open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/19006/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 січня 2021 року

у справі № 910/19006/19

Господарська юрисдикція

Щодо умов стягнення з боржника та виконання боржником зобов'язань за вимогами кредиторів у процедурі банкрутства

ФАБУЛА СПРАВИ

Господарський суд ухвалив порушити за заявою Дочірнього підприємства "Агроцентр Україна" провадження у справі про банкрутство "Ліхтен Груп"(далі - Боржник) в загальному порядку відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс про банкрутство), ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, процедуру розпорядження майном та призначити розпорядником майна арбітражного керуючого.

Головне управління Державної податкової служби (далі - ДПС) подало заяву про визнання його кредитором Боржника на суму 1 202 грн 26 коп. Заява мотивована наявністю у Боржника боргу зі сплати податку на прибуток та податку на прибуток іноземних юридичних осіб.

Господарський суд міста Києва ухвалив, зокрема, про про відмову у визнанні вимог ДПС до Боржника на суму 1 202 грн 26 коп.

Апеляційний господарський суд постановив скасувати ухвалу господарського суду в частині відмови ДПС у визнанні кредитором Боржника на суму 1 202 грн 26 коп., визнати ДПС кредитором у справі на цю суму.

ОЦІНКА СУДУ

Заборона на включення до грошового зобов'язання неустойки (штрафу, пені) та інших фінансових санкцій стосується кредитора, що звертається із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство (ініціюючого кредитора).

Натомість ця заборона не поширюється на вимоги конкурсного кредитора при зверненні до господарського суду із письмовою заявою про кредиторські вимоги до боржника, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство (частина третя статті 45 Кодексу про банкрутство). Аналогічне правило діє для ініціюючого кредитора у разі заявлення ним до боржника додаткових грошових вимог відповідно до порядку, передбаченого частиною другою статті 45 Кодексу про банкрутство.

А тому Кодекс про банкрутство не ототожнює зміст та склад вимог кредитора при зверненні із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство (які мають бути грошовими, однак до них не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції), зі змістом та складом вимог конкурсного кредитора, що можуть бути як грошовими, так і майновими (частина друга статті 45 Кодексу про банкрутство), та включати неустойку (штраф, пеню) та інші фінансові санкції.

ВИСНОВКИ: стягнення з боржника та виконання боржником зобов'язань за вимогами кредиторів допускається щодо вимог, на які не поширюється дія мораторію, та у разі одночасного погашення всіх вимог конкурсних кредиторів.

З огляду на це та враховуючи положення статті 41 Кодексу про банкрутство, заявлені ДПС до Боржника кредиторські вимоги за зобов'язаннями у складі основного зобов'язання, сум штрафних санкцій та пені - є вимогами конкурсного кредитора за грошовими зобов`язаннями Боржника, на які поширюється дія мораторію на задоволення вимог кредиторів у розумінні частини першої статті 41 Кодексу про банкрутство та за якими забороняється виконання вимог відповідно до частини третьої цієї статті Кодексу про банкрутство.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок задоволення вимоги кредиторів, стягнення заборгованості, процедура забезпечення погашення податкового боргу

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: