open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/3301/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 02 липня 2020 року

у справі № 910/3301/18

Господарська юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів між учасниками приватного підприємства стосовно визнання недійсними договорів купівлі-продажу частки в статутному капіталі такого підприємства

Фабула справи: ОСОБА_2 звернувся з позовом до Приватного підприємства «Сансет» (далі - ПП «Сансет»), ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_1 про визнання недійсними договорів купівлі-продажу корпоративних прав ПП «Сансет», а саме:

  1. від 30.12.2015, укладеного від імені ОСОБА_2 з ОСОБА_3;
  2. від 09.04.2016, укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_4;
  3. від 05.07.2017, укладеного між ОСОБА_4 та ОСОБА_1.

Господарський суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позовні вимоги задовольнив частково. Визнав недійсним договір купівлі-продажу корпоративних прав на ПП «Сансет» від 30.12.2015. У задоволенні решти позовних вимог відмовив.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм процесуального права.

Правова позиція Верховного Суду: згідно з п.п. 1, 3, 4 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності та інші справи у визначених законом випадках, зокрема:

  1. справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов'язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці;
  2. справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів;
  3. справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах.

Корпоративним є спір щодо створення, діяльності, управління та припинення юридичної особи - суб`єкта господарювання, якщо стороною у справі є учасник (засновник, акціонер, член) такої юридичної особи, у тому числі й той, який вибув.

Суди попередніх інстанцій правильно встановили, що предметом спірних договорів купівлі-продажу є відповідні права й обов'язки стосовно участі у діяльності та управлінні приватного підприємства, зокрема ПП «Сансет», отриманні прибутку від господарської діяльності, з огляду на що суди обґрунтовано зазначили про те, що відносини щодо відчуження цих прав за своєю правовою природою є корпоративними відносинами щодо володіння, користування й розпорядження належними сторонам корпоративними правами у цьому приватному підприємстві.

Висновки: спір у цій справі між учасниками приватного підприємства щодо визнання недійсними договорів купівлі-продажу частки в статутному капіталі цього підприємства виник з корпоративних відносин, є господарсько-правовим і підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Аналогічні правові висновки щодо характеру спірних правовідносин між учасниками приватного підприємства та приватним підприємством містяться у постанові Великої Палати Верховного Суду від 23.05.2018 у справі №911/3494/16, які суди попередніх інстанцій правильно взяли до уваги відповідно до частини 4 статті 236 Господарського процесуального кодексу України.

Ключові слова: обрання належного способу захисту, оцінка експертного висновку, узгодженість між дослідницькою частиною та підсумковим висновком, наслідки проведення повторної судової експертизи, предмет віндикаційного позову

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: