open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 0940/2206/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 29 грудня 2020 року

у справі № 0940/2206/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо підстави для надання батькові відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області про визнання протиправним та скасування наказу від 30.11.2018 № 2238 «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності» у частині звільнення його з Національної поліції України.

Суть спору полягає у визначенні правомірності відмови позивачу у наданні відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та його звільнення з лав Національної поліції України у зв’язку з відсутністю на службі.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено частково, визнано протиправною бездіяльність та зобов’язано відповідача надати ОСОБА_1 відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Визнано протиправним та скасовано накази відповідача у частині звільнення ОСОБА_1 зі служби у Національній поліції України. Поновлено його на посаді. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

КАС ВС змінено рішення судів попередніх інстанцій, та викладено пункт 3 резолютивної частини рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 01.02.2019 у такій редакції: «Зобов’язати Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області повторно розглянути рапорт ОСОБА_1 щодо надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 24.09.2018». В іншій частині рішення судів попередніх інстанцій залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону України «Про відпустки» встановлено такі види соціальних відпусток як, зокрема, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (стаття 17 цього Закону) й відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (стаття 18 цього Закону). При цьому, після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (стаття 18 Закону України «Про відпустки»). Згадані відпустки є самостійними та право на одну відпуску не визначає обов’язок надання іншої відпустки чи виключає її надання, лише унормовує їх черговість.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається, зокрема, і батькові дитини на підставі заяви та довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки та виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

Подання батьком дитини передбачених частиною четвертою статті 20 Закону України «Про відпустки» заяви і відповідних документів є безумовною підставою для надання останньому відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

ВИСНОВКИ: підставою для надання батькові відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є не лише подання батьком відповідної заяви, а й надання ним встановлених частиною четвертою статті 20 Закону України «Про відпустки» документів, а саме довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори щодо звільнення з публічної служби, порядок надання соціальних відпусток, захист соціальних прав, право на соціальну відпустку

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: