open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 127/15798/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Великої Палати Верховного Суду

згідно з Постановою

від 05 лютого 2020 року

у справі № 127/15798/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про визнання протиправною бездіяльності голови об'єднання співвласників багатоквартирного будинку стосовно ненадання відповіді на заяву про проведення ремонту комунікацій будинку

Фабула справи: ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністративним позовом про визнання протиправною бездіяльності голови об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Стельмаха 47 Вінниця» (далі - голова ОСББ) щодо ненадання обґрунтованої відповіді (відмови) на заяву щодо ремонту спільного майна будинку та зобов'язання відповідача вчинити дії щодо надання обґрунтованої відповіді на подану заяву відповідно до закону України.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що позивачка звернулася до голови ОСББ із заявою щодо заміни труб декількох квартир будинку, які знаходяться в аварійному стані, однак відповідь на цю заяву відповідач не надав та відповідних заходів не вжив.

Суд першої інстанції, залишеною без змін постановою апеляційного адміністративного суду, відмовив у відкритті провадження в адміністративній справі за вказаною позовною заявою на підставі п. 1 ч. 1 ст. 170 КАС України, оскільки таку заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, та роз'яснив позивачці її право на звернення до суду із позовною заявою в порядку цивільного судочинства.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 зазначає, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли помилкових висновків, що цю справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства. При цьому зауважує, що діяльність ОСББ, відносини правління будинку з органами державної влади та місцевого самоврядування свідчать про те, що цей спір є публічно-правовим. На переконання ОСОБА_1, на публічно-правовий характер спірних правовідносин вказує й те, що капітальний ремонт окремих комунікацій будинку проводився за рахунок коштів місцевого бюджету.

Правова позиція Верховного Суду: до компетенції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, предметом яких є перевірка законності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб), прийнятих або вчинених ними при здійсненні владних управлінських функцій, крім спорів, для яких законом встановлено інший порядок судового вирішення.

Публічно-правовий спір має особливий суб'єктний склад. Участь суб'єкта владних повноважень є обов'язковою ознакою для того, щоб класифікувати спір як публічно-правовий. Проте сама собою участь у спорі суб`єкта владних повноважень не дає підстав ототожнювати спір з публічно-правовим та відносити його до справ адміністративної юрисдикції.

Під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Аналіз норм Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» свідчить про те, що об'єднання є юридичною особою приватного права, яка створена для сприяння власникам квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Висновки: ані об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, ані його голова не виконують жодних владних управлінських функцій, а тому у розумінні п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України, не є суб'єктами владних повноважень. Отже, враховуючи суть та суб`єктний склад спірних правовідносин, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про те, що цей спір не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства та має вирішуватися судами за правилами ЦПК України.

Ключові слова: адміністративна юрисдикція, цивільна юрисдикція, спори за участю ОСББ, правовий статус ОСББ, правовий статус голови ОСББ

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: