open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 03 жовтня 2018 року

у справі № 562/500/17

Цивільна юрисдикція

Щодо сплати судового збору у справах за позовом про стягнення грошових коштів та про визнання права власності на майно або витребування майна

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до закритого акціонерного товариства «Будівельна компанія «Рівнепромбуд» (далі - ЗАТ «Будівельна компанія «Рівнепромбуд») про зобов'язання вчинити певні дії.

Рішенням районного суду позов задоволено.

Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу ОСОБА_2 на рішення суду першої інстанції визнано неподаною та повернуто заявнику.

Ухвала апеляційного суду мотивована тим, що подана ОСОБА_2 апеляційна скарга не відповідає вимогам процесуального закону, зокрема, не оплачена судовим збором у передбаченому чинним законодавством розмірі. У наданий судом строк ОСОБА_2 недоліки апеляційної скарги усунув не в повному обсязі, а саме, недоплатив судовий збір.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_2 зазначає, що він не був стороною у справі. При сплаті судового збору за подачу апеляційної скарги керувався п. 6 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», відповідно до якої розмір судового збору за подачу апеляційної скарги складає 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до пп. 2 п. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» у редакції, чинній на момент подачі позовної заяви, ставка судового збору за подання фізичною особою позовної заяви майнового характеру становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до пп. 2 п. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» у редакції, чинній на момент вчинення процесуальної дії, ставка судового збору за подання фізичною особою позовної заяви немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У пп. 6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» у редакції, чинній на момент подачі апеляційної скарги, передбачено, що ставка судового збору за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду становить 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Висновки: законодавством чітко визначено ставку судового збору за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду, яка пов'язана зі сплатою судового збору при поданні позовної заяви.

П.п. 1 і 2 ч. 1 ст. 80 ЦПК України в редакції, яка діяла на момент подачі позовної заяви, передбачено визначення ціни позову у позовах про стягнення грошових коштів та про визнання права власності на майно або витребування майна. Відповідні позовні заяви мають майновий характер, і розмір ставок судового збору за їх подання визначається згідно з пп. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Ключові слова: умови договору пайової участі у будівництві, сплата судового збору не у повному обсязі

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: