку. Отже, спірні правовідносини виникли із земельних відносин, а спір виник між ФОП, який здійснює використання спірної земельної ділянки для підприємницької діяльності, та ФГ, яке також здійснювало користуванням цією ж земельною ділянкою для здійснення господарської діяльності, тобто спір виник між суб`єктами господарювання. Спір має розглядатися в порядку господарського судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: земельні спори, цивільна юрисдикція, господарська юрисдикція, відшкодування шкоди землекористувачам, критерії розмежування судової юрисдикції

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: