open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 11 травня 2021 року

у справі № 927/844/20

Господарська юрисдикція

Щодо процедури неплатоспроможності фізичної особи у разі наявності заборгованості за кредитним договором в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою житла

ФАБУЛА СПРАВИ

Господарський суд ухвалив відкрити провадження у справі про банкрутство фізичної особи ОСОБА_1 (далі - Боржник) за його заявою в порядку, передбаченому нормами КУзПБ.

АТ "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ Укрексімбанк (далі - Кредитор) подало заяву про визнання вимог до Боржника в сумі 1 660 152 грн 35 коп., що становить 47 602,79 швейцарських франків, та складається з 29 990,00 швейцарських франків заборгованості за основним боргом, 17 612,79 швейцарських франків -заборгованості за процентами, 184357 грн 63 коп. пені за прострочення виконання зобов`язання, 10 918 грн 15 коп. судових витрат за розгляд справи про стягнення суми заборгованості з Боржника та 4 204 грн 00 коп. -судових витрат за подання заяви з грошовими вимогами у цій справі; а також про внесення окремо до реєстру акцептованих кредиторів грошових вимог Кредитора, як таких, що забезпечені іпотекою нерухомого майна Боржника.

Господарський суд виніс ухвалу, залишену без змін постановою апеляційного господарського суду, зокрема про часткове задоволення заяви Кредитора про визнання кредиторських вимог до Боржника, визнання цих вимог в сумі 1 006 379 грн 38 коп., про внесення цих вимог до реєстру вимог кредиторів як позачергових, покладення на Боржника витрат на оплату судового збору в сумі 4 204 грн 00 коп. з їх відшкодуванням до задоволення вимог кредиторів та про відмову в решті грошових вимог, а саме в сумі 476 156 грн 69 коп. заборгованості за процентами та в сумі 173 412 грн 28 коп. - пені.

ОЦІНКА СУДУ

Пунктом 5 Прикінцевих та перехідних положень КузПБ установлено, що протягом п'яти років з дня введення в дію цього Кодексу заборгованість фізичної особи, що виникла до дня введення в дію цього Кодексу, за кредитом в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, реструктуризується за процедурою неплатоспроможності фізичної особи згідно з планом реструктуризації або з мировою угодою з урахуванням особливостей, встановлених цим пунктом.

Склад і розмір грошових вимог забезпеченого кредитора за зобов'язаннями, які виникли з кредиту в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи. До розміру вимог такого забезпеченого кредитора не включаються штрафні санкції та пеня

ВИСНОВКИ: законодавець визначив тимчасові особливості процедури неплатоспроможності фізичної особи, згідно з якими до розміру вимог забезпеченого кредитора не включаються штрафні санкції та пеня.

При цьому, такі вимоги кредитора мають ґрунтуватись на кредитному договорі в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: споживче кредитування, порушення грошового зобов'язання, порядок погашення вимог забезпеченого кредитора

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: