open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 12 січня 2021 року

у справі № 908/730/19

Господарська юрисдикція

Щодо розподілу судових витрат за позовом прокурора, поданим в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постанові

від 15.01.2019 у справі № 908/799/17

ФАБУЛА СПРАВИ

Прокурор в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру звернувся до господарського суду з позовом до Селянського (Фермерського) господарства "Корида" про витребування з незаконного володіння на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру земельної ділянки державної власності сільськогосподарського призначення, яка була надана у постійне користування ОСОБА_1 на підставі державного акта на право постійного користування землею.

Рішенням господарського суду позов задоволено.

Постановою апеляційного господарського суду рішення місцевого господарського суду скасовано та прийнято нове, яким у позові відмовлено. Судові витрати по сплаті судового збору за подання позову покладено на прокуратуру в особі місцевої прокуратури.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з ч. 1 та п. 2 ч. 4 ст.129 ГПК України судовий збір покладається: 1) у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; 2) у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі відмови в позові - на позивача.

Частинами 1, 3 ст. 4 ГПК України визначено, що право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до ст. 53 ГПК України у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

ВИСНОВКИ: у разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі набуває статусу позивача.

У даному спорі прокурор звернувся з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру, тобто позивачем є не прокурор, а тому і відповідний розподіл судових витрат, відповідно до положень ст. 129 ГПК України, повинен здійснюватися з урахуванням належного позивача/позивачів.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: представницька функція органів прокуратури, обґрунтування необхідності захисту державних інтересів, повноваження органів прокуратури, процесуальне представництво, порядок розподілу судових витрат

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: