open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 201/12369/19

Провадження № 2/201/566/2020

РІШЕННЯ

Іменем України

02 жовтня 2020 року суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Наумова О.С., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (в письмовому провадженні) в приміщенні Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська у м. Дніпрі цивільну справу за позовом Дніпропетровської єврейської релігійної громади до ОСОБА_1 про визнання інформації недостовірною, такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію,

ВСТАНОВИВ:

05.11.2019р. до суду надійшла позовна заява Дніпропетровської єврейської релігійної громади (подана представником позивача - адвокатом Гулою І.О., яка діє на підставі договору від 18.10.2019р. і ордеру від 05.11.2019р. - а.с. 40-43, т. 1) до ОСОБА_1 про визнання інформації недостовірною, такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію, зобов`язання спростувати недостовірну інформацію (а.с. 2-12 т. 1).

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.11.2019р., головуючим по справі визначена суддя Батманова В.В. (а.с. 1 т. 1).

09.11.2019р. судом направлений запит щодо встановлення зареєстрованого місця проживання (перебування) відповідача і згідно з відповіддю, яка надійшла до суду 15.11.2019р., відповідач значиться зареєстрованим на території Соборного району м. Дніпра (а.с. 47 т.1).

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Батманової В.В. від 25.11.2019р. прийнято позовну заяву до розгляду і відкрито провадження у цивільній справі у порядку загального позовного провадження (а.с. 48 т. 1).

Ухвалою судді Батманової В.В. від 19.08.2020р. заявлено самовідвід по справі, у зв`язку із чим справу передано на авторозподіл (а.с. 34-35 т. 2).

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.08.2020р., головуючим по справі визначено суддю Наумову О.С. (а.с. 36 т. 2).

Ухвалою судді Наумової О.С. від 21.08.2020р. відкрито провадження по справі та розгляд справи відповідно до ч.ч. 1, 3, 4 ст. 274, ч. 5 ст. 279 ЦПК України призначено в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (а.с. 37 т. 2).

Ухвалою судді Наумової О.С. від 21.08.2020р. відмовлено у задоволенні клопотання позивача про призначення у справі лінгвістичної (семантико-текстуальної) експертизи писемного мовлення (а.с. 38-39 т. 2).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 на веб-сайті «YouTube» на каналі користувача « ОСОБА_1 » опубліковане відео під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_4 , в якому ОСОБА_1 поширив недостовірну та негативну інформацію такого змісту:

«...Записать данное видеообращение меня побудили чрезвычайные обстоятельства, происходящее со мной на территории города Днепропетровска . Сегодня, я могу утверждать, что руководство органов государственной власти, области «де-факто» подчинено не интересам украинцев, а интересам еврейской общины, штаб-квартира в комплексе Менора, город Днепр. Совещательный орган синагога « Золотая Роза », город Днепр. Часть данной еврейской общины является последователями особо религиозного движения евреев, а именно движением «Хабад-Любавич», в Украине возглавляется гражданином США рабином ОСОБА_71.

Основным принципом идеологии ортодоксальной секты является следующее: «евреи превыше всего». Указанный принцип, уже в полной мере реализован на территории Украины, а особенно в городе Днепр. И прежде всего, он проявляется в реализации в полной неприкасаемости евреев за совершенные ими преступления в отношении украинцев, а также государства Украина.

Так большинству жителей города Днепр , давно известно, что назначение любого руководящего чиновника уровня области и города происходит исключительно только после согласования с синагогой « Золотая Роза ». Я говорю о таких должностях: как прокурор области, начальник полиции области, начальник дорожной полиции области, мэр, глава областной администрации, большое количество председателей судов, а также начальники СБУ.... Еврей, в их понимании, превыше украинца, поскольку согласно «Торе» - священная книга для еврея, «кто не еврей - тот «гой», с которым можно безнаказанно делать всё то, что хочется. Фактически, все кто не евреи, в мировоззрении евреев - скот, с которой можно делать всё безнаказанно.... Прошу Вас, не допустить в будущем создание в Украине украинцами, как в истории Англии, Германии, Франции, Чехии, Швейцарии, России сообществ по защите прав этнического населения, а также других лиц не еврейской национальности либо еврейской, но не являющихся адептами тоталитарной «хасидской» секты.... Господин президент Украины, будучи добропорядочным господином, вы дали слово защищать Конституцию Украины и права граждан, присягнув на верность Украине , а не еврейской общине...».

Незважаючи на те, що веб-сайт «YouTube» видалив відео під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за порушення правил «YouTube» з підстав дискримінаційних висловлювань і заблокуваний канал користувача « ОСОБА_1 », це

відео переглянуте більше 17-ть тисяч разів. ІНФОРМАЦІЯ_37 на веб-сайті «YouTube» на каналі користувача « ОСОБА_1 » ОСОБА_1 опубліковане відео під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_13 » за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_7 в якому він також поширив недостовірну та негативну інформацію такого змісту:

«....Днепропетровская еврейская религиозная община города Днепр выходит за рамки заявленной деятельности, а именно участвует в подделке документов, причастна к рейдерским захватам, убийствам или доведениях до самоубийства моего компаньона, террористических актов в кафе...официальный представитель еврейской общины на мой взгляд фактически признал причастность к преступлению против меня ... так вместо того, чтобы признать деятельность членов попечительского совета требующего внимания и разбирательства, этот представитель назвал использование данных мне Конституцией Украины прав антисемитизмом с целью незаконного возбуждения в отношении меня уголовного производства, запугивания при проведении следственных действий в отношении меня и моих близких родственников...»

Відеозверення переглянуте більше 150-ма користувачами веб-сайта «YouTube».

Того ж дня, ІНФОРМАЦІЯ_9 на веб-сайті «YouTube» на каналі користувача « ОСОБА_1 » відповідач опублікував відео під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_11 , в якому поширив недостовірну та негативну інформацію такого змісту:

«...сотрудники полиции угрожают мне обысками, подбрасыванием запрещенных вещей, допросами и арестами в рамках уголовного производства по ч. 1 ст. 161 Уголовного кодекса Украины по заказу местных властей, которые находятся под давлением «всемогущих» и «безнаказанных» членов Днепропетровской еврейской религиозной общины с целью давления, доведения до самоубийства или уничтожения...»

Відеозверення переглянуте більше 20-ма тисячами користувачів і відвідувачів веб-сайта «YouTube».

Позивач вважає, що поширена відповідачем інформація стосується саме його, оскільки у ній зазначається, про те що керівником Дніпропетровської єврейської релігійної громади є ОСОБА_7 , яким здійснює контроль над правоохоронними, судовими, місцевими органами влади міста Дніпра і Дніпропетровської області, а сама громада контролює не тільки своїх прихожан, а й тих, хто ставиться до неї з повагою, симпатією або просто толерує; що вона є «таємною силою», яка контролює найрізноманітніші державні органи; через органи місцевої влади та Національної поліції погрожує відповідачеві обшуками, підкиданням заборонених речей, допитами та арештами в рамках кримінального провадження за ч. 1 ст. 161 КК України, з метою доведення відповідача до самогубства або його знищення; бере участь в підробці документів, причетна до рейдерських захоплень, вбивств або доведені до самогубств, в тому числі його напарника ОСОБА_8 , терористичних актів в кафе, яке належить відповідачеві.

Пояснив, що Дніпропетровська єврейська релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян, які сповідують іудаїзм і добровільно об`єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб, для спільного здійснення права на свободу сповідання та поширення іудаїзму, здійснює свою діяльність вже протягом 27-ми років. Головними завданнями релігійної громади є здійснення богослужіння, релігійних обрядів; вивчення Тори та іудаїзму, його історичного шляху; надання духовної та матеріальної допомоги тим, хто її потребує; формування та реалізація освітніх програм в сфері іудаїзму, єврейської історії та культури; встановлення міжнародних контактів і зв`язків з релігійними організаціями і громадами інших країн; ведення міжконфесіонального діалогу; сприяння збереженню, відродженню і утриманню в належному стані місць, і/та споруд, пов`язаних з релігію, історією та культурою єврейського народу; здійснення добродійної (неприбуткової) діяльності, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення милосердя. Дніпропетровська єврейська релігійна громада є визнаним зразком і лідером єврейського відродження на пострадянському просторі - десятки громад України і ближнього зарубіжжя направляють своїх представників в єврейську громаду Дніпра для вивчення досвіду її роботи.

Дніпропетровська єврейська релігійна громада займається благодійністю, реалізує різного рівня освітні програми. Від самого створення Єврейська громада сповідує і поширює вчення Тори, одним з постулатів якого є заклик дотримуватися законів держави так як і релігійних законів (крім тих випадків, коли це пов`язано з порушенням релігійних свобод). Всі прийняті в державі закони, які стосуються господарського, громадського та повсякденного життя єврейська громада закликала і закликає виконувати до тих пір, поки вони не будуть змінені також правовим шляхом.

Поширена інформація не є оціночним судженням, а фактичним твердженням, оскільки містить відомості про події і явища, яких не існувало взагалі. Інформація є негативною, оскільки дискредитує позивача і шкодить діловій репутації. З урахуванням цілей і напрямків роботи громади, висловлювання відповідача сприймаються суспільством негативно, створюють враження, що єврейська громада має владні повноваження над посадовими особами та іншими мешканцями міста Дніпро та Дніпропетровської області. Дані вислови руйнують ділову репутацію позивача та підбривають віру громадян України до єврейського народу розпалюючи цим міжнаціональну ворожнечу.

Окрім того, вважав, що поширеною недостовірною і негативною інформацією громаді заподіяна моральна шкода, яку оцінив у 50 000 грн.

Враховуючи вищевикладене, просив визнати недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права Дніпропетровської єврейської релігійної громади інформацію, поширену ІНФОРМАЦІЯ_1 і ІНФОРМАЦІЯ_9 на веб-сайті «YouTube» під назвами:

« ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташоване за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_12 ;

« ІНФОРМАЦІЯ_13 », розташоване за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_7 ;

« ІНФОРМАЦІЯ_10 », розташовано за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_11

зобов`язати ОСОБА_1 протягом 5 (п`яти) календарних днів з дня набрання рішенням у даній справі законної сили спростувати вказану недостовірну інформацію шляхом розміщення на веб-сайті «YouTube» вступної та резолютивної частини рішення суду у цій справі під заголовком «Спростування»;

стягнути з ОСОБА_1 50 000 грн. в рахунок відшкодування моральної шкоди, компенсувати судові витрати.

Відповідач позовні вимоги не визнав. 10.02.2020р. надав відзив на позовну заяву (а.с. 99 - 109 т. 1), у якому зазначив, що опубліковані ним три відео не стосувались безпосередньо Дніпропетровської єврейської релігійної громади. У зверненнях він у першу чергу надавав оцінку діям і бездіяльності органам влади і правоохоронним органам, не мав на меті підрив довіри або знищення ділової репутації релігійної громади. У відеозверненнях вказував на вчинені відносно нього протиправні дії причетними до єврейської громади особами, а не самою громадою. У зверненнях згадував інші єврейські організації, конкретні прізвища й імена осіб, причетних до вчинених проти нього злочинів - ОСОБА_9 , ОСОБА_10 і ОСОБА_11 , які не мають відношення до позивача, не є його засновниками.

Зазначив, що найменування позивача згадується у кожному зверненні лише один раз, звернення не містять характеристики діяльності громади. А найменування позивача не згадане як конкретна юридична особа, а звучить переважно узагальнюючи - як «єврейська релігійна громада».

Звернув увагу, що у другому відеозверненні «ІНФОРМАЦІЯ_13» він вказував, що воно не спрямоване проти всіх членів єврейської громади, а стосується лише її засновника ОСОБА_12 і його листа до правоохоронних органів про звинувачення відповідача в антисемітизмі. Починаючи з 2,36 хв. по 2,55 хв. звернення, відповідач вказував, що вважає решту членів громади «добропорядними членами громади», а деяких членів за вчинення протиправних дій слід виключити з громади. Звернення містить формулювання «моим предположением» щодо незаконних дій єврейської релігійної і громади в особі конкретних осіб, що вказує на висловлювання думки. Вважав, що звернення процитовані позивачем вибірково, без зазначенням суті, мети, порушених прав, вчинених щодо нього злочинів, у яких він підозрює конкретних осіб.

Таким чином, на думку відповідача, його відеозверення: 1) не стосуються діяльності, мети, релігійних переконань чи національної приналежності членів Дніпропетровської єврейської релігійної громади; 2) стосуються захисту порушених прав конкретними особами, що мають пряме чи опосередковане відношення до позивача; 3) є зверненням до компетентних органів та посадових осіб, тобто спрямовані на реалізацію конституційних прав та інтересів, гарантованих законом; 4) не містить конкретних фактів про події та явища, які можуть бути оцінені як інформація, в контексті вимог Закону України «Про інформацію»; 5) висловлені у формі власних переконань та життєвого досвіду, тобто є судженнями; 6) містять посилання на те, що вони не спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та не є такими, що створені на ґрунті релігійних переконань; 7) спрямовані на критику органів влади, правоохоронних органів та конкретних осіб, що не заборонено законом.

На думку відповідача, склад правопорушення у його відеозвереннях відсутній, адже відсутні такі його складові як: поширення недостовірної інформації, порушення особистих немайнових прав. У позові не вказано, яка саме інформація є недостовірною. Звернення до Президента України не є інформацією в розумінні Закону України «Про інформацію», а є проханням і закликом до захисту прав. Судження у відеозвереннях є оціночними, тому не є предметом судового захисту згідно зі статтею 277 ЦК України.

Стверджував також, що захисту підлягає лише «ділова репутація», яка притаманна лише суб`єктам підприємницької діяльності і пов`язана з бізнес-процесами і отриманням прибутку («гудвіл»), що не є метою діяльності релігійної організації. Враховуючи специфіку діяльності релігійної громади, вона не має «ділової репутації».

Не погодився із заявленою до стягнення маральною шкодую і її розміром, оскільки вважав не доведеним факт заподіяння моральної шкоди діловій репутації.

Враховуючи викладене, просив відмовити у задоволенні позову.

Позивач 24.02.2020р. надав відповідь на відзив (а.с. 116 - 121 т. 1), у якій вважав хибними доводи відповідача про те, що у його зверненнях згадуються інші релігійні організації і конкретні причетні до вчинених проти нього злочинів особи. Наполягав, що у відеозверненні за ІНФОРМАЦІЯ_1 під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 » відповідач поширив недостовірну інформацію, яка безпосередньо стосується керівних органів громади, зокрема, ОСОБА_13 , який з 04.10.2011р. є її керівником, що підтверджено відомостями ЄДР. За період діяльності ОСОБА_13 створена розвинена інфраструктура благодійних установ єврейської громади, які працюють стабільно і ефективно. Система єврейської благодійності в Дніпрі продовжує вдосконалюватися, проводяться великі благодійні акції та заходи, спрямовані на полегшення умов життя для десятків тисяч нужденних. Культурне життя єврейської громади Дніпра, завдяки керівництву ОСОБА_13 , також насичене і різноманітне. Фестивалі, художні фотовиставки, гастролі відомих виконавців та виступи творчих колективів міста завжди стають значними подіями в культурному житті цілого міста.

Відповідач у відзиві суперечить своїм раніше викладеним твердженням. А саме, всупереч раніше викладеній позиції зазначає, що «друге відеозвернення «ІНФОРМАЦІЯ_13» містить чітку вказівку на те, що воно не спрямоване проти всіх членів єврейської громади, а стосується лише ОСОБА_12 , що є засновником позивача, тобто, стосується особисто його листа до правоохоронних органів у звинуваченнях відповідача в антисемітизмі».

У відеозверненні за ІНФОРМАЦІЯ_9 «ІНФОРМАЦІЯ_13» відповідач продовжив поширювати недостовірну негативну інформацію про те, що Дніпропетровська єврейська релігійна громада бере участь в підробці документів, причетна до рейдерських захоплень, вбивств або доведені до самогубств, а подана до Національної поліції заява ОСОБА_12 про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_1 є доказом визнання позивачем своєї вини у скоєнні перелічених відповідачем правопорушень, про які йдеться у відеозверненні за ІНФОРМАЦІЯ_1 «ІНФОРМАЦІЯ_3».

В другому відеозверненні за ІНФОРМАЦІЯ_9 «ІНФОРМАЦІЯ_36» відповідач стверджує, що співробітники поліції погрожують йому обшуками, підкиданням заборонених речей, допитами і арештами в рамках кримінального провадження за ч. 1 ст. 161 КК України за замовленням місцевої влади, яка знаходиться під тиском «всемотутніх» і «безкарних» членів Дніпропетровської єврейської релігійної громади з метою доведення відповідача до самогубства або його знищення.

Відповідач акцентує увагу українців, мешканців Дніпропетровщини, Президента, Генерального прокурора України на утисках українців в Україні, у м. Дніпрі і в Дніпропетровській області, що чиняться єврейською громадою, частина якої є представниками «Хабад-Любавич», і які полягають в: а) підпорядкуванні інтересам єврейської спільноти місцевих органів влади, керівників правоохоронних органів, суддів та адвокатів; б) безкарності за скоєні ними злочини проти українців та української держави, про що свідчить велика кількість нерозкритих кримінальних справ за фактами розкрадання бюджету Дніпра та Дніпропетровської області на користь представників синагоги « Золота Роза » та пов`язаних з ними структур. Відповідач ілюструє свавілля представників єврейської громади м. Дніпра, вказує на незаконне відібране в нього та в його компаньйона майна членами синагоги « Золота Роза ».

Постійно наголошує на тому, що євреї (а саме, представники синагоги «Золота Роза», хасиди) вважають себе вищими за інші нації, зокрема українців, і ставлять інтереси власного збагачення понад усе, доводячи українців до бідності, хвороб і смерті.

Висловлювання відповідача містять протиставлення національної групи євреїв українцями й іншим національностям, зокрема зазначає переваги, які мають представники єврейської спільноти м. Дніпра над українцями та рештою мешканців міста й області.

Такі висловлювання набули для позивача негативного значення, адже сприймаються суспільством негативно, у якого складається враження, що єврейська громада має владні повноваження над посадовими особами, мешканцями міста Дніпрі і Дніпропетровської області. Ці вислови руйнують ділову репутацію громади, підривають віру громадян України до єврейського народу, розпалюючи міжнаціональну ворожнечу.

Вважав, що поширена відповідачем інформаціє не є оціночними судженнями, адже не містить алегорій, сатири, гіпербол тощо, не є припущенням чи критикою позивача, а твердженнями про факти, яких не існувало та не існує.

Зауважив на тому, що незважаючи на видалення веб-сайтом «YouTube» відео « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з підстав дискримінаційних висловлювань і заблокував канал користувача « ОСОБА_14 » ІНФОРМАЦІЯ_15 , це відео опубліковане знову на веб-сайті «YouTube» на каналі користувача «ІНФОРМАЦІЯ_38» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_16 », що знаходиться за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_17 , під яким наявні негативні коментарі користувачів, такі як: « ІНФОРМАЦІЯ_39 », а кількість переглядів сягає більше 1000.

На підставі викладеного, наполягав на задоволенні позову.

Позивач 04.03.2020р. подав заперечення на відповідь (а.с. 141 - 148 т. 1), у яких наполягав на своїй позиції стосовно того, що його відеозверення не стосуються діяльності позивача, а лише злочинів, скоєних стосовно нього і бездіяльності правоохоронних органів.

Пояснив додатково, що свої міркування про те, що євреї вважають українців «худобою», з якою можна робити все, та не нести за це відповідальності він висловлював з отриманої ним інформації і літератури, яка містить схожі принципи та висвітлена в цьому ж контексті. Так, ІНФОРМАЦІЯ_19 в інтернет-виданні «ІНФОРМАЦІЯ_40» була розміщена стаття ОСОБА_15 під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_41 » (ІНФОРМАЦІЯ_42). Негативних висловлювань щодо всього єврейського народу він не виказував. Не може відповідати за кожен коментар і кожного громадянина, який негативно налаштований проти єврейського народу. Просив відмовити у позові.

Ухвала про відкриття провадження у справі, яка направлена на адресу відповідача з роз`ясненням права надати відзив протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали, отримана ним 03.09.2020р. (а.с. 13 т. 1). Однак станом на день винесення рішення (майже через місяць після отримання ухвали) відповідач правом на надання відзиву не скористався у порядку, встановленому ст. 178 ЦПК України.

Враховуючи категорію спору, надані при первісному розгляді справи сторонами відзив, відповідь на відзив, заперечення на відповідь, з яких вбачаються позиції сторін щодо спору, справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (в письмовому провадженні) відповідно до положень ч.ч. 1, 3, 4 ст. 274 та ч. 5 ст. 279 ЦПК України.

Кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів (ч. 1. ст. 4 ЦПК України).

Суд розглядає цивільні справи не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі (ч. 1. ст. 13 ЦПК України).

При розгляді справи встановлені такі обставини справи і відповідні ним правовідносини.

Як вказує позивач, ІНФОРМАЦІЯ_1 на веб-сайті «www.youtube.com» на каналі « ОСОБА_1 » відповідачем опубліковане відео « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке було доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 . Також ІНФОРМАЦІЯ_43 опубліковані два відео «ІНФОРМАЦІЯ_13 », доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_10 », яке доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11

На підтвердження розміщення відео позивач надав диск із відеозаписом, який оглянутий судом (а.с. 39 т. 1).

Оглядом диску встановлено, що на ньому знаходиться три відеофайли, один з яких під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », тип «МР4», розміром 125 МБ.

Оглядом відеозапису «ІНФОРМАЦІЯ_3», встановлено, шо починаючи приблизно з 01 хвилини відео, відповідач особисто промовляє текст такого змісту (мовою оригіналу - російською):

«...Записать данное видеообращение меня побудили чрезвычайные обстоятельства, происходящее со мной на территории города Днепропетровска . Сегодня, я могу утверждать, что руководство органов государственной власти, области «де-факто» подчинено не интересам украинцев, а интересам еврейской общины, штаб-квартира в комплексе Минора, город Днепр. Совещательный орган синагога « Золотая Роза », город Днепр . Часть данной еврейской общины является последователями особо религиозного движения евреев, а именно движением «Хабад-Любавич», в Украине возглавляется гражданином США рабином ОСОБА_71.

Основным принципом идеологии ортодоксальной секты является следующее: «евреи превыше всего». Указанный принцип, уже в полной мере реализован на территории Украины, а особенно в городе Днепр. И прежде всего, он проявляется в реализации в полной неприкасаемости евреев за совершенные ими преступления в отношении украинцев, а также государства Украина.

Так, большинству жителей города Днепр , давно известно, что назначение любого руководящего чиновника уровня области и города происходит исключительно только после согласования с синагогой « Золотая Роза ». Я говорю о таких должностях: как прокурор области, начальник полиции области, начальник дорожной полиции области, мэр, глава областной администрации, большое количество председателей судов, а также начальники СБУ.... Еврей, в их понимании, превыше украинца, поскольку согласно «Торе» - священная книга для еврея, «кто не еврей тот «гой», с которым можно безнаказанно делать, всё то, что хочется. Фактически, все кто не евреи, в мировоззрении евреев скот, с которой можно делать всё безнаказанно....

Одним из ярких примеров попыток такого отношения являюсь я - ОСОБА_16 и мой покойный компаньон ОСОБА_17 , умерший при неизвестных обстоятельствах. Я гражданин Украины, славянин, «де-юре» являюсь собственником 2-х зданий по АДРЕСА_1, каждое из которых более 1100 квадратных метров. Здание автомойки по адресу АДРЕСА_2, площадью 1200 квадратных метров. 3х двухкомнатных квартиры находящихся в АДРЕСА_3, площадь каждой 70 квадратных метров. Однако, на сегодняшний день указанным имуществом, невзирая на решение судов и наличии более 10 уголовных производств, «де-факто» незаконно пользует организованная преступная группировка, состоящая из ОСОБА_18 - еврей, член попечительского совета указанной синагоги, ОСОБА_19 - еврей, член попечительского совета указанной синагоги, ОСОБА_20 - глава бандитского блока синагоги.

Данная преступная группа лиц завладела моими помещениями на основании поддельных документов, запугивая меня и моих близких родственников. Вышеупомянутые лица, являются далеко не рядовыми в еврейской общине Днепра. Тем не менее, они совершают преступления руководствуясь лишь только одним принципом, мне хочется кушать. Ответственности не перед законом страны, не перед Богом они не боятся.

Возникает вопрос? Этому их учит рабин ОСОБА_23 ? Может он неправильно переводит «Тору»? А если правильно? То зная это, в том числе и от меня, что его прихожане преступники, почему-то не наставляет их на путь истины, держит их рядом с собой, и не гонит их из дома Бога . Вопрос почему? Не может быть, что подобные действия жизненный принцип общины.

… в нашем городе процветает нацизм, в городе представители хасидов, благодаря прикрытию правоохранительных органов, об украинцев вытирают ноги. В городе не работают законы Украины, фактически отсутствует государство, его роль снивелирована. Фактически работает принцип: «ты в секте или ты не в секте». Не выдержал весь этот кошмар мой компаньон, большой труженик и умница ОСОБА_17 , скончался на съемной квартире при неизвестных обстоятельствах. Он был похоронен по какой-то причине в закрытом гробу. Я уверен, что его убили и заказчиками моего убийства, как и прямыми выгодополучателями является вышеперечисленные ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 .

Мне, за их вымогательстве с него денег, помещений и подписей на учредительных документах, неоднократно говорил ОСОБА_28 , а так же говорил, что боится в том, что его убьют. Следствие по факту смерти ОСОБА_28 фактически не было. Документы о его здоровье не изучались, не сравнивали с материалами экспертиз, а также отсутствует обоснованный ответ правоохранительных органов о причине не проведения эксгумации тела для установления истины. При этом документы, на которые указывал ОСОБА_28 , на основании которых, у меня и у него было отобрано предприятия «Крамстор дизайн», а также недвижимое имущество, стоящее на его балансе действительно оказались поддельными. Задаешься вопросом, если такой обеспеченный человек не выжил, то как выживут остальные, ущемлённые в правах и не защищенные государством жители города и Украины, и какая часть из этих моих соотечественников уже унесена и похоронена на кладбище?

Все эти коррупционные действия происходят на глазах начальников полиции, начальников прокуратуры, начальников СБУ, председателей судов, мэрии и областной администрации. Все они закрывают глаза на огромное количество преступлений, бездействуют потому, что управляют ими согласованные «фунты» и фактически занимаются кассированием денег в пользу еврейской общины.

О судах отдельно. Все хозяйственные суды еврейской общиной покупаются, судьи выносят незаконные решения, которые потом отменяются Верховным Судом, направляя дело на новое рассмотрение. Так произошло и в моём случае. Судья, не взирая на наличие у меня действующего, как на момент вынесения решения, так и сейчас, свидетельства о праве собственности на указанное выше здание, не имея специальных знаний, не назначив соответствующую экспертизу, вынес неправосудное решение, которое было отменено Верховным Судом и направлено на новое рассмотрение. Если вынесение решения в пользу еврейской общины невозможно, в Днепре происходит затягивание слушание дела на года. В моём случае, судья не может не провести экспертизы поскольку на них прямо указал Верховный Суд и этого требует закон. А результат экспертизы всем участникам известен, я прав, документы подделаны. Мне обязаны отдать моё здание, возместить мне многомиллионный ущерб. Понимая это, судья назначает экспертизу, а эксперт не может попасть на объект, его не допускают. Пишет письмо о невозможности проведения экспертизы. И так по кругу год или два. Так в Днепре, купленные судьи, в пользу евреев, переворачивают истину наизнанку. Говоря на белое - чёрное, а на чёрное - белое. Никто не занимается контролем действий судей. Судьи, продающие незаконные решения, не снимаются и не наказываются,что позволяет чинить постоянной беспредел в отношении украинцев. Особенно хочется затронуть вопрос адвокатской защиты. Систематические угрозы, запугивания, избиения адвокатов, привели к тому, что добропорядочные адвокаты отказываются, по причине боязни, защищать своих клиентов. И в то же время, появились адвокаты-оборотни, которые продают за деньги интересы своих клиентов, фактически осуществляя предательство, затягивают время, воруют оригиналы документов, одурачивают их. Хочу назвать одну из таких фамилий ОСОБА_29 .

… Таким образом, какую картину мы имеем? Еврейская община обогащается, а граждане Украины, коими являются и жители Днепра , беднеют, болеют и умирают. Так же, в городе многие бизнесмены могут работать только заплатив десятину в синагогу. Если такой платы нет, к тебе рано или поздно придут силовики или бандиты, органы государственного контроля с одной задачей, найти любые нарушения и закрыть бизнес. Все вышеперечисленное дополняет картину о том, что на территории города Днепр правит крыло человеконенавистнической секты и её ставленников. Перевернув все законы государства в свою пользу, с целью своего собственного обогащения. А все остальные национальности не признают людьми, их грабят и уничтожают. Это утверждать мне даёт право анализ всех преступлений совершенных данной группировкой по отношению ко мне и моему партнеру.

Прошу Вас , не допустить в будущем создание в Украине украинцами, как в истории Англии, Германии, Франции, Чехии, Швейцарии, России сообществ по защите прав этнического населения, а также других лиц не еврейской национальности либо еврейской, но не являющихся адептами тоталитарной «хасидской» секты....

Также хочу сообщить следующее, учитывая что в методах еврейской общины в борьбе за свои интересы очень часто используются ложь и перекручивание фактов, я допускаю, что сейчас будут попытки перекрутить данное заявление к разжиганию межнациональной розни, либо призыву к восстанию, возбудить уголовное дело, и дальше перекручивать истину со всеми вытекающими отсюда последствиями.

Господин президент Украины, будучи добропорядочным господином, вы дали слово защищать Конституцию Украины и права граждан, присягнув на верность Украине, а не еврейской общине.

С уважением украинец ОСОБА_16 . Ко всем, кто посмотрел это видео, огромная просьба не замалчивайте данную проблему. Подписывайтесь, ставьте лайки, максимальный репост, об этом должна знать вся страна, об этом должен знать каждый украинец. Только тогда мы сможем подобрать этот ужас, вызванный ущемлением проукраинцев, и вернуть счастье в нашей стране».

Позивачем долучено до позову скріншот зі сторінки Інтернет, датований ІНФОРМАЦІЯ_1 із зображенням наявності відео з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », 17 316 переглядів. На сторінці зазначено « ОСОБА_14 » 99 подписників, Если тебе не безразлично, то что ты и твои дети потеряют Украину, ты обязан посмотреть это обращение!!!. (а.с. 27 т. 1).

Як установлено (перевірено) судом, відео за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 ) дійсно видалене адміністрацією сайта www.youtu.be.com через порушення правил Youtube щодо дискримінаційних висловлювань. За посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 відео на сайті «youtube» - відсутнє та вказано « Видео удалено за нарушение правил YouTube в отношении дискриминационных высказываний » (а.с. 57, 58 т. 2).

Однак, не дивлячись на те, що відео « ІНФОРМАЦІЯ_3 », вже не доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , воно доступне до перегляду за іншими посиланнями, зокрема: ІНФОРМАЦІЯ_23 , а також за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_24 на каналі користувача «ІНФОРМАЦІЯ_38» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З огляду на викладене можна стверджувати, що представлений позивачем відеозапис був розміщений за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , переглядався певною кількістю користувачів мережі Інтернет.

Далі, оглядом диску встановлено, що на ньому відеофайл під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_13», тип «МР4», розміром 31,2 МБ. Оглядом відеозапису встановлено, що починаючи приблизно з 02 хвилини відео, відповідач особисто промовляє текст такого змісту (мовою оригіналу - російською):

«В своем предыдущем видеообращении я предоставил Вам неограниченный кредит доверия в пользу защиты моих нарушенных прав, а именно от преступного посягательства на мое имущество, бизнес и жизнь, я назвал конкретные имена соисполнителей и заказчиков, совершённых в отношении меня уголовных преступлений, а именно: ОСОБА_32 , ОСОБА_10 , ОСОБА_20 .

В своем обращении я указал, что за их преступной деятельностью стоит община «Хабад-Любавич», и представители попечительского совета синагоги «Золотая Роза», поскольку лица о которых я говорю, как о субъектах, совершивших против меня преступлений есть членами вышеуказанного совета синагоги.

В своем видеообращении я четко обозначил, что защищаю исключительно свои нарушенные права, а так же указал на конкретных виновных лиц которые действительно состоят в попечительском совете синагоги «Золотая Роза», однако после моего видеообращения представителем Еврейской религиозной громады Днепра ОСОБА_33 было опубликовано открытое письмо в правоохранительные органы Украины, в указанном тексте письма сказано, что мое видео «спрямоване на розпалювання нацюнальної ворожнечі» и так далее.

…На мой взгляд, письмо представителя еврейской общины, есть полным и безоговорочним признанием моего предположения - еврейская религиозная община города Днепр выходит за рамки заявленной деятельности, а именно участвует в подделке документов, рейдерских захватах, убийствах или доведениях до самоубийства, моего компаньона, террористических актов в кафе. При этом, вместо того, чтобы разрешить указаный конфликт, кидающий тень на допропорядочних членов общины, решить вопрос о членстве указанных лиц в попечительском совете укзанной синагоги или подчеркнуть, что иудейский храм не используэться для преступных сговоров между преступным бизнесом и властью, официальный представитель еврейской общины, на мой взгляд, фактически признал причастность к преступлении против меня. При этом, перекрутив текст видеобращения к Вам, господин Президент, опустив основные детали и преступления. Так вместо того, чтобы признать деятельность членов попечительского совета требующего внимания и разбирательства, этот представитель назвал использование данных мне Конституцией Украины прав антисемитизмом с целью незаконного возбуждения в отношении меня уголовного производства, запугивания при проведении следственных действий в отношении меня и моих близких родственников...

Гоподин Президент, Генеральный прокурор Украины, Глава Национальной полиции, Государственное бюро расследований, я в очередной раз настоятельно прошу вас выполнить свой конституционный долг путем расследования уголовных производств в которых я являюсь потерпевшим, решить вопрос преступности, которая прикрывается защитой представителей движения «Хабад-Любавич», город Днепр. При этом, господин Президент сообщаю, что Генеральный прокурор Украины, прокурор области, начальник полиции Украины и области, вновь назначенный Вами губернатор области каким-либо способом не отреагировали на мое первое видеообращение которое содержит сообщение о преступлениях в отношении меня, изложенное как в видеообращение, так и в письменном виде, что фактически подрывает прежде всего Ваш авторитет, господин Президент.

С уважением, рядовой украинец ОСОБА_34 .

Ко всем, кто посмотрел это видео убедительная просьба максимальный репост, разнесите эту новость на 1 млн просмотров по всей Украине, пусть эта новость и это видеообращение увидит вся страна».

Оглядом веб-сайта «YouTube» установлено, що дійсно ІНФОРМАЦІЯ_9 р. на веб-сайті «YouTube» на каналі користувача « ОСОБА_1» опубліковане відео під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_13 » за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_7 яке має 459 переглядів. На сторінці наявний 1 коментар (а.с. 59-60 т. 2).

Далі, оглядом диску встановлено, що на ньому є відеофайл під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_10 », тип «МР4», розміром 61,9 МБ. Оглядом відеозапису встановлено, що починаючи приблизно з 02 хвилини відео, відповідач особисто промовляє текст такого змісту (мовою оригіналу - російською):

«Украинский народ, это обращение к неравнодушным гражданам Украины, к тем, кто хочет жить по законам государства, а не по прихотям криминала во всех его обличиях, и отдельно взятых групп.

Я, ОСОБА_16 , трижды с открытым письмом обращался к руководству страны Президенту Украины, Генпрокурору ОСОБА_35 . Цель данных обращений была и есть защита моих конституционных прав на собственность жизнь и безопасность, однако с 08 августа по настоящее время господин Президент, Генпрокурор и иные должностные лица страны ответственные за защиту конституционных прав граждан не совершили действия, направленные на мою защиту, а вообще не отреагировали на мои официальные письма. И это при том, что я прямо указываю на заказчиков и исполнителей, совершенных в отношении меня и моего имущества преступлений, а так же на поступающие мне и моей семье угрозы физической расправы. В свою очередь, государственные органы Украины с удивительной скоростью и заинтересованностью реагируют на заявление представителя хасидской общины «Хабад-Любавич» ОСОБА_33 о антисемитизме к евреям, еврейскому народу, который якобы имеется в моих видео обращениях. Соборным отделением полиции в городе Днепр практически мгновенно на основании заявления ОСОБА_36 открыто уголовное производство по факту моего обращения к Президенту и Генеральному прокурору Украины по статье 161 Уголовного кодекса Украины «нарушение равноправия граждан в зависимости от их расовой и национальной принадлежности или отношению к религии» и начато расследование.

ОСОБА_37 свое заявление ОСОБА_36 даже не удосужился понять, что в своих обращениях я указываю не на евреев как на народ, а на конкретных физических лиц: ОСОБА_32 , ОСОБА_19 , ОСОБА_38 , как лиц совершивших в отношении меня преступления, а то, что эти лица по национальности евреи, по статусу являются членами попечительского совета синагоги, преследуют свои корыстные интересы живя в Украине нарушили законы государства совершив против меня преступление не освобождает их от уголовной или иной ответственности. Кроме этого, статус ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , Петровского в общине Днепра Украины не освобождает, а наоборот должен побудить их дать ответ перед общиной за совершенные незаконные деяния, которые вызывают осуждения у граждан мульти-культурной страны, а также найти общий язык для разрешения возникшего напряжения. Так же это не освобождает их от уважения иных народов, в том числе интересов многоконфессионального народа Украины.

Однако, на сию минуту указанные лица действуют в точности наоборот. С целью сокрытия своих преступлений, объявляют что украинец совершил антисемистские деяния в Украине, обречив преступников, которые по национальности являются евреями, а все остальные события и факты опускают. Таким образом, община совершила огромную ошибку, опубликовав заявление ОСОБА_36 у себя на сайте с пустыми и надуманными обвинениями в мой адрес и этим письмом они только подчеркнули свое слабое положение и тесную связь с преступниками.

Еще раз для всех и ОСОБА_36 хочу повторить - у меня нет и не было и не может быть антагонизма, антисемитизма к евреям, у меня есть конкретные претензии к членам попечительного совета « Золотая Роза » ОСОБА_26 , ОСОБА_25 , а так же не входящему туда ОСОБА_27 , который безнаказанно могут грабить и уничтожать обычного человека, прикрывать еврейским народом, используя в своей деятельности движение «Хабад-Любавич». Таким образом, ранее в моих обращениях я рассказывал, что все мои попытки найти справедливость и законное решение с 2013 года привели лишь к тому что единомоментно были разворованы результаты моей работы за 25 лет, а мои дети не получат достойное образование и перспектив в будующем. Бандиты завладели и благополучно пользуются моим имуществом, потеряно здоровье и бессмысленно уходит время, потрачены 4 года на бесполезные следствия в 10 уголовных делах, где я признан потерпевшим и нет логического завершения в 3 хозяйственных судебных процессах, которые покупаются бандитами, а также умышленно затягивают процесс. Понимая, что я нахожусь в опасности и под постоянным пристрастным давлением я вынужден был покинуть Украину, землю на которой я родился и прожил более 50 лет из которых 25 лет платил налоги на содержание государства.

...мне и моей семье угрожают обысками, подбрасыванием запрещенных предметов, допросами и арестами в рамках уголовного производства по лже-антисиметизму. Полиця ничего не предпринимая по реальным преступлениям целых пять лет, и вдруг неожиланно резко активизировалась на пустом месте. Это уже можно трактовать как нападение по заказу местных властей, находяшихстя под давлением «всемогущих» и «безнаказанных» членов общины на гражданина Украины, налогоплательщика с целью доведения давления, до самоубийства или уничтожения. Весь этот процес уже плавно напоминает геноцид

Мои первые 2 видеообращения были детально разложены специалистами по анализу сложившийся ситуации в обществе и стране в целом господином ОСОБА_39 и ОСОБА_40 , за что я выражаю им глубокое уважение и благодарность. Благодаря таким людям мы можем понимать, что происходит в обществе и кто эти процессы возглавляет. Ссылки на это видео я выложу для всех желающих разобраться глубже в этом обращение. Таких как я в Украине сотни тысяч и все они не знают, как защищаться от такого уничтожения. Мы не можем выжить в такой стране, где законы на бумаге, а в жизни они не работают, либо работают для избранных.

Украинский народ, давайте сделаем громкое заявление о нежелании жить в такой стране. Мы великая нация и достойны жить по европейским стандартам. Обращаюсь к вам неравнодушные украинцы, сделайте репост, ставьте лайки, станьте таким образом на мою защиту и защиту бедствующих ваших детей. Нам нужен 1 млн просмотров. Может общими усилиями мое видео дойдёт до нашего Президента, за которого я, может быть правильно, а может быть и с ошибкой отдал свой голос.

С уважением, простой украинец ОСОБА_34 ».

Оглядом веб-сайтю «YouTube» установлено, що дійсно ІНФОРМАЦІЯ_9 р. на веб-сайті «YouTube» на каналі користувача « ОСОБА_1» опубліковане відео під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_10 » за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_11 яке має 22 318 переглядів. На сторінці наявні 34 коментарі (а.с. 61 - 63, т. 2).

Відповідачами у справі про захист гідності, честі чи ділової репутації є фізична або юридична особа, яка поширила недостовірну інформацію, а також автор цієї інформації. У випадку, коли інформація була поширена у засобі масової інформації з посиланням на особу, яка є джерелом цієї інформації, ця особа також є належним відповідачем.

Якщо позивач заявляє вимоги до одного з належних відповідачів, які спільно поширили недостовірну інформацію, суд вправі залучити до участі у справі іншого співвідповідача лише у разі неможливості розгляду справи без його участі (статті 50, 51 ЦПК України).

Належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник веб-сайту, особи яких позивач повинен установити та зазначити в позовній заяві (пункт 2 частини третьої статті 175 ЦПК України).

Якщо автор поширеної інформації невідомий або його особу та/чи місце проживання (місцезнаходження) неможливо встановити, а також коли інформація є анонімною і доступ до сайта - вільним, належним відповідачем є власник веб-сайта, на якому розміщено зазначений інформаційний матеріал, оскільки саме він створив технологічну можливість та умови для поширення недостовірної інформації.

Означене роз`яснене у п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009р. № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи».

Така позиція підтримується Верховним Судом у своїх постановах, зокрема, у постанові Верховного Суду від 13.02.2019р. по справі № 439/1469/15-ц (провадження № 61-5189св18).

Як установлено судом, автором відео-звернень «ІНФОРМАЦІЯ_3», «ІНФОРМАЦІЯ_13», «ІНФОРМАЦІЯ_10» є відповідач, вони записані і викладені особисто ним на власних ютуб-каналах « ОСОБА_1 », « ОСОБА_41 ». Відеозверенння промовляються особисто відповідачем, чого ним не спростовано у відзиві на позов, у якому відповідач стверджує, про те, що саме він промовляв ці відеозверення. У кожному з відео відповідач вказує на себе, як на автора відеозверення: «ІНФОРМАЦІЯ_44 », « ІНФОРМАЦІЯ_45 », « ІНФОРМАЦІЯ_46 ».

Хоча перше відео за ІНФОРМАЦІЯ_1 «ІНФОРМАЦІЯ_3», видалене через порушення правил Youtube, однак воно доступне до перегляду за іншими посиланнями, що мають певну кількість перегляді, а інші два відео за ІНФОРМАЦІЯ_9 «ІНФОРМАЦІЯ_13», «ІНФОРМАЦІЯ_10» до цього часу є доступними за первинними посиланнями.

Таким чином, саме відповідач є автором інформаційного матеріалу.

Всі три відео переглянуті певною клькістю осбі (біьше однієї), під відео наявні коментарі. Таким чином, позивачем доведений факт ознайомлення з поширеною інформацією щодо позивача невизначеного кола осіб (більше однієї) за всіма трьома відеозверненнями.

Позивач просить визнати недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права Дніпропетровської єврейської релігійної громади інформацію, поширену ІНФОРМАЦІЯ_1 і ІНФОРМАЦІЯ_9 відповідачем на веб-сайті «YouTube» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », «ІНФОРМАЦІЯ_13», «ІНФОРМАЦІЯ_10» і зобов`язати відповідача спростувати вказану недостовірну інформацію, поширену про Дніпропетровську єврейську релігійну громаду.

З метою вирішення питання про наявність у відеозверненнях відповідача недостовірної інформації, суд вважає за необхідне ретельного дослідити зміст тексту, який говорить відповідач у відеозверненнях.

У відео-зверненні від ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідач стверджує, що керівництво органів державної влади області підпорядковане інтересам єврейської громади, штаб-квартира в комплексі «Менора» у м. Дніпрі, дорадчий орган - синагога «Золота Роза» в м. Дніпрі. Частина цієї єврейської громади є послідовниками особливо релігійного руху євреїв «Хабад-Любавич», який в Україні очолюється громадянином США ОСОБА_66.

Основним принципом ідеології ортодоксальної секти є «євреї понад усе», який проявляється у повній недоторканності євреїв за скоєні ними злочини щодо українців і держави Україна. Стверджує, що призначення на керівні посади області і міста (прокурора області, начальника поліції області, начальника дорожньої поліції області, мера, голови обласної адміністрації, голів судів, начальника СБУ) відбувається лише після узгодження з синагогою «Золота Роза». Єврей, в їх розумінні (тобто, в розумінні єврейської громади, синагоги) вище українця, оскільки згідно священної книги єврея «Тори» «хто не єврей той «гой», з яким можна безкарно робити, все, що хочеться; всі не євреї, у світогляді євреїв - худоба, з якою можна робити все безкарно. Вживає відносно єврейської громади і синагоги поняття тоталітарної хасидської секти. Потім наводить, що прикладом такого відношення є скоєння стосовно нього ( ОСОБА_1 ) злочину, яке полягає у привласненні майна на підставі підроблених документів злочинним угрупованням, що складається з ОСОБА_43 і ОСОБА_44 - євреїв, членів опікунської ради синагоги, ОСОБА_45 - глави бандитського блоку синагоги, яке (злочинне угруповання) залякувало відповідача і його близьких родичів. Потім зазначає, що ці особи, є далеко не рядовими у єврейській громаді Дніпра. Вони скоюють злочини, керуючись принципом «мені хочеться їсти». Відповідач ставить риторичне питання: чи цьому їх вчить ОСОБА_67, який неправильно переводить «Тору». Знаючи про те, що ці особи - його парафіяни злочинці - він ( ОСОБА_46 ) не наставляє їх на шлях істини, тримає їх поруч з собою, не жене їх з дому Бога . Не може бути, щоб такі дії були життєвим принципом громади.

Далі, відповідач звинувачує ОСОБА_43 у шахрайстві, наркоманії, називає його «кидала», володільцем фіктивних підприємств, які задіяні у розкраданні грошей громадян і земель міської громади. ОСОБА_44 звинувачує у шахрайстві, привласненні майна відповідача. Звертаючись до ОСОБА_26 зазначає, що виховані і благородні члени єврейської громади позаочі називають його ганьбою єврейського народу. Стверджує про систематичні погрози з боку указаних осіб ( ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_47 ) фізичної розправи, вбивства, побиття, підлаштування смертельної аварії, отруювання, підкидання наркотиків, поміщення до в`язниці, підпалі автомобіля. Вказує, що такі спроби вже були - підпал його кафе «ІНФОРМАЦІЯ_31».

Стверджує, що у місті процвітає нацизм, представники хасидів об українців витирають ноги. У місті не працюють закони, відсутня держава, а працює принцип «ти в секті або ти не в секті». Це не витримав його компаньйон ОСОБА_8 і помер при невідомих обставинах, був похований в закритій труні. Стверджує, що він впевнений, що його вбили і замовниками вбивства і вигодонабувачами є ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_47 . Корупційні дії відбуваються на очах правоохоронних органів, судів, мерії, обласної адміністрації, які «закривають очі» на злочини, а так звані «узгоджені фунти» займаються «кассируванням» грошей на користь єврейської громади.

Стверджує, що всі господарські суди «купуються» єврейською громадою, тому судді виносять незаконні рішення, які скасовуються Верховним Судом. В Дніпрі куплені судді на користь євреїв. З цього відповідач робить висновок, що Єврейська громада збагачується, а громадяни України, якимт є і жителі Дніпра, бідніють, хворіють і вмирають. В місті багато бізнесменів можуть працювати тільки заплативши десятину в синагогу. Якщо такої плати немає, то бізнес закриють за допомогою силовиків, органів державного контролю. Отже, на території міста Дніпра править крило людиноненависницька секта і її ставленики, з метою свого власного збагачення. А решту національності не визнають людьми, їх грабують і знищують. До цього відповідач доходить, аналізуючи злочини, скоєні вказаним угрупованням по відношенню до його і до його партнера.

У наступному відеозверненні від ІНФОРМАЦІЯ_9 (1) автор вказує, що у попередньому відеозверненні (за ІНФОРМАЦІЯ_1) він назвав імена співвиконавців і замовників скоєних у відношенні його злочинів - ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 . Стверджує, що за злочинною діяльністю ОСОБА_9 , ОСОБА_10 і ОСОБА_11 , стоїть громада «Хабад-Любавич», представники опікунської ради синагоги «Золота Роза», оскільки ці особи є членами опікунської ради синагоги.

Проте, після відеозвернення (попереднього) представник Єврейської релігійної громади Дніпра ОСОБА_12 опублікував відкритий лист до правоохоронних органів про те, що це відео спрямоване на розпалювання національної ворожнечі. Вказує, що на його (відповідача) погляд, цей лист представника єврейської громади є повним і беззастережним визнанням припущення відповідача про те, що єврейська релігійна громада міста Дніпра бере участь в підробці документів, рейдерських захопленнях, вбивствах або доведенні до самогубства його компаньйона, терористичних актах у кафе. Замість того, щоб врегулювати конфлікт, що кидає тінь на добропорядних членів громади, вирішити питання про їх членство в опікунській раді синагоги або підкреслити, що іудейський храм не використовується для злочинних змов між злочинним бізнесом і владою, офіційний представник єврейської громади ( ОСОБА_12 ), на погляд відповідача, визнав причетність до злочину проти нього, а називаючи відеозверення відповідача антисемітизмом, мав на меті незаконне порушення проти відповідача кримінального провадження, залякування його і його родичів при проведенні слідчих дій. Після цього, відповідач просить захисту від злочинності, яка знаходися під захистом представників руху «Хабад-Любавич» у м. Дніпрі.

У відео-зверненні від ІНФОРМАЦІЯ_9 (2) «ІНФОРМАЦІЯ_47» ОСОБА_1 стверджує, що він тричі звертався з відеозвереннями до Президента України і Генерального прокурора України, у яких вказував на замовників і виконавців, скоєних стосовно нього і його майна злочинів, погрози фізичної розправи. Однак державні органи з швидкістю реагують лише на заяву представника хасидської громади «Хабад-Любавич» ОСОБА_12 про антисемітизм. Соборним ВП в м. Дніпрі миттєво за заявою ОСОБА_48 відкрите кримінальне провадження за фактом відеозвернення ОСОБА_1 за ст. 161 КК України. ОСОБА_68 не спромігся зрозуміти, що у своїх зверненнях відповідач вказував не на євреїв як на народ, а на конкретних осіб - ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , які вчинили злочин, а те, що вони за національністю євреї і є членами опікунської ради синагоги, вчинили злочини, не звільняє їх від кримінальної або іншої відповідальності. Статус ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_47 в громаді навпаки повинен спонукати їх дати відповідь перед громадою за вчинені незаконні діяння, які викликають засудження у громадян мульти-культурної країни, а також знайти спільну мову для вирішення виниклої напруги. Це не звільняє їх від поваги інших народів, в тому числі - інтересів багатоконфесійного народу України. Вказує, що ОСОБА_12 , опублікувавши свою заяву у себе на сайті лише підкреслив своє слабке положення та тісний зв`язок зі злочинцями.

Наголошує, що в нього немає антагонізму, антисемітизму до євреїв, а є конкретні претензії до членів опікунські ради «Золота Роза» ОСОБА_26 , ОСОБА_25 і ОСОБА_47 , які безкарно можуть грабувати і знищувати звичайних людей, прикриваючись єврейським народом, використовуючи у своїй діяльності рух « Хабад-Любавич ». Бандити заволоділи і благополучно користуються його майном, кримінальні справи не розслідуються, господарські судові процеси купуються бандитами. Йому і родині погрожують обшуками, підкиданням заборонених предметів, допитами та арештами в рамках кримінального провадження по лже-антисемітизму. Поліція, нічого не роблячи по реальним злочинам цілих п`ять років, активізувалася з розслідуванням злочину по заяві по антисемітизму. Це можна трактувати як напад на замовлення місцевої влади, які знаходяться під тиском «всемогутніх» і «безкарних» членів громади з метою доведення його до самогубства або знищення.

Аналізуючи відеозверення відповідача, суд не погоджується із твердженнями відповідача про те, що його звернення не стосуються Дніпропетровської єврейської релігійної громади, а стосуються лише конкретних осіб і бездіяльності правоохоронних органів.

Верховним Судом України у пункті 15 постанови Пленуму «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» № 1 від 27.02.2009р., роз`яснено, що при розгляді справ зазначеної категорії суди повинні мати на увазі, що юридичним складом правопорушення, наявність якого може бути підставою для задоволення позову, є сукупність таких обставин:

поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь-який спосіб;

поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача;

поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності;

поширення інформації, що порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право.

Розглядаючи цей спір, з урахуванням роз`яснень у п. 15 вказаної постанови Пленуму ВСУ, суд доходить висновку, що поширена відповідачем інформація стосується конкретної особи - Дніпропетровської єврейської релігійної громади.

Так, судом установлено, що релігійна організація - Дніпропетровська єврейська релігійна громада зареєстрована офіційно з 04.03.1992р., юридичною адресою є: м. Дніпро, вул. Коцюбинського, будинок № 7, керівником - ОСОБА_7 (а.с. 23-26 т. 1).

Дніпропетровська єврейська релігійна громада діє на підставі статуту, затвердженого загальними зборами 01.12.2017р. (у новій редакції) (а.с. 14 - 22 т. 1).

Згідно зі статутом Дніпропетровська єврейська релігійна громада (далі - Громада) є місцевою релігійною організацією віруючих громадян, які сповідують іудаїзм і добровільно об`єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб, для спільного здійснення права на свободу сповідання та поширення іудаїзму.

Громада, яка діє на основі учення іудаїзму його історичному розвитку, відноситься до течії ортодоксального іудаїзму.

Громада діє і у відповідності з Конституцією України, ЦК України, Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації» та у відповідності з іншими нормативно-правовими актами чинного законодавства України та нормами міжнародного права, а також даним Статутом.

Повне найменування - Дніпропетровська єврейська релігійна громада. Повне найменування російською мовою - Днепропетровская еврейская религиозная община.

Релігійна діяльність Громади розповсюджується на територію міста Дніпро.

Громада входить до складу Об`єднання іудейських релігійних громад та організацій Дніпровського регіону.

У розділі 2 статуту окреслені «Мета діяльності, завдання та права громади». Так, громада створюється з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати іудаїзм. До завдань Громади відноситься:

- здійснення богослужіння, релігійних обрядів ;

- вивчення Тори та іудаїзму, його історичного шляху;

- надання духовної та матеріальної допомоги тим, хто її потребує;

- формування та реалізація освітніх програм в сфері іудаїзму, єврейської історії та культури;

- встановлення міжнародних контактів і зв`язків з релігійними організаціями і громадами інших країн;

- ведення межконфесіонального діалогу;

- сприяння збереженню, відродженню і утриманню в належному стані місць і/та споруд, пов`язаних з релігією, історією та культурою єврейського народу;

- здійснення добродійної (неприбуткової) діяльності, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення милосердя.

- благодійна діяльність, якщо здійснення такої діяльності не заборонено чинним законодавством країни.

Згідно із розділом 3 статуту духовний керівник (священнослужитель) громади називає Рабином, згідно іудейських канонів. Рабином може бути обрано Голову правління Громади.

Згідно зі розділом 4 статуту «Структура громади та її керівні органи» органами управління Громади є загальні збори Громади, виконавчий орган. Вищим органом Громади є загальні збори Громади, які складаються з членів Громади. Виконавчим органом є правління Громади на чолі з Головою правління.

До компетенції Правління Громади входить: обрання Рабина на його посаді і розривання домовленості з ним; визначення основних напрямків діяльності Громади; прийняття нових членів Громади та виключення з членів Громади; затвердження бюджету Громади: вирішення непорозумінь між членами Громади; інші функції.

Пунктом 4.8. розділу 4 статуту окреслена компетенція голови правління Громади. Серед них: здійснення керівництвом поточною діяльністю Громади; представляє Громаду у відносинах з юридичними та фізичними особами, підприємствами, установами, організаціями належно від їх форми власності та підпорядкування; здійснення контролю за реалізацією мети та завдань Громади, прийняття від фізичних осіб письмових заяв про прийняття їх до членів Громади, або про їх виключення з членів Громади; прийняття рішень щодо придбання Громадою нерухомої о та/або рухомої о майна; прийняття рішень з приводу надання благодійної допомоги; керування усіма працівниками Громади.

Згідно зі розділом 5 «Члени громади» всі засновники Громади є одночасно членами Громади. Членом Громади може бути будь-яка особа, яка досягла повноліття, сповідає ортодоксальний іудаїзм та згідна з напрямами та метою діяльності Громади. Обов`язками члена Громади є: дотримуватись положень цього Статуту та рішень органів управління Громадою; сприяти досягненню цілей Громадою та реалізації рішень, що приймаються Громадою; приймати участь у діяльності Громади (п. 5.2.).

Прийняття в члени Громади здійснюється Правлінням на підставі письмової заяви особи, яка бажає бути прийнята в члени Громади, поданої Голові Правління Громади. Члени громади можуть бути виключеними з членів Громади за власним бажанням, а також у випадках: порушення членом Громади обов`язків, передбачених пунктом 5.2. цього Статуту; втрати зв`язку з Громадою; смерті члена Громади. Рішення про прийняття в члени Громади та про виключення з членів Громади приймається Правлінням Громади, більшістю голосів присутніх на засіданні Правління Громади.

У розділі 6 статуту визначено, що є «Майном Громади». Громада володіє, користується і розпоряджається майном, яке належить їй на правах власності. У власності Громади можуть бути будинки, житловий фонд, предмети культу, транспорт, грошові кошти та інше майно, немайнові права, необхідні для діяльності Громади. Джерелом формування майна можуть бути: грошові і матеріальні пожертвування, внески віруючих та інших фізичних та юридичних осіб, інші не заборонені законом надходження.

Громада може мати і отримувати як на Україні, так і за її межами майно і грошові кошти для досягнення мети і завдань, передбачених даним Статутом. Громада може користуватися і володіти майном, немайновими правами переданими їй особами для певної мети. Громада не здійснює примусового обкладення віруючих. Заборонено розподілити отримані Громадою кошти (прибутки) серед засновників, членів громади, членів органів управління Громади та інших пов`язаних осіб.

На офіційному сайті Дніпропетровської єврейської релігійної громади (ІНФОРМАЦІЯ_48) викладена історія єврейської громади. Так, вказано, що в кінці 80-х років, в Дніпропетровську робляться перші спроби відродження єврейського життя, створення єврейських культурних і громадських організацій. Початок єврейського відродження в Дніпропетровську починається з приїздом в червні 1990 року посланника Любавічеського Ребе - рабина ОСОБА_50 . Єврейська громада починає розвиватися, її духовним лідером є головний рабин ОСОБА_51 . Керівництво діяльністю громади здійснює Опікунська Рада, яка створена у 1998 році, очолюється президентом громади ОСОБА_52 . В Опікунську Раду входять промисловці і підприємці, банкіри і бізнесмени, які об`єднали зусилля для забезпечення сталої та стабільної роботи єврейської громади Дніпропетровська. Зусиллями Опікунської Ради реконструюється будівля Хоральної синагоги « Золота Роза », яка відкривається у 2000-му році, будуються будинок літніх людей « Бейт-Барух », за підтримки членів опікунської ради реалізуються проекти: дитячий освітній центр «Бейт Циндліхт», парки для єврейських дітей, будівництво науково-дослідного центру і музею Голокосту, будівництво унікальної регіональної мікви, розширення і реконструкції шкільного комплексу, пансіони для хлопчиків і дівчат з неблагополучних сімей, благодійні їдальні « Бейт Барух », регулярна видача продуктових наборів.

16.10.2012р. відкритий єврейський центр «Менора», створений з ініціативи та завдяки Президенту Дніпропетровської єврейської громади ОСОБА_52 , Президенту «Об`єднаної Єврейської Громади України» ОСОБА_53 . У центрі «Менора» знаходяться: музей «Пам`ять єврейського народу і Голокост в Україні» та Український інститут вивчення Голокосту «Ткума»; Консульство держави Ізраїль і почесні консульства деяких європейських країн; Єврейський Медичний Центр тощо.

У 2014 році «Менора» і вся громада стали символами єдності всіх етнічних груп України … У 2016 році єврейська громада стала називатися «Єврейська громада Дніпра». Єврейська громада Дніпра є визнаним зразком і лідером єврейського відродження на пострадянському просторі - десятки громад України і ближнього зарубіжжя направляють своїх представників в єврейську громаду Дніпра для вивчення досвіду її роботи.

За даними загальнодоступної онлайн-енциклопедії «Вікіпедія», «Томра» є Законом Мойсея , П`ятикнижжям Мойсеєвим . Публічне читання Тори в синагозі є важливою юдейською заповіддю. За словами головного рабина Буковини ОСОБА_55 , кожен єврей, згідно з традицією, повинен мати свій сувій Тори. Відповідно до традиційних поглядів Тора у вузькому сенсі, являє собою єдиний документ Божественного одкровення, від початку до кінця записаного самим Мойсеєм .

На офіційному сайті Дніпропетровської єврейської релігійної громади у розділі «релігія» вказано, що центральною синагогою є «Золота Роза». Головний рабин Дніпропетровська і Дніпропетровського регіону ОСОБА_51 , Керуючий справами релігійної громади - ОСОБА_12 . Синагога є серцем Дніпропетровської Єврейської громади. Вказано, що Єврейська релігія, Тора - головне, що об`єднує всіх євреїв, наріжний камінь всіх напрямів роботи єврейської громади.

Кожен день, крім трьох щоденних молитов, в синагозі проходять заняття з іудаїзму для різних вікових і соціальних груп. На ці заняття приходять студенти і бізнесмени, багато представників наукової еліти, гуманітаріїв і інтелігенції.

Єврейська громада Дніпропетровська робить все для того, що допомогти тим, хто хоче жити по Торі, відповідно до єврейської традиції...

Також на офіційному сайті громади у розділі «громада сьогодні» зазначено, що «Менора» є найбільшим єврейським багатофункціональним центром у світі. Вона розташована в єдиному комплексі з Центральною синагогою «Золота Роза» і будівлями єврейської інфраструктури вже існуючими в цьому історичному єврейському кварталі міста: чотириповерховою будівлею Громадського Центру та мікви «Хая Рифка». Тут будуть розташовуватися всі служби і інфраструктура, яка буде обслуговувати гостей єврейської громади.

Також на офіційному сайті громади у розділі «Опікунська рада» вказані всі її члени - 76 осіб, серед яких є ОСОБА_10 і ОСОБА_9 .

За даними сайта «Векіпедія» «Хабад-Любавич, Любавичівський (Любавицький) хасидизм» - філософський і релігійний рух в хасидизмі, течії ортодоксального іудаїзму.

На офіційному сайті Культурно-ділового центру «Менора» (за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_30 викладені відомості про Дніпропетровську єврейську громаду, її духовного лідера - головного рабина ОСОБА_50 . Вказано, що стратегічне керівництво діяльністю громади здійснює Опікунська Рада, який визначає основні напрямки розвитку. Серцем Дніпропетровської єврейської громади є центральна синагога «Золота Роза». Завдяки турботі Опікунської Ради створена розвинена інфраструктура благодійних установ єврейської громади, які працюють стабільно і ефективно. Система єврейської благодійності в Дніпропетровську постійно вдосконалюється, проводяться великі благодійні акції та заходи, спрямовані на полегшення умов життя для десятків тисяч нужденних.

Культурне життя єврейської громади Дніпропетровська насичене і різноманітне. Фестивалі, художні фотовиставки, гастролі відомих виконавців та виступи творчих колективів міста завжди стає значними подіями в культурному житті всього міста.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації мають право використовувати для своїх потреб будівлі і майно, що надаються їм на договірних засадах державними, громадськими організаціями або громадянами. Культові будівлі і майно, які становлять державну власність, передаються організаціями, на балансі яких вони знаходяться, у безоплатне користування або повертаються у власність релігійних організацій безоплатно за рішеннями державних адміністрацій. Культова будівля та інше майно, які становлять історичну, художню або іншу культурну цінність, передаються релігійним організаціям і використовуються ними з додержанням установлених правил охорони і використання пам`яток історії та культури.

Судом не приймаються доводи відповідача про те, що опубліковані ним три відео не стосуються Дніпропетровської єврейської релігійної громади, містять переважно узагальнююче поняття «єврейська релігійна громада» і присвячені виключно оцінці органів влади та правоохоронних органів, а також протиправних дій осіб, причетних до єврейської громади, а не самої громади.

Так, вивчивши статут позивача, інформацію, яка розмішена на його офіційному сайті, на офіційному сайді культурно-ділового центра «Менора», співставивши ці дані зі змістом відеозверення відповідача за ІНФОРМАЦІЯ_1, судом установлено, що в ньому відповідач чітко дає зрозуміти про яку організацію йдеться мова, оскільки стверджує про підпорядкування всієї влади міста, узгодження всіх подій у місті з єврейською громадою, «штаб-квартира» якої в комплексі «Менора» у м. Дніпрі, дорадчий орган - синагога «Золота Роза» в м. Дніпрі, вказуючи, що частина цієї єврейської громади є послідовниками особливо релігійного руху євреїв «Хабад-Любавич», в Україні очолюється громадянином США, рабином ОСОБА_46 . Потім вказує, що ОСОБА_57 і ОСОБА_58 - євреї, члени опікунської ради синагоги, а потім говорить про те, що вони є «не рядовими» у єврейській громаді Дніпра. Ставить риторичне питання: чи цьому їх вчить ОСОБА_67, який неправильно переводить «Тору». Потім, розповівши про скоєні щодо нього злочини, підводить підсумок, що на території міста Дніпро «править крило» людиноненависницька секта і її ставленики, з метою свого власного збагачення.

Перелічені відповідачем ознаки цілком точно вказують на позивача, який у назві має слово «єврейська громада», має культову будівлю - центральну синагогу «Золота Роза» в м. Дніпрі, і використовує у своїй діяльності культурно-діловий центр «Менора», який розташований у єдиному комплексі з центральною синагогою «Золота Роза» та будівлями єврейської інфраструктури. Зокрема, культурно-діловий центр «Менора» позиціонується на офіційному сайті позивача як їх культурний центр, в якому проводить безліч культурних заходів за участю позивача, приймаються гості єврейської громади. Позивач вказує на керівника громади - рабина ОСОБА_70, членів опікунської ради ОСОБА_9 і ОСОБА_10 , священну книгу «Тору».

До того ж у відзиві відповідач стверджував, що у його відеозвереннях згадується найменування позивача - «у кожному зверненні лише один раз». Тут же у відзиві відповідач вказує, що найменування позивача не згадане як конкретна юридична особа, а звучать переважно узагальнююче як «єврейська релігійна громада», а не конкретна юридична особа. Суд вважає ці доводи суперечливими, оскільки стверджуючи про одне, відповідач одразу ж заперечує своє твердження.

З урахуванням викладеного, суд доходить висновку, що у відеозвереннях відповідача йдеться саме про позивача, оскільки за названими ним ознаками цілком точно ідентифікується Дніпропетровська єврейська релігійна громада.

Аналізуючи відеозвернення відповідача на предмет наявності поширеної у ньому недостовірної інформації, суд доходить висновку, що відповідачем поширена недостовірна інформація про позивача.

Так, відповідач вказує, що принципом ідеології ортодоксальної секти, тобто - позивача, є «євреї понад усе», який проявляється у повній недоторканності євреїв за скоєні ними злочини щодо українців і держави Україна.

Стверджує, що призначення на керівні посади області і міста (прокурора області, начальника поліції області, начальника дорожньої поліції області, мера, голови обласної адміністрації, голів судів, начальники СБУ) відбувається лише після узгодження з синагогою «Золота Роза». Єврей, в їх (тобто, єврейської громади, синагоги) розумінні, вище українця, оскільки згідно священої книги єврея «Тори» «хто не єврей той «гой», з яким можна безкарно робити, все, що хочеться. Всі не євреї, у світогляді євреїв - худоба, з якою можна робити все безкарно. Вживає відносно єврейської громади і синагоги поняття тоталітарної хасидської секти. Потім наводить, що прикладом такого відношення є скоєння стосовно нього ( ОСОБА_1 ) злочину, яке полягає у привласненні майна організованим на підставі підроблених документів злочинним угрупованням, що складається з ОСОБА_43 - єврея, члена опікунської ради зазначеної синагоги, ОСОБА_44 - єврея, члена опікунської ради зазначеної синагоги, ОСОБА_45 - глави бандитського блоку синагоги. Вказане злочинне угруповання залякувало відповідача, його близьких родичів. Ці особи є не рядовими у єврейській громаді Дніпра. Проте, вони скоюють злочини керуючись лише тільки одним принципом «мені хочеться їсти». Відповідач ставить риторичне питання: чи цьому їх вчить ОСОБА_67, який неправильно переводить «Тору». Знаючи про те, що ці особи, його парафіяни злочинці - він ( ОСОБА_46 ) не наставляє їх на шлях істини, тримає їх поруч з собою, і не жене їх з дому Бога . Не може бути, що така дії були життєвим принципом громади.

Далі, відповідач звинувачує ОСОБА_43 у шахрайстві, наркоманії, називає його «кидала», володільцем фіктивних підприємств, які задіяні у розкраданні грошей громадян і земель міської громади. ОСОБА_44 звинувачує у шахрайстві, привласнені майна відповідача незаконним шляхом. Про ОСОБА_26 зазначає, що виховані і благородні члени єврейської громади позаочі називають його ганьбою єврейського народу. Стверджує про систематичні погрози з боку указаних осіб ( ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_47 ) фізичної розправи, вбивства, побиття, підлаштування смертельної аварії, отруювання, підкидання наркотиків, поміщення до в`язниці, підпалі автомобіля. Вказує, що такі спроби вже були. Зокрема, був підпал його кафе « ІНФОРМАЦІЯ_31 ». Однак протиправна діяльність на розслідується належним чином, 10 кримінальних справ, розпочаті за його заявами не розслідуються.

Стверджує, що у місті процвітає нацизм, представники хасидів об українців витирають ноги. У місті не працюють закони, відсутня держава, а працює принцип «ти в секті або ти не в секті». Це витримав його компаньйон ОСОБА_8 і помер при невідомих обставинах, був похований в закритій труні. Стверджує, що він впевнений, що його вбили і замовниками мого вбивства і вигодонабувачами є ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_47 . Корупційні дії відбуваються на очах правоохоронних органів, голів судів, мерії та обласної адміністрації, які «закривають очі» на злочини, а так звані «узгоджені фунти» займаються «кассируванням» грошей на користь єврейської громади.

Стверджує, що всі господарські суди «купуються» єврейською громадою, тому судді виносять незаконні рішення, які скасовуються Верховним Судом, що сталося і в його випадку. В Дніпрі куплені судді на користь євреїв. З цього відповідач робить висновок, що Єврейська громада збагачується, а громадяни України, якими є і жителі Дніпра, бідніють, хворіють і вмирають. В місті багато бізнесменів можуть працювати тільки заплативши десятину в синагогу. Якщо такої плати немає, то бізнес закриють за допомогою силовиків, органів державного контролю. Отже, на території міста Дніпро править крило людиноненависницька секта і її ставленики, з метою свого власного збагачення. А решту національності не визнають людьми, їх грабують і знищують. До цього відповідач доходить, аналізуючи злочини, скоєні вказаним угрупованням по відношенню до нього і його партнера.

Згідно із ст. 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями).

Релігійними організаціями в Україні є релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади, а також об`єднання, що складаються з вищезазначених релігійних організацій. Релігійні об`єднання представляються своїми центрами (управліннями).

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того самого культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об`єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням).

Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади.

Згідно зі статутом Дніпропетровська єврейська релігійна громада входить до складу Об`єднання іудейських релігійних громад та організацій Дніпровського регіону. Її статут (громади) погоджений головою правління Об`єднання іудейських релігійних громад та організацій Дніпровського регіону -ОСОБА_69 (а.с. 14 т. 1). Дніпропетровська єврейська релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих, які сповідують іудаїзм і добровільно об`єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб, для спільного здійснення права на свободу сповідання та поширення іудаїзму. Громада, яка діє на основі учення іудаїзму його історичному розвитку, відноситься до течії ортодоксального іудаїзму.

Громада діє відповідності до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та у відповідності з іншими нормативно-правовими актами чинного законодавства України та нормами міжнародного права, а також даним Статутом.

Релігійна діяльність Громади розповсюджується на територію міста Дніпро.

До завдань Громади відноситься: здійснення богослужіння, релігійних обрядів ; вивчення Тори та іудаїзму, його історичного шляху; надання духовної та матеріальної допомоги тим, хто її потребує; формування та реалізація освітніх програм в сфері іудаїзму, єврейської історії та культури; встановлення міжнародних контактів і зв`язків з релігійними організаціями і громадами інших країн; ведення межконфесіонального діалогу.

З наведених у статуті мети і завдань Громади, даних з офіційного сайта Дніпропетровської Єврейської релігійної громади, видно, що громада створена у відповідності до законів України, свою діяльність реалізує на підставі статуту, має у розпорядження культову будівлю - синагогу «Золота Роза», що передбачено законом. На офіційному сайті Громади розміщена інформація про її діяльність, у т.ч. у сфері культури, освіти, благодійності, богослужіння (щоденні молитви, заняття з іудаїзму для всіх, хто хоче жити по Торі). З матеріалів справи та з даних, що містяться на сайті у вільному доступі, судом не встановлено, що громада діє поза межами статутних цілей, зокрема, закликає своїх прихожан до вчинення злочинів, про які йдеться у відеозверненнях відповідача.

Відповідач стверджує, що згідно священної книги єврея «Тори» «хто не єврей - той «гой», з яким можна безкарно робити, все, що хочеться; всі не євреї, у світогляді євреїв - худоба, з якою можна робити все безкарно.

За посиланням ІНФОРМАЦІЯ_32 в мережі Інтернет розміщена «Електронна єврейська енциклопедія (далі - ЕЕЕ)», яка створена на базі Короткої єврейської енциклопедії, виданій в Єрусалимі в 1976-2005 рр. Товариством з дослідження єврейських громад у співпраці з Єврейським університетом в Єрусалимі. Сайт належить організації Всесвітній СРТ (міжнародна єврейська просвітницька і благодійна організація з штаб-квартирою в Лондоні, СРТ - суспільство ремісничої праці).

За даними ЕЕЕ Біблія позначає іновірця словом Нохрі (чужий, інородець), … Талмуд і подальша Рабіністична література до періоду Ахароні поряд з Нохрі (цензура часто заміняла це слово абревіатурою аккум як позначення ідолопоклонників і язичників) використовують також слово гой (мн. число; в Біблії - народ, народи ) в сенсі «іновірець» взагалі і «християнин» зокрема. У літературі Ахароні і сучасній лексиці слово «гой» означає як народ (зазвичай про неєвреїв), так і окремих іновірців.

На сайті «Іудаїзм і евреї» (сайт створено та підтримується силами організації « Толдот Йешурун », яка була заснована равом ОСОБА_63 ) за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_33 один з авторів - ОСОБА_64 , надає відповідь на питання, що в «Торі» гой означає - народ. «Будь-який народ світу, і євреї в тому числі, називаються гоями. Так написано в Торі в багатьох місцях, як, наприклад, сказано при виході з Єгипту: «... гой Мікерена гой ...», в перекладі «народ з народу» (Дварим 4, 34). Починаючи з доби середньовіччя, в єврейських книгах стало вживатися слово гой більше по відношенню до інших народів. І, як часто буває, з часом початковий сенс слова змінився, і тепер в розмовній мові воно означає «неєврей». Саме по собі слово «гой» не несе ніякого принизливого відтінку. Це - термін. Негативний відтінок, на превеликий жаль, можуть внести люди своєю інтонацією або контекстом вживання».

Говорячи у своєму відеозверенні, що згідно «Тори» «хто не єврей - той «гой», з яким можна безкарно робити, все, що хочеться, відповідач не надав жодних того, що у Торі дійсно написано так. Тим самим відповідач поширив недостовірну інформацію про те, що позивач у своїх вченнях про Тору розповсюджує серед вірян думку про те, що згідно з Торою ті, хто не належить до єврейської національності гої - худоба, з ними, можна поводитися без дотримання закону, «безкарно робити все, що хочеться».

Більш того, сам відповідач у відзиві визнає, що ним допущено власне трактування та розуміння зазначеної книги, що, на його думку, не заборонено законом і не має жодного відношення до ділової репутації позивача.

Суд не може погодитися з цією позицією, оскільки вивчення Тори є статутним завданням позивача (а.с. 15 т. 1), Тора є священною книгою всіх євреєві, у т.ч. для тих, хто сповідує ортодоксальний іудаїзм, якими і є члени Дніпропетровської єврейської релігійної громади, а за інформацією з його офіційного сайта, Тора є головним, що об`єднує всіх євреїв, є основою напрямів роботи єврейської громади. Трактуючи у відезверенні Тору на власний розсуд, відповідач поширив недостовірну інформацію про її зміст.

Суд також не приймає доводи відповідача про те, що він навів свої міркування, отримавши інформацію з певного інтернет-видання, на якому 06.04.2002р. була розміщена стаття «Нашы планы относительно славян», оскільки у відеозверенні він вказує, що саме згідно з Торою ті, хто не належить до єврейської національності гої - худоба. Тобто, означене не можна назвати його особистим міркуванням, оскільки як на джерело він посилається на Тору, а не на статтю «Нашы планы относительно славян».

Згідно з ЕЕЕ під іудаїзмом розуміється релігійний, національний та етичний світогляд, який протягом тисячоліть визначав вірування і життєвий уклад єврея. Термін «іудаїзм» походить від грецького йудаісмос, позначає єврейську релігію як антитезу елліністичного язичництва. Історія іудаїзму характеризується безперервним процесом творчої взаємодії протилежних ідей та антагоністичних тенденцій - етики і ритуалу, універсалізму та націоналізму, обраності єврейського народу як носія Божественного одкровення і рівності всіх людей, створених за образом і подобою Божою, особистого спокутування і національного визволення, безпрецедентною в історії відданості втраченої древньої батьківщині, прагнення до повернення в неї і пристосування до життя у вигнанні.

Відповідач вживає відносно єврейської громади і синагоги такі поняття як «тоталітарна», «хасидська», «ортодоксальна», «людиноненависницька» «секта».

Під сектою у загальнодоступній онлайн-енциклопедією «Вікіпедія» розуміється релігійне об`єднання, яке навчанням і обрядами відрізняється від панівних релігійно-церковних організацій. Секти складаються здебільшого з колишніх вірян головної церкви, які, покинувши її, перебувають найчастіше у гострій до неї опозиції. Термін «секта» застосовувався в царській Росії офіційною православною церквою з метою маргіналізації як і нових християнських церков і течій, так і дійсно шкідливих аморальних груп, які руйнували монополію російської православної церкви і переслідувалися.

Під тоталітарною сектою розуміється особливий тип релігійної або псевдорелігійної організації, яка існує в різних формах (культурологічної, комерційної, науково-пізнавальної, суспільної, оздоровчої, освітньої та психотерапевтичної), діяльність якої становить небезпеку для суспільства і держави, а також для життя і здоров`я громадян. Для тоталітарних сект характерні авторитарні методи управління, обмеження прав людини для членів організації, в тому числі в особистому житті і фінансовій сфері.

Деструктивні релігійні організації (об`єднання), тоталітарні секти - це соціально-інституційні новоутворення сучасної релігії, діяльність яких містить елементи психічного і (або) фізичного насильства, що діють в опозиції до традиційної релігійності і в різному ступені руйнівно по відношенню до природного, гармонійного стану особистості, а також до творчих громадським традиціям і нормам, сформованим соціальним структурам, культурі і т. п. Тоталітарні тенденції в віровчення і практиках сект роблять більшість з них небезпечними для суспільства, тому багато секти піддаються репресіям з боку держави і пануючої в даній країні церкви.

Отже, називаючи у своєму відеозверенні позивача «тоталітарною сектою», відповідач надає недостовірну інформацію, оскільки означене поняття не узгоджується з метою створення позивача, визначеною у статуті, і не відповідає її статутними цілями .

Вживаючи відносно Дніпропетровської єврейської релігійної громади поняття тоталітарної хасидської секти, в подальшому по тексту звернення пов`язуючи це поняття із принципом суспільного життя у місті Дніпрі - «ти в секті або ти не в секті», та протиставляючи цей принцип закону і державі, вказуючи, що їх у місті Дніпрі немає, тим самим, відповідач поширює недостовірну інформацію про Дніпропетровську єврейську релігійну громаду, яка собою нібито підмінює законність і правопорядок у місті, присвоюючи собі функції, які не притаманні їй за законом і статутом.

Згідно зі ст. 15 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» у реєстрації статуту (положення) релігійної організації може бути відмовлено, якщо її статут (положення) або діяльність суперечать чинному законодавству.

Положеннями ст. 16 Закону передбачено, що діяльність релігійної організації може бути припинено за рішенням суду у разі порушення релігійною організацією, що є юридичною особою, положень цього Закону та інших законодавчих актів України її діяльність може бути припинено також за рішенням суду.

У судовому порядку діяльність релігійної організації припиняється лише у випадках: 1) вчинення релігійною організацією дій, недопустимість яких передбачена статтями 3, 5 і 17 цього Закону; 2) поєднання обрядової чи проповідницької діяльності релігійної організації з посяганнями на життя, здоров`я, свободу і гідність особи; 3) систематичного порушення релігійною організацією встановленого законодавством порядку проведення публічних релігійних заходів (богослужінь, обрядів, церемоній, походів тощо); 4) спонукання громадян до невиконання своїх конституційних обов`язків або дій, які супроводжуються грубими порушеннями громадського порядку чи посяганням на права і майно державних, громадських або релігійних організацій.

Відповідачем не надано жодних доказів того, що діяльність позивача суперечить наведеним вимогам Закону або є підстави стверджувати про порушення, передбачені ст. 16 Закону, які зумовлюють неможливість здійснення подальшої діяльності позивача.

У відеозверненні відповідач стверджує, що так звані «узгоджені фунти» займаються «кассируванням» грошей на користь єврейської громади. В місті багато бізнесменів можуть працювати тільки заплативши десятину в синагогу.

У статті 19 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачено право на виробничу і господарську діяльність релігійних організацій. Так, релігійні організації у порядку, визначеному чинним законодавством, мають право для виконання своїх статутних завдань засновувати видавничі, поліграфічні, виробничі, реставраційно-будівельні, сільськогосподарські та інші підприємства, а також добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), які мають право юридичної особи (Дію частини другої статті 19 зупинено в частині звільнення від оподаткування прибутку згідно з Декретом № 12-92 від 26.12.92) Прибуток від виробничої діяльності та інші доходи підприємств релігійних організацій оподатковуються відповідно до чинного законодавства в порядку і розмірах, установлених для підприємств громадських організацій. Суми їх прибутку, які використовуються в добродійних цілях, не оподатковуються.

Згідно із п. 6.2. статуту Громади джерелом формування майна можуть бути: грошові і матеріальні пожертвування, внески віруючих та інших фізичних та юридичних осіб, інші не заборонені законом надходження. Пунктом 6.3. статуту передбачене право Громади користуватися і володіти майном, немайновими правами переданими їй особами для певної мети. Згідно зі п. 6.5. Громада не здійснює примусового обкладення віруючих. Пунктом 6.8. заборонено розподілити отримані Громадою кошти (прибутки) серед засновників, членів громади, членів органів управління Громади та інших пов`язаних осіб.

Жодних доказів того, що діяльність позивача суперечить вимогами ст. 19 Закону, майно і прибутки отримані Громадою незаконним шляхом, зокрема, шляхом сплати представниками бізнесу так званої «десятини» в синагогу - не надано.

З огляду на все вищевкикладенен, суд вважає, що поширена відповідачем ІНФОРМАЦІЯ_1 інформація у відео « ІНФОРМАЦІЯ_3 », є недостовірною, тобто, такою, що не відповідає дійсності.

Незважаючи на те, що веб-сайт «YouTube» видалив відео під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », вказане відео опубліковано знову на інших веб-сайтах, зокрема, за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_24 на каналі користувача «ІНФОРМАЦІЯ_38» (92 підписника) під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_3», що набрало 3 569 переглядів станом на 04.11.2019р., які містять такі коментарі як: «молодец, что доносит до людей правду, это очень хорошее дело!!!», «Все политические и экономические вопросы, а так же другие..,решаются в сенагоге», «Просыпайтесь народ...гоните этих …. из страны», «из Дніпра?......эту секту реально надо с огнемета!!», «Тора это искаженное писание...», інші негативні коментарі.

Аналізуючи відеозверення від ІНФОРМАЦІЯ_9 (1) «ІНФОРМАЦІЯ_13», судом установлено, що відповідач у ньому посилається на попереднє відеозверення за ІНФОРМАЦІЯ_1, і вказує, що у ньому він назвав імена співвиконавців і замовників злочинів. Ствердно зазначає, що за злочинною діяльністю цих осіб стоїть громада «Хабад-Любавич» (яка є частиною громади) і представники опікунської ради синагоги «Золота Роза», а самі особи (що вчинили злочин) також є членами опікунської ради синагоги. Висловлює думку про те, що лист представника єврейської громади ОСОБА_12 (звернення до органу поліції), є повним і беззастережним визнанням того, що єврейська релігійна громада міста Дніпра бере участь в підробці документів, рейдерських захопленнях, вбивствах або доведенні до самогубства його компаньйона, терористичних актах у кафе, що у свою чергу кидає тінь на добропорядних членів громади. Тому слід вирішити питання про членство цих осіб в опікунській раді синагоги або підкреслити, що іудейський храм не використовується для злочинних змов між злочинним бізнесом і владою, офіційний представник єврейської громади, на погляд відповідача визнав причетність до злочину проти нього. Представник назвав відеозверення антисемітизмом з метою незаконного порушення проти відповідача кримінального провадження, залякування при проведенні слідчих дій його та його родичів. Просить захисту від злочинності, яка знаходися під захистом представників руху «Хабад-Любавич» у м. Дніпрі.

Аналізуючи відеозверення від ІНФОРМАЦІЯ_9 (2) «ІНФОРМАЦІЯ_10», судом установлено, що в ньому відповідач також дає зрозуміти, що мова йдеться саме про позивача, оскільки стверджує, що державні органи реагують лише на заяву представника хасидської громади «Хабад-Любавич» ОСОБА_12, який є керуючим справами громади. При цьому, вказуючи, що ОСОБА_12 не зрозумів, що у своїх зверненнях відповідач вказував не на євреїв як на народ, а на конкретних осіб - ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , які вчинили злочин.

Однак суд вважає, що цим відповідач суперечить сам собі, адже відеозвернення від ІНФОРМАЦІЯ_1 містить чіткі посилання на позивача, а відповідач у відеозверненні від ІНФОРМАЦІЯ_49 вказував, що вчинені, як на його думку, злочини, покриваються єврейською релігійною громадою. І тут же знову вказує, що статус ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_47 в громаді (тобто їх приналежність до опікунської ради громади) має їх спонукати дати відповідь перед громадою за вчинені незаконні діяння… це (тобто, статус) не звільняє їх від поваги інших народів.

Наголошує, що у нього є конкретні претензії до членів опікунські ради «Золота Роза» ОСОБА_26 , ОСОБА_25 і ОСОБА_47 , які безкарно грабують і знищують звичайних людей, прикриваючись єврейським народом і використовуючи в своїй діяльності рух « Хабад-Любавич ». Вказує, що протиправні дії (заволодіння майном, підкуп судів, погрози) можна трактувати як напад на замовлення місцевої влади, які знаходяться під тиском «всемогутніх» і «безкарних» членів громади з метою доведення до самогубства або знищення.

Як видно з розсліду 5 статуту позивача члени Громади, власне, і є самою Громадою, оскільки засновники Громади є одночасно членами Громади. У члени Громади приймаються лише ті, хто сповідає ортодоксальний іудаїзм, члени зобов`язані дотримуватись положень Статуту та рішень органів управління, приймати участь у діяльності Громади. Зв`язок із громадою втрачається лише у разі виключення з членів Громади за рішенням правління Громади.

Тобто, члени Громади перебувають у тісному зав`язків із громадою, несуть в собі її цілі і завдання, їх реалізують. А у відзиві відповідач вказує, що його відеозверення стосуються захисту порушених прав конкретними особами, що мають пряме чи опосередковане відношення до позивача.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» в Україні здійснення державної політики щодо релігії і церкви належить виключно до відання України. Церква (релігійні організації) в Україні відокремлена від держави. Держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій; сприяє встановленню відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості й поваги між громадянами, які сповідують релігію або не сповідують її, між віруючими різних віросповідань та їх релігійними організаціями; бере до відома і поважає традиції та внутрішні настанови релігійних організацій, якщо вони не суперечать чинному законодавству.

Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій, не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії.

Усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається.

Релігійні організації не виконують державних функцій.

Релігійні організації мають право брати участь у громадському житті, а також використовувати нарівні з громадськими об`єднаннями засоби масової інформації.

Релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами.

Релігійна організація не повинна втручатися у діяльність інших релігійних організацій, в будь-якій формі проповідувати ворожнечу, нетерпимість до невіруючих і віруючих інших віросповідань.

Релігійна організація зобов`язана додержувати вимог чинного законодавства і правопорядку.

Враховуючи те, що відповідач асоціює окремих осіб, які є членами Громади з самою єврейською релігійною громадою, яка на його думку, їх «покриває», дозволяє бути «безкарними», не вживаючи заходів реагування на злочини окремих осіб, які є її членами, у такий спосіб відповідач стверджує про причетність всієї Громади до злочинів, на які вказує відповідач. Відповідач пов`язує «безкарність» з тим, що злочини знаходяться під «прикриттям» Громади, яка контролює владу і правоохоронні органи.

У такий спосіб відповідач у своїх відеозверненнях за ІНФОРМАЦІЯ_9 поширює недостовірну інформацію про те, що Дніпропетровська єврейська релігійна громада покриває злочини осіб, які мають до неї відношення, сприяє їх уникненню від кримінальної відповідальності і фактично виконує державні функції у місті Дніпрі, контролюючи місцеві державні і правоохоронні органи.

Не згоден суд з доводами відповідача про те, що позивач як релігійна організація «не має ділової репутації», яка підлягає захисту.

Відповідно до ст. 94 ЦК України юридична особа має право на недоторканність її ділової репутації, на таємницю кореспонденції, на інформацію та інші особисті немайнові права, які можуть їй належати.

Особисті немайнові права юридичної особи захищаються відповідно до глави 3 цього Кодексу.

Захист особистих немайнових прав юридичної особи у зв`язку із завідомо неправдивим повідомленням або неумисним повідомленням недостовірної інформації щодо її уповноваженої (посадової чи службової) особи про можливі факти корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України "Про запобігання корупції" у порядку, передбаченому цим Законом, здійснюється у такому самому обсязі, що і особистих немайнових прав фізичних осіб.

Згідно зі ст. 201 ЦК України особистими немайновими благами, які охороняються цивільним законодавством, є, в тому числі, честь, гідність і ділова репутація, а також інші блага, які охороняються цивільним законодавством.

За правилами статей 297, 299 ЦК України кожен має право на повагу до його гідності та честі, на недоторканість своєї ділової репутації.

Зміст цивільно-правового захисту честі, гідності та ділової репутації становлять правовідносини, за яких морально потерпіла сторона наділяється правом вимагати через суд спростування відомостей, які порочать її честь, гідність та ділову репутацію, а друга сторона, яка такі відомості поширила, зобов`язана дати спростування, якщо не доведе, що відомості відповідають дійсності.

При цьому, у відповідності до роз`яснень, наведених в п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України №1 від 27.02.2009р. «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» під діловою репутацією юридичної особи, у тому числі підприємницьких товариств, фізичних осіб - підприємців, адвокатів, нотаріусів та інших осіб, розуміється оцінка їх підприємницької, громадської, професійної чи іншої діяльності, яку здійснює така особа як учасник суспільних відносин.

Отже, ділова репутація пов`язана не лише зі сферою підприємницької діяльності, оскільки це може штучно звужувати зміст даної правової категорії. Ділову репутацію і, відповідно, право на її недоторканність можуть мати не лише суб`єкти підприємницької, а й будь-якої іншої професійної діяльності. До них відносяться і неприбуткові юридичні особи, які хоча й не здійснюють підприємницької діяльності, однак провадять певну ділову активність.

Тому, в аспекті наведеного, суд не може прийняти твердження відповідача про те, що у релігійної громади «немає ділової репутації». Позивач має особливий статус, який закріплений у законах України, а також є однією з фундаментальних інституцій у суспільстві. Релігійне об`єднання є невід`ємним компонентом будь-якої релігії, формою задоволення відповідних суспільних потреб. Такі потреби визначають суть і призначення релігійних організацій, зокрема релігійних громад, напрями, способи і методи їх діяльності, що регламентуються законодавством. Україна є поліконфесійною державою. Однак кожній особі в Україні гарантується право на свободу світогляду і віросповідання, яке включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність (ч.1 ст.35 Конституції України). Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» визначає право на свободу совісті як право мати, приймати і змінювати релігію або переконання за своїм вибором і свободу одноособово чи разом з іншими сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, відправляти релігійні культи, відкрито виражати і вільно поширювати свої релігійні або атеїстичні переконання.

Право на свободу світогляду і віросповідання реалізовується індивідуально і колективно. Формою колективного задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру є релігійні організації.

Усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається. Громадяни України є рівними перед законом і мають рівні права в усіх галузях економічного, політичного, соціального і культурного життя незалежно від їх ставлення до релігії.

Релігійні організації мають право брати участь у громадському житті, а також використовувати нарівні з громадськими об`єднаннями засоби масової інформації. Проте їм заборонено брати участь у діяльності політичних партій, надавати політичним партіям фінансову підтримку, висувати кандидатів до органів державної влади, вести агітацію або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами. Релігійна організація не повинна втручатися у діяльність інших релігійних організацій, в будь-якій формі проповідувати ворожнечу, нетерпимість до невіруючих і віруючих інших віросповідань. Релігійна організація зобов`язана додержувати вимог чинного законодавства і правопорядку.

З огляду на суспільний статус позивача, який зумовлює постійний контакт з оточуючим суспільством, великою кількістю напрямів діяльності позивача у всіх сферах життя міста Дніпра (культура, освіта, богослужіння тощо), участь у благодійності, наявність культової будівлі, власного сайта, на якому висвітлюється постійно діяльність позивача, який відкритий для перегляду необмеженою кількістю осіб, суд доходить до висновку, що висловлювання відповідача набули для позивача негативного значення, адже можуть сприйматися тими, хто переглянув відео негативно, а саме, формуючи враження про наявність у єврейської громада непритаманних їй владних повноважень над посадовими особами міста, громадянами, а також причетність до скоєння злочинів у вигляді співучасті в злочинній групі у формі організації і фінансування злочинної діяльності (ст. 27 КК України), а також вчинення кримінальних правопорушень, за які передбачені заходи кримінально-правового характеру (ст. 96-3 КК України).

Аналізуючи відеозверненя, суд не погоджується з думкою відповідача про те, що його судження є оціночними, відео не відображають конкретних фактів вчинення конкретних дій.

Відповідач вказує у своїх трьох відеозверненнях, що Дніпропетровська єврейська релігійна громада причетна до скоєння злочинів (покриває їх) не лише по відношенню до нього, а й по відношенню до мешканців міста Дніпра і всього народу України таких як:

- підробка документів;

- рейдерські захоплення і привласненні майна організованою групою;

- вбивство, погроза вбивством;

- доведення до самогубства;

- підкуп судів, тобто пропозиція неправомірної вигоди;

- терористичний акт;

- захоплення державної влади;

- фіктивне підприємництво;

- шахрайство;

- вимагання;

- пограбування;

- відмивання коштів злочинним шляхом;

- розкраданні коштів громадян і земель міської громади;

- нацизм.

Указані діянні є кримінально караними, мають відповідну кримінально-правову кваліфікацію згідно зі статтями КК України. Так, підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів (ст. 358 КК України); прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368 КК України), умисне вбивство (ст. 115 КК України), доведення до самогубства (ст. 120 КК України); підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців (ст. 205-1 КК України); легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ст. 209 КК України); шахрайство (ст. 190 КК України), привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191 КК України), вимагання (ст. 189 КК України), грабіж (ст. 186 КК України), терористичний акт (ст. 258 КК України), дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ст. 109 КК України), фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ст. 10-2 КК України), порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ст. 161 КК України).

Злочинною організацією у розумінні ч. 4 ст. 28 КК України є стійке ієрархічне об`єднанням декількох осіб (п`ять і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації кримінально протиправної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших кримінально протиправних груп.

У другому зверненні за ІНФОРМАЦІЯ_9 відповідача сам вказує на те, що подання керуючим справами громади ОСОБА_12 заяви до органів поліції про антисемітизм, є визнанням злочинів з підробки документів, рейдерських захоплень, вбивствах, терористичних актах «кидає тінь на добропорядних членів громади». Висловлює думку, що позивачеві слід підкреслити для осіб, які вчиняють злочини, що іудейський храм не використовується для злочинних змов між злочинним бізнесом і владою, однак навпаки - офіційний представник єврейської громади визнав причетність до злочинів.

Використовуючи такий мовний зворот, який протиставить заперечення можливість учинення дії їх вчиненню, відповідач у такий спосіб стверджує про використання іудейського храму для злочинних змов. Таким чином, відповідач виказує недостовірну і негативну інформацію для позивача, асоціюючи його з місцем, у якому готується злочин.

Відповідно до статті 62 Конституції України, статей 6, 7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Комітет Організації Об`єднаних націй з прав людини зазначає, що презумпція невинуватості покладає обов`язок доведення на обвинувачення, гарантує, що жодна особа не може вважатися винною доти, доки її винуватість не буде доведена поза розумними сумнівами, забезпечує, щоб сумніви тлумачились на користь обвинуваченого та вимагає, щоб з особами, яким висувають обвинувачення у вчиненні у кримінального злочину, поводились відповідно до цього принципу (рішення Європейського суду з прав людини від 01 червня 2006 року у справі «Грідін проти РФ» /скарга № 4171/04).

Європейський суд з прав людини наголошує, що положення статті 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод щодо презумпції невинуватості особи треба тлумачити таким чином, щоб гарантія цих прав була практичною та ефективною, а не теоретичною та ілюзорною (рішення Європейського суду з прав людини від 29 червня 2006 року у справі «Пантелеєнко проти України/скарга № 11901/02 - п. 65, рішення 10 липня 2003 року у справі «Мультиплекс проти Хорватії»).

Стосовно членів опікунської ради, керівних осіб Дніпропетровської єврейської релігійної громади, відсутні обвинувальні вироки суду, вони не мають статусів підозрюваних або обвинувачених, стосовно самої Дніпропетровської єврейської релігійної громади як юридичної особи не вживалися заходи кримінально-правового характеру (ст. 96-3 КК України) за те, що від її імені та в інтересах вчинялися кримінальні правопорушення, а тому ніхто не має права використовувати стосовно особи таку термінологію та фактично словесно звинувачувати їх у вчиненні злочинів та говорити про те, що вона є виконавцем або ж співучасниками злочинів, а стосовно юридичної особи - говорити, що злочини учинені в її інтересах. Такі дії є порушенням конституційних та особистих немайнових прав.

Згідно з ч. 1 ст. 200 ЦК України інформацією є будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про інформацію» інформація - це будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.

Під поширенням інформації необхідно розуміти: опублікування її у пресі, передання по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації; поширення в мережі Інтернет чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв`язку; викладення в характеристиках, заявах, листах, адресованих іншим особам; повідомлення в публічних виступах, в електронних мережах, а також в іншій формі хоча б одній особі (постанова Верховного Суду від 08.05.2019р. у справі № 761/37180/17 (провадження № 61-4265св19).

Вирішуючи питання про визнання поширеної інформації недостовірною, суд має визначати характер такої інформації та з`ясовувати, чи є вона фактичним твердженням, чи оціночним судженням, чи критикою та чи є вона такою, що виходить за межі допустимої критики за встановлених судами фактичних обставин справи.

Відповідно до ч.чь 1, 2 ст. 30 Закону України «Про інформацію» ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Оціночними судженнями, за винятком наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, критика, оцінка дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, зокрема з огляду на характер використання мовно-стилістичних засобів (вживання гіпербол, алегорій, сатири). Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

Таким чином, згідно із статтею 277 ЦК України не є предметом судового захисту оціночні судження, думки, переконання, критична оцінка певних фактів і недоліків, які, будучи вираженням суб`єктивної думки і поглядів відповідача, не можна перевірити на предмет їх відповідності дійсності (на відміну від перевірки істинності фактів) і спростувати, що відповідає прецедентній судовій практиці Європейського суду з прав людини.

Наявність фактів можна довести, а правдивість оціночних суджень не можна. Що ж стосується оціночних суджень, цю вимогу неможливо виконати, і вона є порушенням самої свободи поглядів, яка є основною складовою права, гарантованого статтею 10 Конвенції (рішення Європейського суду з прав людини від 08 липня 1986 року у справі «Лінгенс проти Австрії» (Lingens v. Austria).

Згідно онлайн-енциклопедієї «Вікіпедія», Гіпемрбола (перебільшення) - художній зворот очевидного і навмисного перебільшення для посилення та підкреслення думки.

Алегомрія (іносказання) або примповідь - спосіб двопланового художнього зображення, що ґрунтується на приховуванні реальних осіб, явищ і предметів під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями і характерними ознаками приховуваного.

Сатира - гостра критика чогось, окремих осіб, людських груп чи суспільства з висміюванням, а то й гнівним засудженням вад і негативних явищ у різних ділянках індивідуального, суспільного й політичного життя, суперечних із загальнообов`язковими принципами чи встановленими ідеалами

Інформація, поширена відповідачем не містить алегорій, сатири, гіпербол, не є припущенням чи критикою, тому вона не підпадає під поняття «оціночне судження».

Натомість відповідач стверджує у своїх відеозверенннях про факти, такі як, причетність до вчинення ряду злочинів, про те, що позивач сприяє уникненню окрмих осіб від кримінальної відповідальності, фактично виконує державні функції у місті Дніпрі, контролює місцеві державні і правоохоронні органи. Означена інформація є фактичним твердженням, адже підлягає доведенню,

Суд не вважає відеозвернення виключно реалізацією конституційного права на індивідуальні звернення.

Відповідно до ст. 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов`язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Як роз`яснено у абз. 2 п. 16 Пленуму ВСУ від 27.02.2009р. № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» суди повинні мати на увазі, що у випадку, коли особа звертається до зазначених органів із заявою, в якій міститься та чи інша інформація, і в разі, якщо цей орган компетентний перевірити таку інформацію та надати відповідь, проте в ході перевірки інформація не знайшла свого підтвердження, вказана обставина не може сама по собі бути підставою для задоволення позову, оскільки у такому випадку мала місце реалізація особою конституційного права, передбаченого статтею 40 Конституції України, а не поширення недостовірної інформації.

Стаття 5 Закону України «Про звернення громадян» містить вимоги до звернення. Так, звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об`єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23-1 цього Закону.

Звернення може бути усним чи письмовим.

Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв`язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв`язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім`я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв`язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз`ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

Згідно зі ст. 8 цього Закону письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Позивач адресує своє перше звернення Президенту України, Генеральному прокурору України, українському народу. Друге звернення - Президенту України, а третє - українському народу. При цьому Президент України і народ не є компетентними органами, які можуть перевірити інформацію, порушену відповідачем у зверненнях і надати відповідь. Всі відеозвернення не відповідають вимогам ст. 7 Закону України «Про звернення громадян», оскілки не є петицією, не є усним чи письмовим, електронним у розумінні цієї норми, а до повноважень Президента України і народу не відноситься порушенні відповідачем питаннях. Водночас заява до правоохоронних органів, яким є у даному випадку є прокуратура, подаються у порядку 214 КПК України та підлягають реєстрації (внесенню) до ЄРДР. Однак, перше і друге відеозверення відповідача, окрім повідомлення про кримінальні правопорушень, адресоване не лише до органу прокуратури, а й до всього народу, у ньому наявні заклики до максимального поширення цієї інформації, доведення її до відома кожного українця, всієї держави, атому його не можна вважати лише повідомленням про злочин.

Тому у даному випадку, по відношенню до позивача, який звернувся до суду за захистом ділової репутації, відеозвернення, яке адресоване у тому числі й до прокуратури, не може вважатися виключно реалізацією відповідачем права на звернення.

Згідно зі ст.ст. 94, 277 ЦК України, ч. 4 ст. 32 Конституції України кожному гарантується право на захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації особою, яка поширила таку інформацію.

Статтею 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка відповідно до статті 9 Конституції України, є частиною національного законодавства, передбачено, що кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. Ця стаття не перешкоджає державам вимагати ліцензування діяльності радіомовних, телевізійних або кінематографічних підприємств. Здійснення цих свобод, оскільки воно пов`язане з обов`язками і відповідальністю, може підлягати таким формальностям, умовам, обмеженням або санкціям, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров`я чи моралі, для захисту репутації чи прав інших осіб, для запобігання розголошенню конфіденційної інформації або для підтримання авторитету і безсторонності суду.

Під поширенням інформації слід розуміти опублікування її у пресі, передавання по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації; поширення у мережі Інтернет чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв`язку.

Недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

З урахуванням викладеного, суд доходить до висновку, що позивач довів факт поширення про нього недостовірної інформації, яка принижує його ділову репутацію і вона (інформація) не є оціночним судженням, а фактичними

У статті 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з частиною 1 ст. 277 ЦК України фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім`ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

Вибір способу захисту особистого немайнового права, зокрема права на повагу до гідності та честі, права на недоторканість ділової репутації, належить позивачеві.

Разом із тим особа, право якої порушено, може обрати як загальний, так і спеціальний способи захисту свого права, визначені законом, який регламентує конкретні цивільні правовідносини. У зв`язку з цим суди повинні брати до уваги, що відповідно до статті 275 ЦК України захист особистого немайнового права здійснюється у спосіб, встановлений главою 3 цього Кодексу, а також іншими способами відповідно до змісту цього права, способу його поширення та наслідків, що їх спричинило це порушення.

До таких спеціальних способів захисту належать, наприклад, спростування недостовірної інформації та/або право на відповідь (стаття 277 ЦК України), заборона поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права (стаття 278 ЦК України) тощо.

Задовольняючи позов, суд повинен у резолютивній частині рішення зазначити, чи було порушено особисте немайнове право особи, яка саме інформація визнана недостовірною та порочить гідність, честь чи ділову репутацію позивача, а також вказати на спосіб захисту порушеного особистого немайнового права.

Пленум Верховного Суду України у пункті 15 постанови від 27 лютого 2009 року № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» роз`яснив судам, що при розгляді справ зазначеної категорії суди повинні мати на увазі, що юридичним складом правопорушення, наявність якого може бути підставою для задоволення позову, є сукупність таких обставин:

а) поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь-який спосіб;

б) поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача;

в) поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності;

г) поширення інформації, що порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право. Згідно з частиною третьою статті 277 України негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного (презумпція добропорядності). Негативною слід вважати інформацію, в якій стверджується про порушення особою, зокрема, норм чинного законодавства, вчинення будь-яких інших дій (наприклад, порушення принципів моралі, загальновизнаних правил співжиття, неетична поведінка в особистому, суспільному чи політичному житті тощо) і яка, на думку позивача, порушує його право на повагу до гідності, честі чи ділової репутації.

Відповідності до роз`яснень, наведених в п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України №1 від 27.02.2009р. «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» обов`язок довести, що поширена інформація є достовірною, покладається на відповідача, проте позивач має право подати докази недостовірності поширеної інформації. Водночас, позивач повинен довести факт поширення інформації відповідачем, а також те, що внаслідок цього було порушено його особисті немайнові права.

Відтак, проаналізувавши вказані вище положення законодавства, вбачається, що тягар доказування факту поширення недостовірної інформації відповідачем покладається на позивача, а тягар доказування того, що поширена інформація є достовірною - на відповідача.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з ч.ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 1 ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

До наданих відповідачем відзиву і заперечення на відповідь відповідач не надав жодних доказів, хоча у відеозвереннях посилався на наявність порушених декількох кримінальних справ (проваджень), у яких відповідач є потерпілим, які не розслідуються належним чином вже 5 років, і ніхто не притягнутий до кримінальної відповідальності. Однак наполягав, що відповідач причетний до злочинної діяльності.

До заперечення на відповідь представник відповідача надав лише судову практику (а.с. 149 - 191 т. 1). Жодних доказів, на підтвердження указаних у відеозверненях обставин про те, що Дніпропетровська єврейська релігійна громада причетна до скоєння названих відповідачем злочинів - не надано.

Судом у цій справі установлено, що інформація, яка була поширена про Дніпропетровську єврейську релігійну громаду є негативною, яка порушує право позивача на повагу до ділової репутації.

Відповідач виклав на веб-сайті «Yоutube» на своїх каналах три відеозвернення (перше ІНФОРМАЦІЯ_1 і ще два через два тижні - ІНФОРМАЦІЯ_9), які логічно пов`язані між собою становлять єдину тему, оскільки у двох наступних звернення відповідач посилається на кожне з попередніх, продовжує їх тему, доповнюючи новими твердженнями, які містять недостовірну і негативну інформацію, про те, що Дніпропетровська єврейська релігійна громада причетна до скоєння злочинів не лише по відношенню до нього, а й по відношенню до мешканців міста Дніпра і всього народу України.

Суд вважає, що поширена відповідачем інформація за своєю формою та змістом носить образливий, зневажливий, негативний характер, тому, окрім іншого, принижує честь, гідність та ділову репутацію позивача. З огляду на характер використання мовно-стилістичних засобів висловлення поширені не у формі оціночних суджень, а у формі фактичних тверджень, тому на відповідача має бути покладено обов`язок спростовувати таку інформацію.

Враховуючи те, що відповідачем не надано суду доказів на спростування тверджень представника позивача, суд вважає що позовні вимоги в частині визнання недостовірною інформації та зобов`язання спростувати її обґрунтовані та підлягають задоволенню частково шляхом спростування тієї інформації, яка стосується самого позивача - Дніпропетрвоскої релігійної громад і принижує її ділову репутацію.

З урахуванням таких вимог законодавства і того, що суд прийшов до висновку про визнання поширеної відповідачем інформації недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію позивачів, така інформація підлягає до спростування шляхом розміщення відповідачем на власному каналі на сайті www.youtube.com відео, в якому повідомити глядачів російською мовою про те, що відео « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (мовою оригіналу), яке було доступне ІНФОРМАЦІЯ_49 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 про те, що:

«Сегодня, я могу утверждать, что руководство органов государственной власти, области «де-факто» подчинено не интересам украинцев, а интересам еврейской общины, штаб-квартира в комплексе Минора, город Днепр. Совещательный орган синагога « Золотая Роза », город Днепр . Часть данной еврейской общины является последователями особо религиозного движения евреев, а именно движением «Хабад-Любавич», в Украине возглавляется гражданином США рабином ОСОБА_71.

Основным принципом идеологии ортодоксальной секты является следующее: «евреи превыше всего». Указанный принцип, уже в полной мере реализован на территории Украины, а особенно в городе Днепр. И прежде всего, он проявляется в реализации в полной неприкасаемости евреев за совершенные ими преступления в отношении украинцев, а также государства Украина.

Так, большинству жителей города Днепр , давно известно, что назначение любого руководящего чиновника уровня области и города происходит исключительно только после согласования с синагогой « Золотая Роза ». Я говорю о таких должностях: как прокурор области, начальник полиции области, начальник дорожной полиции области, мэр, глава областной администрации, большое количество председателей судов, а также начальники СБУ.... Еврей, в их понимании, превыше украинца, поскольку согласно «Торе» - священная книга для еврея, «кто не еврей тот «гой», с которым можно безнаказанно делать, всё то, что хочется. Фактически, все кто не евреи, в мировоззрении евреев скот, с которой можно делать всё безнаказанно....

Одним из ярких примеров попыток такого отношения являюсь я - ОСОБА_16 и мой покойный компаньон ОСОБА_17 , умерший при неизвестных обстоятельствах. Я гражданин Украины, славянин, «де-юре» являюсь собственником 2-х зданий по АДРЕСА_1, каждое из которых более 1100 квадратных метров. Здание автомойки по адресу АДРЕСА_2, площадью 1200 квадратных метров. 3х двухкомнатных квартиры находящихся в АДРЕСА_3, площадь каждой 70 квадратных метров. Однако, на сегодняшний день указанным имуществом, невзирая на решение судов и наличии более 10 уголовных производств, «де-факто» незаконно пользует организованная преступная группировка, состоящая из ОСОБА_18 - еврей, член попечительского совета указанной синагоги, ОСОБА_19 - еврей, член попечительского совета указанной синагоги, ОСОБА_20 - глава бандитского блока синагоги.

Данная преступная группа лиц завладела моими помещениями на основании поддельных документов, запугивая меня и моих близких родственников. Вышеупомянутые лица, являются далеко не рядовыми в еврейской общине Днепра. Тем не менее, они совершают преступления руководствуясь лишь только одним принципом, мне хочется кушать. Ответственности не перед законом страны, не перед Богом они не боятся.

Возникает вопрос? Этому их учит рабин ОСОБА_23 ? Может он неправильно переводит «Тору»? А если правильно? То зная это, в том числе и от меня, что его прихожане преступники, почему-то не наставляет их на путь истины, держит их рядом с собой, и не гонит их из дома Бога . Вопрос почему? Не может быть, что подобные действия жизненный принцип общины.

… в нашем городе процветает нацизм, в городе представители хасидов, благодаря прикрытию правоохранительных органов, об украинцев вытирают ноги. В городе не работают законы Украины, фактически отсутствует государство, его роль снивелирована. Фактически работает принцип: «ты в секте или ты не в секте». Не выдержал весь этот кошмар мой компаньон, большой труженик и умница ОСОБА_17 , скончался на съемной квартире при неизвестных обстоятельствах. Он был похоронен по какой-то причине в закрытом гробу. Я уверен, что его убили и заказчиками моего убийства, как и прямыми выгодополучателями является вышеперечисленные ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 .

Мне, за их вымогательстве с него денег, помещений и подписей на учредительных документах, неоднократно говорил ОСОБА_28 , а так же говорил, что боится в том, что его убьют. Следствие по факту смерти ОСОБА_28 фактически не было. Документы о его здоровье не изучались, не сравнивали с материалами экспертиз, а также отсутствует обоснованный ответ правоохранительных органов о причине не проведения эксгумации тела для установления истины. При этом документы, на которые указывал ОСОБА_28 , на основании которых, у меня и у него было отобрано предприятия «Крамстор дизайн», а также недвижимое имущество, стоящее на его балансе действительно оказались поддельными. Задаешься вопросом, если такой обеспеченный человек не выжил, то как выживут остальные, ущемлённые в правах и не защищенные государством жители города и Украины, и какая часть из этих моих соотечественников уже унесена и похоронена на кладбище?

Все эти коррупционные действия происходят на глазах начальников полиции, начальников прокуратуры, начальников СБУ, председателей судов, мэрии и областной администрации. Все они закрывают глаза на огромное количество преступлений, бездействуют потому, что управляют ими согласованные «фунты» и фактически занимаются кассированием денег в пользу еврейской общины.

О судах отдельно. Все хозяйственные суды еврейской общиной покупаются, судьи выносят незаконные решения, которые потом отменяются Верховным Судом, направляя дело на новое рассмотрение. Так произошло и в моём случае. Судья, не взирая на наличие у меня действующего, как на момент вынесения решения, так и сейчас, свидетельства о праве собственности на указанное выше здание, не имея специальных знаний, не назначив соответствующую экспертизу, вынес неправосудное решение, которое было отменено Верховным Судом и направлено на новое рассмотрение. Если вынесение решения в пользу еврейской общины невозможно, в Днепре происходит затягивание слушание дела на года. В моём случае, судья не может не провести экспертизы поскольку на них прямо указал Верховный Суд и этого требует закон. А результат экспертизы всем участникам известен, я прав, документы подделаны. Мне обязаны отдать моё здание, возместить мне многомиллионный ущерб. Понимая это, судья назначает экспертизу, а эксперт не может попасть на объект, его не допускают. Пишет письмо о невозможности проведения экспертизы. И так по кругу год или два. Так в Днепре, купленные судьи, в пользу евреев, переворачивают истину наизнанку. Говоря на белое - чёрное, а на чёрное - белое. Никто не занимается контролем действий судей. Судьи, продающие незаконные решения, не снимаются и не наказываются,что позволяет чинить постоянной беспредел в отношении украинцев. Особенно хочется затронуть вопрос адвокатской защиты. Систематические угрозы, запугивания, избиения адвокатов, привели к тому, что добропорядочные адвокаты отказываются, по причине боязни, защищать своих клиентов. И в то же время, появились адвокаты-оборотни, которые продают за деньги интересы своих клиентов, фактически осуществляя предательство, затягивают время, воруют оригиналы документов, одурачивают их.

… Таким образом, какую картину мы имеем? Еврейская община обогащается, а граждане Украины, коими являются и жители Днепра , беднеют, болеют и умирают. Так же, в городе многие бизнесмены могут работать только заплатив десятину в синагогу. Если такой платы нет, к тебе рано или поздно придут силовики или бандиты, органы государственного контроля с одной задачей, найти любые нарушения и закрыть бизнес. Все вышеперечисленное дополняет картину о том, что на территории города Днепр правит крыло человеконенавистнической секты и её ставленников. Перевернув все законы государства в свою пользу, с целью своего собственного обогащения. А все остальные национальности не признают людьми, их грабят и уничтожают. Это утверждать мне даёт право анализ всех преступлений совершенных данной группировкой по отношению ко мне и моему партнеру.

Прошу Вас , не допустить в будущем создание в Украине украинцами, как в истории Англии, Германии, Франции, Чехии, Швейцарии, России сообществ по защите прав этнического населения, а также других лиц не еврейской национальности либо еврейской, но не являющихся адептами тоталитарной «хасидской» секты....

Также хочу сообщить следующее, учитывая что в методах еврейской общины в борьбе за свои интересы очень часто используются ложь и перекручивание фактов, я допускаю, что сейчас будут попытки перекрутить данное заявление к разжиганию межнациональной розни, либо призыву к восстанию, возбудить уголовное дело, и дальше перекручивать истину со всеми вытекающими отсюда последствиями.

Господин президент Украины, …, вы дали слово защищать Конституцию Украины и права граждан, присягнув на верность Украине , а не еврейской общине...» - є недостовірною інформацією.

Визнати поширену відповідачем інформації недостовірною, такою, що принижує ділову репутацію позивачів і такою, що підлягає спростуванню шляхом розміщення відповідачем на власному каналі на сайті www.youtube.com відео, в якому слід повідомити глядачів російською мовою про те, що відео «ІНФОРМАЦІЯ_13», розміщене ІНФОРМАЦІЯ_43 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_7 про те, що:

«В своем предыдущем видеообращении я … назвал конкретные имена соисполнителей и заказчиков, совершённых в отношении меня уголовных преступлений ... В своем обращении я указал, что за их преступной деятельностью стоит община «Хабад-Любавич», и представители попечительского совета синагоги «Золотая Роза», поскольку лица о которых я говорю, как о субъектах, совершивших против меня преступлений есть членами вышеуказанного совета синагоги.

В своем видеообращении я четко обозначил, что защищаю исключительно свои нарушенные права, а так же указал на конкретных виновных лиц которые действительно состоят в попечительском совете синагоги «Золотая Роза», однако после моего видеообращения представителем Еврейской религиозной громады Днепра ОСОБА_33 было опубликовано открытое письмо в правоохранительные органы Украины, в указанном тексте письма сказано, что мое видео «спрямоване на розпалювання нацюнальної ворожнечі) и так далее.

…На мой взгляд, письмо представителя еврейской общины, есть полным и безоговорочним признанием моего предположения - еврейская религиозная община города Днепр выходит за рамки заявленной деятельности, а именно участвует в подделке документов, рейдерских захватах, убийствах или доведениях до самоубийства, моего компаньона, террористических актов в кафе. При этом, вместо того, чтобы разрешить указаный конфликт, кидающий тень на допропорядочных членов общины, решить вопрос о членстве указанных лиц в попечительском совете указанной синагоги или подчеркнуть, что иудейский храм не используэться для преступных сговоров между преступным бизнесом и властью, официальный представитель еврейской общины, на мой взгляд, фактически признал причастность к преступлениям против меня. При этом, перекрутив текст видеобращения к Вам, господин Президент, опустив основные детали и преступления. Так, вместо того, чтобы признать деятельность членов попечительского совета требующего внимания и разбирательства, этот представитель назвал использование данных мне Конституцией Украины прав антисемитизмом с целью незаконного возбуждения в отношении меня уголовного производства, запугивания при проведении следственных действий в отношении меня и моих близких родственников...

Господин Президент, Генеральный прокурор Украины, Глава Национальной полиции, Государственное бюро расследований, я в очередной раз настоятельно прошу вас выполнить свой конституционный долг путем расследования уголовных производств, в которых я являюсь потерпевшим, решить вопрос преступности, которая прикрывается защитой представителей движения « Хабад-Любавич», город Днепр » - є недостовірною інформацією.

Визнати поширену відповідачем інформації недостовірною, такою, що принижує ділову репутацію позивачів і такою, що підлягає спростуванню шляхом розміщення відповідачем на власному каналі на сайті www.youtube.com відео, в якому слід повідомити глядачів російською мовою про те, що відео « ІНФОРМАЦІЯ_10 »», розміщене ІНФОРМАЦІЯ_43 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 про те, що:

«…. я прямо указываю на заказчиков и исполнителей, совершенных в отношении меня и моего имущества преступлений, а так же на поступающие мне и моей семье угрозы физической расправы. В свою очередь, государственные органы Украины с удивительной скоростью и заинтересованностью реагируют на заявление представителя хасидской общины «Хабад-Любавич» ОСОБА_33 о антисемитизме к евреям, еврейскому народу, который якобы имеется в моих видео обращениях.

...мне и моей семье угрожают обысками, подбрасыванием запрещенных предметов, допросами и арестами в рамках уголовного производства по лже-антисемитизму. Полицыя ничего не предпринимая по реальным преступлениям целых пять лет, и вдруг неожиданно резко активизировалась на пустом месте. Это уже можно трактовать как нападение по заказу местных властей, находяшихся под давлением «всемогущих» и «безнаказанных» членов общины на гражданина Украины, налогоплательщика с целью давления, доведения до самоубийства или уничтожения. Весь этот процес уже плавно напоминает геноцид...» - є недостовірною інформацією.

Щодо стягнення моральної шкоди слід зазначити таке.

У статті 23 ЦК закріплені положення щодо відшкодування моральної шкоди.

Поняття «моральна шкода» визначено у постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» № 4 від 31.03.1995р. Згідно з п. 3 вказаної Постанови Пленуму ВСУ, під моральною шкодою, слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. При цьому під немайновою шкодою, заподіяною юридичній особі, слід розуміти втрати немайнового характеру, що настали у зв`язку з приниженням її ділової репутації, посяганням на фірмове найменування, товарний знак, виробничу марку, розголошенням комерційної таємниці, а також вчиненням дій, спрямованих на зниження престижу чи підрив довіри до її діяльності.

Відповідно до ст. 91 ЦК України юридична особа має право на недоторканність її ділової репутації, на таємницю кореспонденції, на інформацію та інші особисті немайнові права, які можуть їй належати.

Особисті немайнові права юридичної особи захищаються відповідно до глави 3 цього Кодексу.

Захист особистих немайнових прав юридичної особи у зв`язку із завідомо неправдивим повідомленням або неумисним повідомленням недостовірної інформації щодо її уповноваженої (посадової чи службової) особи про можливі факти корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» у порядку, передбаченому цим Законом, здійснюється у такому самому обсязі, що і особистих немайнових прав фізичних осіб.

Юридична особа має такі ж цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність), як і фізична особа, крім тих, які за своєю природою можуть належати лише людині. Таким чином, юридична особа так само, як і фізична, має право на спростування недостовірної інформації (ст. 277 ЦК) і право на недоторканність ділової репутації (ст. 299 ЦК). Зокрема, відповідно до ст. 299 ЦК, фізична особа має право на недоторканність своєї ділової репутації, тобто може звернутися до суду з позовом про захист своєї ділової репутації.

Вирішуючи питання про відшкодування моральної шкоди, суд враховує положення ст. 23 ЦК України та роз`яснення постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995р. № 4 «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» щодо визначення розміру морального відшкодування, обставини справи, характер правовідносин, зміст поширюваної відповідачем інформації.

Згідно з нормами ст. 1167 ЦК України, моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Пункт 6 Роз`яснення президії Вищого арбітражного суду України «Про деякі питання практики вирішення суперечок, пов`язаних з відшкодуванням моральної шкоди» № 02-5/95 від 29.02.1996р. (згідно з роз`ясненнями Вищого арбітражного суду України № 02-5/445 від 18.11.1997р., № 02-5/433 від 13.11.1998р., № 02-5/618 від 06.11.2000р., роз`ясненням ВГСУ № 04-5/609 від 31.05.2002р.) передбачає, що розмір компенсації моральної шкоди залежить від характеру дії особи, що її завдала, а також від негативних наслідків через порушення немайнових прав позивача.

Нормами п. 5 постанови Пленуму ВСУ № 4 встановлено наступне: відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності, обов`язковому з`ясуванню під час вирішення суперечки про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність дії того, хто її завдав, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням, а також провини того, хто завдав шкоди.

При цьому, факт зменшення нематеріальних благ як наслідок протиправної дії правопорушника не є необхідною умовою для права на компенсацію морального збитку. Достатньо, щоб дії правопорушника створювали реальну загрозу зменшення нематеріального блага. Про таке йдеться у ст. 23 ЦК, де підставою для виникнення права на компенсацію моральної шкоди вказані дії, що лише створюють загрозу порушення ділової репутації (поширення недостовірної інформації).

Як досліджено вище, позивач як релігійна організація має ділову репутацію, рівень якої вимірюється довірою до неї її вірян, що задовольняють свої релігійні потреби колективно (для цього у позивача є культова будівля). Крім цього, позивач сприяє у реалізації побутових, освітніх потреб своїх вірян. Рівень довіри до релігійної громади формується й в інших громадян, мешканців міста Дніпра, оскільки як було установлено, позивач займається благодійністю, приймає участь у культурних заходах міста Дніпра, тобто, бере участь у громадському житті, що не заборонено законом. З огляду на суспільний статус позивача, який зумовлює постійний контакт з оточуючим суспільством, великою кількістю напрямів діяльності у всіх сферах життя міста Дніпра (культура, освіта тощо), участь його у громадському житті міста, учать у благодійності, наявність культової будівлі, власного сайта, на якому висвітлюється постійно діяльність позивача, який відкритий для перегляду необмеженою кількістю осіб, суд доходить до висновку, що висловлювання відповідача набули для позивача негативного значення, адже сприймаються тими, хто переглянув відео негативно, чим дискредитують позивача і створюють реальну загрозу порушення ділової репутації.

Таким чином, факт заподіяння Дніпропетровській єврейській релігійній громаді моральної шкоди суд вважає доведеним. За таких обставин, підстави для стягнення на користь позивача моральної шкоди наявні, проте в розмір 50000,00 грн., суд вважає завищеним і таким, що не відповідає характеру та ступеню завданої моральної шкоди, а тому позовна вимога про стягнення моральної шкоди підлягає до задоволення частково, в розмірі 5000,00 грн.

З огляду на викладене, вважаю, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Відповідно Закону України «Про судовий збір» та ст. 141 ЦПК України, суд також вирішує питання щодо стягнення судового збору. Оскільки позовні вимоги задоволено частково, суд стягує з відповідача ОСОБА_1 на користь Дніпропетровської єврейської релігійної громаді сплачений нею при зверненні до суду судовий збір в розмірі 3 458,80 грн. (а.с. 13 т. 1), а саме по 768,40 грн. за дві позовні вимоги про захист ділової репутації юридичної особи, та 1921,00 грн. за вимогу про відшкодування моральної шкоди, що є мінімальними ставками судового збору, менше яких не сплачується.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 4, 10, 12, 13, 19, 76-81, 82, 89, 141, 259, 263-265, ч.ч. 1, 4 ст. 274, ч.5 ст. 279 ЦПК України, суддя,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Дніпропетровської єврейської релігійної громади до ОСОБА_1 про визнання інформації недостовірною, такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію - задовольнити частково.

Визнати недостовірною і такою, що принижує ділову репутацію Дніпропетровської єврейської релігійної громади інформацію, поширену ІНФОРМАЦІЯ_34 ОСОБА_1 на каналі « ОСОБА_1 » на сайті www.youtube.com у вигляді відео « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке було доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 на російській мові, відносно того, що:

« Сегодня , я могу утверждать, что руководство органов государственной власти, области «де-факто» подчинено не интересам украинцев, а интересам еврейской общины, штаб-квартира в комплексе Минора, город Днепр. Совещательный орган синагога « Золотая Роза », город Днепр . Часть данной еврейской общины является последователями особо религиозного движения евреев, а именно движением «Хабад-Любавич», в Украине возглавляется гражданином США рабином ОСОБА_71.

Основным принципом идеологии ортодоксальной секты является следующее: «евреи превыше всего». Указанный принцип, уже в полной мере реализован на территории Украины, а особенно в городе Днепр. И прежде всего, он проявляется в реализации в полной неприкасаемости евреев за совершенные ими преступления в отношении украинцев, а также государства Украина.

Так, большинству жителей города Днепр , давно известно, что назначение любого руководящего чиновника уровня области и города происходит исключительно только после согласования с синагогой « Золотая Роза ». Я говорю о таких должностях: как прокурор области, начальник полиции области, начальник дорожной полиции области, мэр, глава областной администрации, большое количество председателей судов, а также начальники СБУ.... Еврей, в их понимании, превыше украинца, поскольку согласно «Торе» - священная книга для еврея, «кто не еврей тот «гой», с которым можно безнаказанно делать, всё то, что хочется. Фактически, все кто не евреи, в мировоззрении евреев скот, с которой можно делать всё безнаказанно....

Одним из ярких примеров попыток такого отношения являюсь я - ОСОБА_16 и мой покойный компаньон ОСОБА_17 , умерший при неизвестных обстоятельствах. Я гражданин Украины, славянин, «де-юре» являюсь собственником 2-х зданий по АДРЕСА_1, каждое из которых более 1100 квадратных метров. Здание автомойки по адресу АДРЕСА_2, площадью 1200 квадратных метров. 3х двухкомнатных квартиры находящихся в АДРЕСА_3, площадь каждой 70 квадратных метров. Однако, на сегодняшний день указанным имуществом, невзирая на решение судов и наличии более 10 уголовных производств, «де-факто» незаконно пользует организованная преступная группировка, состоящая из ОСОБА_18 - еврей, член попечительского совета указанной синагоги, ОСОБА_19 - еврей, член попечительского совета указанной синагоги, ОСОБА_20 - глава бандитского блока синагоги.

Данная преступная группа лиц завладела моими помещениями на основании поддельных документов, запугивая меня и моих близких родственников. Вышеупомянутые лица, являются далеко не рядовыми в еврейской общине Днепра. Тем не менее, они совершают преступления руководствуясь лишь только одним принципом, мне хочется кушать. Ответственности не перед законом страны, не перед Богом они не боятся.

Возникает вопрос? Этому их учит рабин ОСОБА_23 ? Может он неправильно переводит «Тору»? А если правильно? То зная это, в том числе и от меня, что его прихожане преступники, почему-то не наставляет их на путь истины, держит их рядом с собой, и не гонит их из дома Бога . Вопрос почему? Не может быть, что подобные действия жизненный принцип общины.

… в нашем городе процветает нацизм, в городе представители хасидов, благодаря прикрытию правоохранительных органов, об украинцев вытирают ноги. В городе не работают законы Украины, фактически отсутствует государство, его роль снивелирована. Фактически работает принцип: «ты в секте или ты не в секте». Не выдержал весь этот кошмар мой компаньон, большой труженик и умница ОСОБА_17 , скончался на съемной квартире при неизвестных обстоятельствах. Он был похоронен по какой-то причине в закрытом гробу. Я уверен, что его убили и заказчиками моего убийства, как и прямыми выгодополучателями является вышеперечисленные ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 .

Мне, за их вымогательстве с него денег, помещений и подписей на учредительных документах, неоднократно говорил ОСОБА_28 , а так же говорил, что боится в том, что его убьют. Следствие по факту смерти ОСОБА_28 фактически не было. Документы о его здоровье не изучались, не сравнивали с материалами экспертиз, а также отсутствует обоснованный ответ правоохранительных органов о причине не проведения эксгумации тела для установления истины. При этом документы, на которые указывал ОСОБА_28 , на основании которых, у меня и у него было отобрано предприятия «Крамстор дизайн», а также недвижимое имущество, стоящее на его балансе действительно оказались поддельными. Задаешься вопросом, если такой обеспеченный человек не выжил, то как выживут остальные, ущемлённые в правах и не защищенные государством жители города и Украины, и какая часть из этих моих соотечественников уже унесена и похоронена на кладбище?

Все эти коррупционные действия происходят на глазах начальников полиции, начальников прокуратуры, начальников СБУ, председателей судов, мэрии и областной администрации. Все они закрывают глаза на огромное количество преступлений, бездействуют потому, что управляют ими согласованные «фунты» и фактически занимаются кассированием денег в пользу еврейской общины.

О судах отдельно. Все хозяйственные суды еврейской общиной покупаются, судьи выносят незаконные решения, которые потом отменяются Верховным Судом, направляя дело на новое рассмотрение. Так произошло и в моём случае. Судья, не взирая на наличие у меня действующего, как на момент вынесения решения, так и сейчас, свидетельства о праве собственности на указанное выше здание, не имея специальных знаний, не назначив соответствующую экспертизу, вынес неправосудное решение, которое было отменено Верховным Судом и направлено на новое рассмотрение. Если вынесение решения в пользу еврейской общины невозможно, в Днепре происходит затягивание слушание дела на года. В моём случае, судья не может не провести экспертизы поскольку на них прямо указал Верховный Суд и этого требует закон. А результат экспертизы всем участникам известен, я прав, документы подделаны. Мне обязаны отдать моё здание, возместить мне многомиллионный ущерб. Понимая это, судья назначает экспертизу, а эксперт не может попасть на объект, его не допускают. Пишет письмо о невозможности проведения экспертизы. И так по кругу год или два. Так в Днепре, купленные судьи, в пользу евреев, переворачивают истину наизнанку. Говоря на белое - чёрное, а на чёрное - белое. Никто не занимается контролем действий судей. Судьи, продающие незаконные решения, не снимаются и не наказываются,что позволяет чинить постоянной беспредел в отношении украинцев. Особенно хочется затронуть вопрос адвокатской защиты. Систематические угрозы, запугивания, избиения адвокатов, привели к тому, что добропорядочные адвокаты отказываются, по причине боязни, защищать своих клиентов. И в то же время, появились адвокаты-оборотни, которые продают за деньги интересы своих клиентов, фактически осуществляя предательство, затягивают время, воруют оригиналы документов, одурачивают их.

… Таким образом, какую картину мы имеем? Еврейская община обогащается, а граждане Украины, коими являются и жители Днепра , беднеют, болеют и умирают. Так же, в городе многие бизнесмены могут работать только заплатив десятину в синагогу. Если такой платы нет, к тебе рано или поздно придут силовики или бандиты, органы государственного контроля с одной задачей, найти любые нарушения и закрыть бизнес. Все вышеперечисленное дополняет картину о том, что на территории города Днепр правит крыло человеконенавистнической секты и её ставленников. Перевернув все законы государства в свою пользу, с целью своего собственного обогащения. А все остальные национальности не признают людьми, их грабят и уничтожают. Это утверждать мне даёт право анализ всех преступлений совершенных данной группировкой по отношению ко мне и моему партнеру.

Прошу Вас , не допустить в будущем создание в Украине украинцами, как в истории Англии, Германии, Франции, Чехии, Швейцарии, России сообществ по защите прав этнического населения, а также других лиц не еврейской национальности либо еврейской, но не являющихся адептами тоталитарной «хасидской» секты....

Также хочу сообщить следующее, учитывая что в методах еврейской общины в борьбе за свои интересы очень часто используются ложь и перекручивание фактов, я допускаю, что сейчас будут попытки перекрутить данное заявление к разжиганию межнациональной розни, либо призыву к восстанию, возбудить уголовное дело, и дальше перекручивать истину со всеми вытекающими отсюда последствиями.

Господин президент Украины, …, вы дали слово защищать Конституцию Украины и права граждан, присягнув на верность Украине, а не еврейской общине...»

Визнати недостовірною і такою, що принижує ділову репутацію Дніпропетровської єврейської релігійної громади інформацію, поширену ІНФОРМАЦІЯ_35 ОСОБА_1 на каналі « ОСОБА_1 » на сайті www.youtube.com у вигляді відео « ІНФОРМАЦІЯ_13 », яке доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_7 на російській мові, відносно того, що:

«В своем предыдущем видеообращении я … назвал конкретные имена соисполнителей и заказчиков, совершённых в отношении меня уголовных преступлений ... В своем обращении я указал, что за их преступной деятельностью стоит община «Хабад-Любавич», и представители попечительского совета синагоги «Золотая Роза», поскольку лица о которых я говорю, как о субъектах, совершивших против меня преступлений есть членами вышеуказанного совета синагоги.

В своем видеообращении я четко обозначил, что защищаю исключительно свои нарушенные права, а так же указал на конкретных виновных лиц которые действительно состоят в попечительском совете синагоги «Золотая Роза», однако после моего видеообращения представителем Еврейской религиозной громады Днепра ОСОБА_33 было опубликовано открытое письмо в правоохранительные органы Украины, в указанном тексте письма сказано, что мое видео «спрямоване на розпалювання нацюнальної ворожнечі) и так далее.

…На мой взгляд, письмо представителя еврейской общины, есть полным и безоговорочним признанием моего предположения - еврейская религиозная община города Днепр выходит за рамки заявленной деятельности, а именно участвует в подделке документов, рейдерских захватах, убийствах или доведениях до самоубийства, моего компаньона, террористических актов в кафе. При этом, вместо того, чтобы разрешить указаный конфликт, кидающий тень на допропорядочних членов общины, решить вопрос о членстве указанных лиц в попечительском совете указанной синагоги или подчеркнуть, что иудейский храм не используэться для преступных сговоров между преступным бизнесом и властью, официальный представитель еврейской общины, на мой взгляд, фактически признал причастность к преступлении против меня. При этом, перекрутив текст видеобращения к Вам, господин Президент, опустив основные детали и преступления. Так, вместо того, чтобы признать деятельность членов попечительского совета требующего внимания и разбирательства, этот представитель назвал использование данных мне Конституцией Украины прав антисемитизмом с целью незаконного возбуждения в отношении меня уголовного производства, запугивания при проведении следственных действий в отношении меня и моих близких родственников...

Господин Президент, Генеральный прокурор Украины, Глава Национальной полиции, Государственное бюро расследований, я в очередной раз настоятельно прошу вас выполнить свой конституционный долг путем расследования уголовных производств, в которых я являюсь потерпевшим, решить вопрос преступности, которая прикрывается защитой представителей движения « Хабад-Любавич», город Днепр ».

Визнати недостовірною і такою, що принижує ділову репутацію Дніпропетровської єврейської релігійної громади інформацію, поширену ІНФОРМАЦІЯ_35 ОСОБА_1 на каналі « ОСОБА_1 » на сайті www.youtube.com у вигляді відео « ІНФОРМАЦІЯ_10 », яке доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 на російській мові, відносно того, що:

«…. я прямо указываю на заказчиков и исполнителей, совершенных в отношении меня и моего имущества преступлений, а так же на поступающие мне и моей семье угрозы физической расправы. В свою очередь, государственные органы Украины с удивительной скоростью и заинтересованностью реагируют на заявление представителя хасидской общины «Хабад-Любавич» ОСОБА_33 о антисемитизме к евреям, еврейскому народу, который якобы имеется в моих видео обращениях.

...мне и моей семье угрожают обысками, подбрасыванием запрещенных предметов, допросами и арестами в рамках уголовного производства по лже-антисемитизму. Полиця ничего не предпринимая по реальным преступлениям целых пять лет, и вдруг неожиданно резко активизировалась на пустом месте. Это уже можно трактовать как нападение по заказу местных властей, находяшихстя под давлением «всемогущих» и «безнаказанных» членов общины на гражданина Украины, налогоплательщика с целью давления, доведения до самоубийства или уничтожения. Весь этот процес уже плавно напоминает геноцид...».

Зобов`язати ОСОБА_1 у строк - не пізніше місяця з дня набрання рішенням законної сили, спростувати поширену недостовірну інформацію шляхом розміщення на власному каналі на сайті www.youtube.com відео, в якому повідомити глядачів російською мовою про те, що розміщене ІНФОРМАЦІЯ_34 відео « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке було доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_12 про те, що:

«Сегодня, я могу утверждать, что руководство органов государственной власти, области «де-факто» подчинено не интересам украинцев, а интересам еврейской общины, штаб-квартира в комплексе Минора, город Днепр. Совещательный орган синагога « Золотая Роза », город Днепр . Часть данной еврейской общины является последователями особо религиозного движения евреев, а именно движением «Хабад-Любавич», в Украине возглавляется гражданином США рабином ОСОБА_71.

Основным принципом идеологии ортодоксальной секты является следующее: «евреи превыше всего». Указанный принцип, уже в полной мере реализован на территории Украины, а особенно в городе Днепр. И прежде всего, он проявляется в реализации в полной неприкасаемости евреев за совершенные ими преступления в отношении украинцев, а также государства Украина.

Так, большинству жителей города Днепр , давно известно, что назначение любого руководящего чиновника уровня области и города происходит исключительно только после согласования с синагогой « Золотая Роза ». Я говорю о таких должностях: как прокурор области, начальник полиции области, начальник дорожной полиции области, мэр, глава областной администрации, большое количество председателей судов, а также начальники СБУ.... Еврей, в их понимании, превыше украинца, поскольку согласно «Торе» - священная книга для еврея, «кто не еврей тот «гой», с которым можно безнаказанно делать, всё то, что хочется. Фактически, все кто не евреи, в мировоззрении евреев скот, с которой можно делать всё безнаказанно....

Одним из ярких примеров попыток такого отношения являюсь я - ОСОБА_16 и мой покойный компаньон ОСОБА_17 , умерший при неизвестных обстоятельствах. Я гражданин Украины, славянин, «де-юре» являюсь собственником 2-х зданий по АДРЕСА_1, каждое из которых более 1100 квадратных метров. Здание автомойки по адресу АДРЕСА_2, площадью 1200 квадратных метров. 3х двухкомнатных квартиры находящихся в АДРЕСА_3, площадь каждой 70 квадратных метров. Однако, на сегодняшний день указанным имуществом, невзирая на решение судов и наличии более 10 уголовных производств, «де-факто» незаконно пользует организованная преступная группировка, состоящая из ОСОБА_18 - еврей, член попечительского совета указанной синагоги, ОСОБА_19 - еврей, член попечительского совета указанной синагоги, ОСОБА_20 - глава бандитского блока синагоги.

Данная преступная группа лиц завладела моими помещениями на основании поддельных документов, запугивая меня и моих близких родственников. Вышеупомянутые лица, являются далеко не рядовыми в еврейской общине Днепра. Тем не менее, они совершают преступления руководствуясь лишь только одним принципом, мне хочется кушать. Ответственности не перед законом страны, не перед Богом они не боятся.

Возникает вопрос? Этому их учит рабин ОСОБА_23 ? Может он неправильно переводит «Тору»? А если правильно? То зная это, в том числе и от меня, что его прихожане преступники, почему-то не наставляет их на путь истины, держит их рядом с собой, и не гонит их из дома Бога . Вопрос почему? Не может быть, что подобные действия жизненный принцип общины.

… в нашем городе процветает нацизм, в городе представители хасидов, благодаря прикрытию правоохранительных органов, об украинцев вытирают ноги. В городе не работают законы Украины, фактически отсутствует государство, его роль снивелирована. Фактически работает принцип: «ты в секте или ты не в секте». Не выдержал весь этот кошмар мой компаньон, большой труженик и умница ОСОБА_17 , скончался на съемной квартире при неизвестных обстоятельствах. Он был похоронен по какой-то причине в закрытом гробу. Я уверен, что его убили и заказчиками моего убийства, как и прямыми выгодополучателями является вышеперечисленные ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 .

Мне, за их вымогательстве с него денег, помещений и подписей на учредительных документах, неоднократно говорил ОСОБА_28 , а так же говорил, что боится в том, что его убьют. Следствие по факту смерти ОСОБА_28 фактически не было. Документы о его здоровье не изучались, не сравнивали с материалами экспертиз, а также отсутствует обоснованный ответ правоохранительных органов о причине не проведения эксгумации тела для установления истины. При этом документы, на которые указывал ОСОБА_28 , на основании которых, у меня и у него было отобрано предприятия «Крамстор дизайн», а также недвижимое имущество, стоящее на его балансе действительно оказались поддельными. Задаешься вопросом, если такой обеспеченный человек не выжил, то как выживут остальные, ущемлённые в правах и не защищенные государством жители города и Украины, и какая часть из этих моих соотечественников уже унесена и похоронена на кладбище?

Все эти коррупционные действия происходят на глазах начальников полиции, начальников прокуратуры, начальников СБУ, председателей судов, мэрии и областной администрации. Все они закрывают глаза на огромное количество преступлений, бездействуют потому, что управляют ими согласованные «фунты» и фактически занимаются кассированием денег в пользу еврейской общины.

О судах отдельно. Все хозяйственные суды еврейской общиной покупаются, судьи выносят незаконные решения, которые потом отменяются Верховным Судом, направляя дело на новое рассмотрение. Так произошло и в моём случае. Судья, не взирая на наличие у меня действующего, как на момент вынесения решения, так и сейчас, свидетельства о праве собственности на указанное выше здание, не имея специальных знаний, не назначив соответствующую экспертизу, вынес неправосудное решение, которое было отменено Верховным Судом и направлено на новое рассмотрение. Если вынесение решения в пользу еврейской общины невозможно, в Днепре происходит затягивание слушание дела на года. В моём случае, судья не может не провести экспертизы поскольку на них прямо указал Верховный Суд и этого требует закон. А результат экспертизы всем участникам известен, я прав, документы подделаны. Мне обязаны отдать моё здание, возместить мне многомиллионный ущерб. Понимая это, судья назначает экспертизу, а эксперт не может попасть на объект, его не допускают. Пишет письмо о невозможности проведения экспертизы. И так по кругу год или два. Так в Днепре, купленные судьи, в пользу евреев, переворачивают истину наизнанку. Говоря на белое - чёрное, а на чёрное - белое. Никто не занимается контролем действий судей. Судьи, продающие незаконные решения, не снимаются и не наказываются,что позволяет чинить постоянной беспредел в отношении украинцев. Особенно хочется затронуть вопрос адвокатской защиты. Систематические угрозы, запугивания, избиения адвокатов, привели к тому, что добропорядочные адвокаты отказываются, по причине боязни, защищать своих клиентов. И в то же время, появились адвокаты-оборотни, которые продают за деньги интересы своих клиентов, фактически осуществляя предательство, затягивают время, воруют оригиналы документов, одурачивают их.

… Таким образом, какую картину мы имеем? Еврейская община обогащается, а граждане Украины, коими являются и жители Днепра , беднеют, болеют и умирают. Так же, в городе многие бизнесмены могут работать только заплатив десятину в синагогу. Если такой платы нет, к тебе рано или поздно придут силовики или бандиты, органы государственного контроля с одной задачей, найти любые нарушения и закрыть бизнес. Все вышеперечисленное дополняет картину о том, что на территории города Днепр правит крыло человеконенавистнической секты и её ставленников. Перевернув все законы государства в свою пользу, с целью своего собственного обогащения. А все остальные национальности не признают людьми, их грабят и уничтожают. Это утверждать мне даёт право анализ всех преступлений совершенных данной группировкой по отношению ко мне и моему партнеру.

Прошу Вас , не допустить в будущем создание в Украине украинцами, как в истории Англии, Германии, Франции, Чехии, Швейцарии, России сообществ по защите прав этнического населения, а также других лиц не еврейской национальности либо еврейской, но не являющихся адептами тоталитарной «хасидской» секты....

Также хочу сообщить следующее, учитывая что в методах еврейской общины в борьбе за свои интересы очень часто используются ложь и перекручивание фактов, я допускаю, что сейчас будут попытки перекрутить данное заявление к разжиганию межнациональной розни, либо призыву к восстанию, возбудить уголовное дело, и дальше перекручивать истину со всеми вытекающими отсюда последствиями.

Господин президент Украины, …, вы дали слово защищать Конституцию Украины и права граждан, присягнув на верность Украине, а не еврейской общине...».

Зобов`язати ОСОБА_1 у строк - не пізніше місяця з дня набрання рішенням законної сили, спростувати поширену недостовірну інформацію шляхом розміщення на власному каналі на сайті www.youtube.com відео, в якому повідомити глядачів російською мовою про те, що розміщене ІНФОРМАЦІЯ_35 відео «ІНФОРМАЦІЯ_13», яке доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_7 про те, що:

«В своем предыдущем видеообращении я … назвал конкретные имена соисполнителей и заказчиков, совершённых в отношении меня уголовных преступлений ... В своем обращении я указал, что за их преступной деятельностью стоит община «Хабад-Любавич», и представители попечительского совета синагоги «Золотая Роза», поскольку лица о которых я говорю, как о субъектах, совершивших против меня преступлений есть членами вышеуказанного совета синагоги.

В своем видеообращении я четко обозначил, что защищаю исключительно свои нарушенные права, а так же указал на конкретных виновных лиц которые действительно состоят в попечительском совете синагоги «Золотая Роза», однако после моего видеообращения представителем Еврейской религиозной громады Днепра ОСОБА_33 было опубликовано открытое письмо в правоохранительные органы Украины, в указанном тексте письма сказано, что мое видео «спрямоване на розпалювання нацюнальної ворожнечі) и так далее.

…На мой взгляд, письмо представителя еврейской общины, есть полным и безоговорочним признанием моего предположения - еврейская религиозная община города Днепр выходит за рамки заявленной деятельности, а именно участвует в подделке документов, рейдерских захватах, убийствах или доведениях до самоубийства, моего компаньона, террористических актов в кафе. При этом, вместо того, чтобы разрешить указаный конфликт, кидающий тень на допропорядочних членов общины, решить вопрос о членстве указанных лиц в попечительском совете указанной синагоги или подчеркнуть, что иудейский храм не используэться для преступных сговоров между преступным бизнесом и властью, официальный представитель еврейской общины, на мой взгляд, фактически признал причастность к преступлении против меня. При этом, перекрутив текст видеобращения к Вам, господин Президент, опустив основные детали и преступления. Так, вместо того, чтобы признать деятельность членов попечительского совета требующего внимания и разбирательства, этот представитель назвал использование данных мне Конституцией Украины прав антисемитизмом с целью незаконного возбуждения в отношении меня уголовного производства, запугивания при проведении следственных действий в отношении меня и моих близких родственников...

Господин Президент, Генеральный прокурор Украины, Глава Национальной полиции, Государственное бюро расследований, я в очередной раз настоятельно прошу вас выполнить свой конституционный долг путем расследования уголовных производств, в которых я являюсь потерпевшим, решить вопрос преступности, которая прикрывается защитой представителей движения « Хабад-Любавич», город Днепр ».

Зобов`язати ОСОБА_1 у строк - не пізніше місяця з дня набрання рішенням законної сили, спростувати поширену недостовірну інформацію шляхом розміщення на власному каналі на сайті www.youtube.com відео, в якому повідомити глядачів російською мовою про те, що розміщене ІНФОРМАЦІЯ_35 відео «ІНФОРМАЦІЯ_10», яке доступне за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_11 про те, що:

«….я прямо указываю на заказчиков и исполнителей, совершенных в отношении меня и моего имущества преступлений, а так же на поступающие мне и моей семье угрозы физической расправы. В свою очередь, государственные органы Украины с удивительной скоростью и заинтересованностью реагируют на заявление представителя хасидской общины «Хабад-Любавич» ОСОБА_33 о антисемитизме к евреям, еврейскому народу, который якобы имеется в моих видео обращениях.

...мне и моей семье угрожают обысками, подбрасыванием запрещенных предметов, допросами и арестами в рамках уголовного производства по лже-антисемитизму. Полиця ничего не предпринимая по реальным преступлениям целых пять лет, и вдруг неожиданно резко активизировалась на пустом месте. Это уже можно трактовать как нападение по заказу местных властей, находяшихстя под давлением «всемогущих» и «безнаказанных» членов общины на гражданина Украины, налогоплательщика с целью давления, доведения до самоубийства или уничтожения. Весь этот процес уже плавно напоминает геноцид...».

Зобов`язати ОСОБА_1 у строк - не пізніше місяця з дня набрання рішенням законної сили розмістити на власному каналі на сайті www.youtube.com повний текст рішення суду у цій справі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Дніпропетровської єврейської релігійної громади в рахунок відшкодування моральної шкоди 5000 (п`ять тисяч гривень).

У задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Дніпропетровської єврейської релігійної громади витрати по сплаті судового збору в сумі 3 457,81 грн.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 273 ЦПК України.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя Наумова О.С.

Джерело: ЄДРСР 92127556
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку