open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Великої Палати Верховного Суду

згідно з Постановою

від 06 квітня 2021 року

у справі № 910/4998/20

Господарська юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів, які виникають між релігійною організацією та її учасником (засновником, членом)

ФАБУЛА СПРАВИ

Єпархія Української православної церкви звернулась до господарського суду з позовом до ОДА, треті особи: управління культури, національностей та релігій ОДА, Релігійна громада Православної церкви України Великомученика Димитрія села Пробійнівка, Релігійна громада Української православної церкви єпархії Свято-Успенської парафії села, в якому просила визнати протиправним та скасувати розпорядження ОДА «Про реєстрацію нових редакцій статутів релігійних громад».

Ухвалою господарський суд відмовив у відкритті провадження на підставі пункту 1 частини першої статті 175 ГПК, оскільки спір підлягає вирішенню за правилами цивільного судочинства.

Апеляційний господарський суд постановою скасував ухвалу господарського суду, а справу передав до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

ОЦІНКА СУДУ

ГПК є спеціальним нормативним актом, до предмета регулювання якого входить, у тому числі, визначення юрисдикції та підсудності судових спорів.

Водночас визначення юрисдикції і підсудності спорів не є і не може бути предметом регулювання Закону № 987-ХІІ.

А тому положення Закону № 987-ХІІ є застарілими та не відповідають чинному процесуальному законодавству.

Спори за участю громадського об'єднання зі статусом юридичної особи як учасника цивільних правовідносин підлягають розгляду у судах відповідно до вимог як ЦПК, так і ГПК залежно від змісту позовних вимог та сторін такого спору.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту (положення) релігійної громади.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.

ВИСНОВКИ: спори між релігійною організацією та її учасником (засновником, членом), пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої організації, мають розглядатись у порядку господарського судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: господарська юрисдикція, господарське судочинство, цивільна юрисдикція, цивільне судочинство, оскарження рішень релігійної громади, порядок оскарження рішення про реєстрацію статуту релігійної організації, правовий статус релігійних організацій, право на захист релігійних прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: