open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 918/454/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 липня 2020 року

у справі № 918/454/18

Господарська юрисдикція

Щодо способів сплати грошової винагороди арбітражного керуючого в справі про банкрутство

Фабула справи: арбітражний керуючий звернувся до суду із заявою про стягнення з Головного управління ДПС на його користь витрат на оплату грошової винагороди арбітражному керуючому за період виконання повноважень розпорядника майна Приватного підприємства фірма «Інтерекопласт» в сумі 124 052 грн.

Ухвалою господарського суду задоволено заяву арбітражного керуючого.

Постановою апеляційного господарського суду, прийнятою за наслідками перегляду ухвали господарського суду про стягнення витрат на оплату грошової винагороди арбітражному керуючому за період виконання повноважень розпорядника майна боржника, ухвалу господарського суду скасовано.

Прийнято нове судове рішення. У задоволенні заяви арбітражного керуючого відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: арбітражний керуючий вважає, що спірні правовідносини щодо порядку нарахування та виплати грошової винагороди арбітражному керуючому за виконання функцій розпорядника майна в процедурі розпорядження майном до моменту набрання чинності Кодексом України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) були врегульовані положеннями Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство). Тому це питання полягає регулюванню положеннями Закону про банкрутство, а не КУзПБ.

Правова позиція Верховного Суду: п. 4 «Прикінцевих та перехідних положень» КУзПБ визначено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відтак, розгляд справи здійснюється відповідно до приписів КУзПБ.

Згідно з ч. 1 ст. 30 КУзПБ арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі (абз. 6 ч. 2 ст. 30 КУзПБ).

Згідно з абз. 7 ч. 2 ст. 30 КУзПБ у разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Ч. 5 ст. 30 КУзПБ передбачено, що кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Висновки: надання послуг арбітражного керуючого відбувається виключно на платній основі. Законодавством не передбачено випадків здійснення своїх повноважень арбітражним керуючим безоплатно.

Кодексом України з процедур банкрутства визначено, що сплата грошової винагороди арбітражного керуючого в справі про банкрутство можлива за рахунок:

  1. авансування коштів заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду;
  2. коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності;
  3. коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі;
  4. коштів створеного комітетом кредиторів фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Ключові слова: гарантування права на оплату праці, оплата послуг розпорядника майна, процедура продовження строків процедури розпорядження майном, встановлення ознак неплатоспроможності боржника

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: