open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 442/5130/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Великої Палати Верховного Суду

згідно з Постановою

від 04 березня 2020 року

у справі № 442/5130/17

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спору, вирішення якого вплине на можливість особи здійснювати свої корпоративні права, що засвідчуються спірною часткою, впливає на склад учасників товариства

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, у якому просив витребувати із чужого незаконного володіння ОСОБА_2 на його користь частку у статутному капіталі ТОВ «Львівський автоцентр КАМАЗ» у розмірі 75,97%, що у грошовому еквіваленті складає 566 699 грн, яка вибула вибула з його володіння не з його волі. Послався на те, що він був власником цієї частки, що підтверджується нотаріально посвідченими заявами 25 колишніх учасників товариства про вихід зі складу учасників цього товариства і передачу йому (позивачу) належних їм часток, та рішеннями загальних зборів учасників ТОВ «Львівський автоцентр КАМАЗ» від 30 червня 2007 року, від 05 травня 2008 року, які є чинними та не визнані недійсними у судовому порядку.

Рішенням міськрайонного суду позов ОСОБА_1 задоволено.

Постановою апеляційного суду рішення міськрайонного суду скасовано, провадження у справі закрито з підстав, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Постанова апеляційного суду мотивована тим, що позивач, звертаючись до суду за захистом порушених прав, просив витребувати з чужого незаконного володіння ОСОБА_2 на свою користь частку у статутному капіталі ТОВ «Львівський автоцентр КАМАЗ», отже спір виник щодо корпоративних прав, а тому відноситься до юрисдикції господарського суду, що є підставою для закриття провадження у справі.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 зазначає, що на час звернення позивача з позовом до суду ГПК України передбачав категорії корпоративних спорів, які мали розглядатися за правилами господарського судочинства, однак цей спір не є корпоративним у розумінні ст. 12 цього Кодексу, а, виходячи із предмету заявленого позову, повинен розглядатися за правилами цивільного судочинства.

Правова позиція Верховного Суду: ст. 1 ГПК України у редакції, чинній на час відкриття провадження у справі,обмежувала участь фізичних осіб у господарському судочинстві окремими категоріями спорів.

За змістом ст. 12 цього ж Кодексу господарським судам були підвідомчі справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, зокрема у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов'язаними із створенням, діяльністю, управлінням такої особи.

Корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (ч. 1 ст. 167 ГК України).

Висновки: у цій справі спір виник між фізичною особою, яка вважає себе учасником ТОВ «Львівський автоцентр КАМАЗ» з часткою у статутному капіталі товариства у розмірі 75,97 %, і фізичною особою, яка на момент звернення з позовом до суду володіла цією часткою відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Вирішення такого спору впливає на можливість особи здійснювати свої корпоративні права, що засвідчуються спірною часткою, впливає на склад учасників товариства, а тому спір є корпоративним.

Враховуючи викладене, Велика Палата Верховного Суду вважає, що цей спір відповідно до приписів чинного на час відкриття провадження у справі процесуального законодавства підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Ключові слова: об`єднання майнових вкладів учасників, вихід із числа учасників товариства, відступлення часток, затвердження нової редакції статуту товариства визнання недійсним рішення загальних зборів учасників

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: