open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 826/9056/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 28 жовтня 2020 року

у справі № 826/9056/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо наслідків ненадання документів, інформації щодо предмета перевірки на письмову вимогу посадових осіб органу ліцензування

Фабула справи: ТОВ «Позитив - В» звернулось з позовом до Державної архітектурно-будівельної інспекції України (далі - ДАБІ), у якому просило визнати протиправним і скасувати наказ ДАБІ «Про результати розгляду питань щодо ліцензування» в частині анулювання ліцензії на провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів IV і V категорії складності.

Окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позовних вимог.

Апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції, ухвалив нове, яким частково задовольнив позовні вимоги: визнав протиправним та скасував п. 36 Додатку №5 до наказу Департаменту ДАБІ в частині анулювання ліцензії на провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів IV і V категорії складності ТОВ «Позитив - В»; в іншій частині позовних вимог - відмовив.

Мотивація касаційної скарги: ДАБІ вказує, що анулювання позивачу ліцензії відбулось у зв`язку із виявленими порушеннями ліцензійних умов провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів IV і V категорій складності - ненаданням позивачем необхідних для проведення планової перевірки документів, що відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі - Закон № 222-VIII) є підставою для складання акта про відмову ліцензіата у проведенні перевірки органом ліцензування та як наслідок для анулювання ліцензії.

Правова позиція Верховного Суду: підстави для прийняття рішення про анулювання ліцензії, визначені у ч. 2 ст. 16 Закону № 222-VIII, відповідно до якої такими підставами є, зокрема, акт про відмову ліцензіата у проведенні перевірки органом ліцензування. Відмовою ліцензіата у проведенні перевірки органом ліцензування вважається недопуск уповноважених посадових осіб органу ліцензування до здійснення перевірки додержання ліцензіатом вимог відповідних ліцензійних умов за відсутності передбачених для цього законом підстав (зокрема, ненадання документів, інформації щодо предмета перевірки на письмову вимогу посадових осіб органу ліцензування, відмова в доступі посадових осіб органу ліцензування до місць провадження діяльності, що підлягає ліцензуванню, об'єктів, що використовуються ліцензіатом при провадженні діяльності, що підлягає ліцензуванню, або відсутність протягом першого дня перевірки за місцезнаходженням ліцензіата особи, уповноваженої представляти інтереси ліцензіата на час проведення перевірки).

Перелік наведених підстав є вичерпним та не підлягає розширеному тлумаченню.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону № 222-VIII акти, передбачені п.п. 5-9 ч. 2 цієї статті, мають містити детальне викладення фактів порушення законодавства, їх обґрунтування та у випадках, якщо вони стосуються невиконання ліцензіатом вимог відповідних ліцензійних умов, містити посилання на конкретні пункти цих ліцензійних умов.

До актів можуть долучатися фото та відеоматеріали, відзняті під час проведення перевірки.

Загальні вимоги до ліцензування господарської діяльності, пов`язаної з будівництвом об'єкта архітектури, який за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належить до IV і V категорії складності (далі - будівельна діяльність) встановлює Порядок ліцензування господарської діяльності, пов`язаної із створенням об`єктів архітектури, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1396 (далі - Порядок № 1396) .

П. 3 Порядку № 1396 встановлено, що ліцензування будівельної діяльності та контроль за додержанням ліцензійних умов здійснюється Державною архітектурно-будівельною інспекцією та її територіальними органами (далі - орган ліцензування).

Відповідно до абз. 11 п. 21 Порядку № 1396 підставою для анулювання ліцензії, зокрема, є акт про відмову суб'єкта будівельної діяльності від проведення органом ліцензування перевірки.

Отже, чинним законодавством покладено на суб`єкта господарювання обов`язок щодо надання відповідних документів на письмову вимогу посадових осіб органу ліцензування під час здійснення державного нагляду (контролю) за місцем провадження своєї господарської діяльності.

Висновки: ненадання документів, інформації щодо предмета перевірки на письмову вимогу посадових осіб органу ліцензування є окремою підставою для складання акта про відмову суб'єкта будівельної діяльності від проведення органом ліцензування перевірки та як наслідок, є підставою, визначеною п. 8 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та абз. 11 п. 21 Порядку ліцензування господарської діяльності, пов`язаної із створенням об`єктів архітектури, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1396 для анулювання відповідної ліцензії.

Ключові слова: підстави анулювання ліцензії, процедура позбавлення ліцензіата права на провадження виду господарської діяльності, наслідки відмови ліцензіата у проведенні перевірки

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: