open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Верховного Суду України

згідно з Постановою

від 16 вересня 2015 року

у справі № 6-1193цс15

Цивільна юрисдикція

Щодо правових наслідків скасування незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсною

ФАБУЛА СПРАВИ

ПАТ АБ «Укргазбанк» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_8, треті особи: ОСОБА_9, ОСОБА_10, приватний нотаріус міського нотаріального округу, про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Рішенням суду першої інстанції позов банку задоволено.

Рішенням апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано, постановлено нове судове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно із частиною першою статті 4 Закону України «Про іпотеку» обтяження нерухомого майна іпотекою підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до частини третьої статті 3 Закону № 1952-IV права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації.

Аналогічні положення містяться й у частині другій статті 3 Закону України «Про іпотеку», згідно з якою взаємні права й обов'язки іпотекодавця та іпотекодержателя виникають з моменту державної реєстрації іпотеки відповідно до закону.

Якщо судовий акт скасовано, то він не породжує жодних правових наслідків з моменту його ухвалення.

У разі неспростування презумпції правомірності договору (у справі, що переглядається, у зв'язку зі скасуванням судового рішення) всі права, набуті сторонами правочину за ним, повинні безперешкодно здійснюватися, а створені обов'язки підлягають виконанню.

ВИСНОВКИ: у разі скасування незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсною, на підставі якого з Державного реєстру іпотек виключено запис про обтяження, дія іпотеки підлягає відновленню з моменту вчинення первинного запису, який виключено на підставі незаконного рішення суду. Це означає, що іпотека є дійсною з моменту внесення про неї первинного запису в Державний реєстр іпотек.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави припинення іпотеки, забезпечення виконання зобов'язання, порядок реалізації предмета іпотеки, процедура реєстрації обтяжень, дійсність іпотеки, презумпція правомірності правочину

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: