open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 930/1938/20

Провадження № 2-о/930/126/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.12.2020 року Немирівський районний суд

Вінницької області

у складі: головуючого судді - Науменка С.М.

за участю: секретаря судового засідання - Андрущак Л.П.

учасників справи: представника заявника - ОСОБА_1

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Немирів, в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , зацікавлена особа - Ковалівська сільська рада про встановлення факту проживання однією сім`єю, встановлення факту прийняття спадщини., -

ВСТАНОВИВ:

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_3 , яка проживала за адресою: АДРЕСА_1 разом зі своїм співмешканцем ОСОБА_4 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , із яким вони перебували у фактичних шлюбних відносинах. ОСОБА_2 постійно доглядав та здійснив похорони за власний рахунок ОСОБА_4 , що підтверджується довідкою Ковалівської сільської ради.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, що складається із житлового будинку з господарчими будівлями за адресою АДРЕСА_1 земельної ділянки площею 3,7818 га, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Ковалівської сільської ради, належна померлому на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку.

Для одержання права на спадкування, заявнику необхідно встановити факт його спільного проживання із ОСОБА_4 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також факт прийняття ним спадкового майна - ОСОБА_4 .

Заявник вказує на те, що він фактично прийняв спадщину, на момент смерті спадкодавця проживав з ним однією сім`єю та вів спільне господарство, а також здійснював догляд за ОСОБА_5 .

В інший спосіб, окрім судового, встановити даний факт неможливо.

Представник заявника ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримали заявлені вимоги та просили їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Ковалівської сільської ради Немирівського району Вінницької області у судове засідання не з`явився, надав письмову заяву в якій не заперечує проти задоволення заяви. Просить розглядати без його участі.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 надав суду покази, що він був сусідом померлого ОСОБА_4 та те, що ОСОБА_2 дійсно проживала разом, як син та батько.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_7 , надав суду аналогічні покази.

Суд, дослідивши письмові докази, заслухавши пояснення свідка, приходить до висновку про те, що заявлені вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Суд визнає доведеним, факт спільного проживання ОСОБА_2 із ОСОБА_4 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період грудня 1989 року по 08 листопада 2006 року на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_4 та факт прийняття ОСОБА_2 спадщини, як особи, яка постійно проживала із спадкодавцем, ОСОБА_4 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 , вказані факти, зокрема, підтверджується матеріалами справи, а саме: копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 (а.с. 8), копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3 (а.с. 9), копією Свідоцтва про смерть ОСОБА_4 (а.с. 10), копією довідки № 2-12 від 09.01.2020 виданої виконавчим комітетом Ковалівської сільської ради Немирівського району Вінницької області (а.с. 12), копією довідки № 2-13 від 09.01.2020 виданої виконавчим комітетом Ковалівської сільської ради Немирівського району Вінницької області (а.с. 13), копією довідки № 2-14 від 09.01.2020 виданої виконавчим комітетом Ковалівської сільської ради Немирівського району Вінницької області (а.с. 14), копією виписки з погосподарської книги № 3 за 2006-2010 роки по АДРЕСА_1 (а.с. 15), копією архівної довідки № 01-21-100 від 08.10.2013 (а.с. 16), копією рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 15.11.2013 у справі № 140/2933/13-ц (а.с. 18) та показами свідків, які є чіткими, послідовними, логічними і узгоджуються між собою щодо обставин, які мають значення для правильного вирішення справи і підлягають доказуванню у цьому випадку.

Поняття спадкування визначено у ст.1216 ЦК України, згідно якої спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У статті 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені у статті 1219 ЦК України (статті 1218, 1231 ЦК України ).

Згідно з частиною другою статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

За змістом норми статті 1268 ЦК України порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Так, відповідно до частин третьої і четвертої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Місцем проживання фізичної особи згідно з частиною першою статті 29 ЦК України є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Статтями 2, 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» передбачено, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Таким чином, відсутність реєстрації місця проживання позивача за місцем проживання спадкодавця не може бути доказом того, що він не проживав зі спадкодавцем, оскільки сама по собі відсутність такої реєстрації згідно зі статтею 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» не є абсолютним підтвердженням обставин про те, що спадкоємець не проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо обставини, встановлені частиною третьою статті 1268 ЦК України, підтверджуються іншими належними і допустимими доказами, які були надані позивачем, та оцінені судом.

Наведене відповідає Постанові КЦС ВП від 10.01.2019 року у справі №484/747/17.

Як зазначено в ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Керуючись ст. ст.3, 19, 81, 263-265, 319 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити факт спільного проживання ОСОБА_2 із ОСОБА_4 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період грудня 1989 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_4 .

Встановити факт прийняття ОСОБА_2 спадщини, як особи, яка постійно проживала із спадкодавцем, ОСОБА_4 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку передбаченому ст.ст.351-356 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Дата складення повного судового рішення -28.12.2020.

Суддя: С.М. Науменко

Джерело: ЄДРСР 94156194
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку