open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 500/692/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 19 жовтня 2020 року

у справі № 500/692/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спору з приводу оскарження рішення органу місцевого самоврядування з приводу затвердження нормативної грошової оцінки земель

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду в постанові

від 08.05.2018 у справі № 461/8220/13-а

Фабула справи: ТОВ "Фенікс ЛТД" звернулось з позовом до міської ради про визнання незаконним та нечинним рішення "Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель".

Ухвалою окружного адміністративного суду, яку залишено без змін постановою апеляційного адміністративного суду, було відмовлено у відкритті провадження у даній адміністративній справі.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "Фенікс ЛТД" посилається на те, що оспорюване Рішення має ознаки нормативно-правового регуляторного акту та підлягає оцінці на предмет дотримання процедури його прийняття у порядку адміністративного судочинства, що відповідає правовим висновкам, наведеним у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08.05.2018 у справі №461/8220/13-а.

Правова позиція Верховного Суду: згідно з п. 1 ч. 1 ст. 19 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Ст. 264 КАС України визначені особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування і інших суб`єктів владних повноважень і п. 2 ч. 1 цієї статті передбачає, що правила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ щодо законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, інших суб'єктів владних повноважень.

При цьому визначення поняття нормативно-правового акта міститься у п. 18 ч. 1 ст. 4 КАС України, за змістом якого ним вважається акт управління (рішення) суб'єкта владних повноважень, який встановлює, змінює, припиняє (скасовує) загальні правила регулювання однотипних відносин, і який розрахований на довгострокове та неодноразове застосування.

Ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (далі - Закон №280/97-ВР) визначений перелік питань, які відносяться до виключної компетенції сільських, селищних та міських рад, до яких, серед іншого, належить вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин та затвердження ставок земельного податку відповідно до Податкового кодексу України (п.п. 34-35 ч. 1).

Ч.ч. 1-2, 10 ст. 59 Закону №280/97-ВР передбачено, що рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", регуляторний акт - це прийнятий уповноваженим регуляторним органом нормативно-правовий акт, який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб`єктами господарювання.

Правова позиція про те, що рішення органу місцевого самоврядування з приводу затвердження нормативної грошової оцінки земель відноситься до регуляторних нормативно-правових актів висловлена Верховним Судом, зокрема, у постанові від 14.05.2020 у справі №280/2100/19.

Висновки: оспорюване рішення "Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель" підпадає під ознаки нормативно-правового акту, а відтак переданий на вирішення суду спір про визнання його незаконним та нечинним підлягає розгляду адміністративним судом.

Ключові слова: захист прав землекористувачів, спори за участю ОМС, процедура оскарження регуляторних актів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: