open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/10275/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 24 червня 2021 року

у справі № 910/10275/20

Господарська юрисдикція

Щодо початку перебігу строку направлення товариством його учасникам повідомлення про скликання загальних зборів учасників

ФАБУЛА СПРАВИ

До господарського суду звернулася ОСОБА_1 з позовом до ТОВ «Інтер-Технологія», як учасник вказаного товариства, в якому просила суд:

  1. визнати недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ «Інтер-Технологія», підпис ОСОБА_2 на якому засвідчений приватним нотаріусом;
  2. скасувати реєстраційний запис, вчинений державним реєстратором районної в місті державної адміністрації Г в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно ТОВ «Інтер-Технологія».

Позовні вимоги обґрунтовані, зокрема, тим, що у порушення вимог статей 31, 32, 33 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та пунктів 10.11, 10.12, 10.13 статуту ТОВ «Інтер-Технологія» ОСОБА_1 як учасник Товариства не отримувала від ОСОБА_2 вимоги про скликання загальних зборів учасників Товариства, а також не отримувала відповідного повідомлення про проведення загальних зборів учасників, порядку денного і, відповідно, була позбавлена можливості як взяти участь у загальних зборах, так і ознайомитись з документами, внесеними на розгляд загальних зборів відповідно до порядку денного.

Господарський суд рішенням позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнив.

Апеляційний господарський суд постановою рішення господарського суду скасував. Ухвалив нове рішення. У позові ОСОБА_1 відмовив повністю.

ОЦІНКА СУДУ

Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та Цивільний кодекс України передбачають спосіб реалізації корпоративних прав учасника, який володіє 10 або більше відсотками статутного капіталу товариства, на управління товариством у разі невиконання його вимоги про скликання загальних зборів шляхом самостійного скликання таких загальних зборів.

Положення частини 9 статті 31 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» визначають умови, за яких учасники товариства можуть скликати загальні збори учасників самостійно, а саме, якщо особи, які ініціювали проведення загальних зборів, не отримали повідомлення про скликання загальних зборів учасників, протягом 10 днів з дня, коли товариство отримало чи мало отримати вимогу про скликання загальних зборів.

Аналіз частини 9 статті 31 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» дає підстави для висновку, що встановлені в ній умови початку перебігу строку для направлення товариством повідомлення про скликання загальних зборів учасників пов'язуються не лише з моментом отримання вимоги, але і з моментом коли товариство мало отримати таку вимогу.

Термін «мало отримати» означає, що у разі належної реалізації товариством своїх прав чи виконання обов`язків, у нього існувала реальна можливість отримати вимогу учасника про скликання загальних зборів та у встановлені строки виконати вимоги Закону про їх скликання.

Момент коли товариство мало отримати вимогу учасника про скликання загальних зборів пов'язується зі способом направлення учасником такої вимоги. У разі направлення товариству вимоги про скликання загальних зборів через поштову установу, можливість отримати поштового відправлення обумовлюється строками пересилання письмової кореспонденції операторами поштового зв`язку. Нормативні строки пересилання поштової кореспонденції затверджені наказом Міністерства інфраструктури України № 958 від 28.11.2013 «Про затвердження Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень».

Визначені у пунктах 116, 117 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 05.03.2009 № 270, правила відповідно до яких у разі неможливості вручення одержувачам поштові відправлення, внутрішні поштові перекази зберігаються об`єктом поштового зв`язку місця призначення протягом одного місяця з дня їх надходження; після закінчення встановленого строку зберігання поштові відправлення, поштові перекази повертаються відправнику, забезпечують адресату можливість отримати поштове відправлення протягом цього строку за місцем свого знаходження, однак не змінюють нормативно встановлений строк коли таке відправлення мало бути отримане адресатом.

У цій справі апеляційним господарським судом встановлено, що свідоме небажання позивачки отримувати надіслану на її адресу рекомендовану кореспонденцію, що стало підставою для її повернення поштовою установою відправнику за закінченням терміну зберігання, не може свідчити про неналежне виконання відповідачем обов'язку з повідомлення позивачки про проведення загальних зборів товариства.

ВИСНОВКИ: початок перебігу строку направлення товариством його учасникам повідомлення про скликання загальних зборів учасників, пов'язується з датою здійснення учасником направлення вимоги про проведення загальних зборів та строком поштового обігу, який визначає момент коли товариство мало отримати таку вимогу, а не з моментом повернення рекомендованого поштового відправлення поштовою установою у зв’язку із закінченням терміну зберігання. Так як повернення поштового відправлення за закінченням терміну зберігання обумовлюється тим, що товариство не виконало свої обов’язки щодо своєчасного отримання поштової кореспонденції чи свідомо ухилилось від її отримання, та жодним чином не визначає момент, коли товариство мало отримати таку вимогу.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження рішень загальних зборів, порядок скликання загальних зборів, захист корпоративних прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: