open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 916/2497/19

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

_____________________________________________________________________________________________

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2020 року

м. Одеса

Справа № 916/2497/19

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Разюк Г.П.,

суддів: Діброви Г.І., Ярош А.І.

при секретарі судового засідання Полінецькій В.С.

за участю представників від позивача:-

Фартушняк О.К. - голови за посвідченням № 1 від 01.02.2011;

Криворучко В.О.- адвоката за посвідченням та свідоцтвом № 756 від 23.07.2012р.;

/відповідач повідомлений про час та місце розгляду апеляційної скарги належним чином (див. - рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення від 28.01.2020), але не скористався правом на участь в судовому засіданні/,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зелений квартал"

на рішення Господарського суду Одеської області від 04.12.2019, прийняте суддею Бездолею Д.О. у м. Одесі о 16:48:42, повний текст якого складено 16.12.2019

у справі № 916/2497/19

за позовом скаржника

до Акціонерного товариства "Одесагаз"

про скасування рішення комісії,-

В С Т А Н О В И В :

У серпні 2019 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) "Зелений квартал" звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Акціонерного товариства (далі - АТ) "Одесагаз", в якій просило визнати недійсним протокол №59 засідання комісії АТ "Одесагаз" з розгляду актів про порушення від 15.05.2019 про задоволення у повному обсязі акту про порушення №59 від 06.05.2019 та стягнути понесені судові витрати.

Заяву ОСББ "Зелений квартал" про зміну предмету позову від 15.10.2019 (а.с.73-83), в якій воно просило суд:

-скасувати рішення комісії АТ "Одесагаз" з розгляду актів про порушення, прийняте на засіданні цієї комісії 15.05.2019, викладене в протоколі №59 від 15.05.2019, про задоволення у повному обсязі акту про порушення №59 від 06.05.2019, складеному на ОСББ "Зелений квартал";

-скасувати рішення комісії АТ "Одесагаз" з розгляду актів про порушення, прийняте на засіданні цієї комісії 22.05.2019, викладене в протоколі №59/1 від 22.05.2019 про видачу ОСББ "Зелений квартал" рахунку№7380 від 21.05.2019 за необліковані (донараховані) об`єми та обсяги газу на суму 1 736 823,80 грн.;

-скасувати здійснене АТ "Одесагаз" нарахування ОСББ "Зелений квартал" оперативно-господарських санкцій у грошовій сумі, що дорівнює вартості обсягу природного газу, обчисленого за номінальною потужністю неопломбованого газового обладнання у спірний період відповідно до складених АТ "Одесагаз" акту-розрахунку за березень місяць 2019 року без номера та дати в об`ємі 151 434 куб.м та рахунку на оплату №7380 від 21.05.2019 на суму 1 736 823,80 грн.,

протокольною ухвалою суду від 16.10.2019 (а.с.89,90) прийнято до розгляду лише в частині щодо першої вимоги, яку і розглянуто по суті.

В обґрунтування позову ОСББ посилається на те, що проведення перевірки було здійснено відповідачем без дотримання вимог Кодексу газорозподільчих систем, оскільки перед проведенням позачергової експертної повірки відповідач не проводив перевірку (обстеження) комерційного вузла обліку газу / далі- також ВОГ/ та його контрольний огляд; виявлені відповідачем перевищення допустимого значення відносної похибки, які зазначені в акті про порушення №59 від 06.05.2019, не відносяться до ознак роботи комерційного ВОГ в позаштатному режимі; за відсутності пошкодження ЗВТ та ознак роботи комерційного ВОГ в позаштатному режимі відповідач безпідставно прийняв рішення про донарахування позивачу об`єму природного газу на суму 1 736 823,80 грн. та при нарахуванні плати за транспортування газу необхідно було враховувати покази коректору об`єму газу "Флоутек - ТМ - 3 - 4".

Рішенням Господарського суду Одеської області від 04.12.2019 у задоволенні позову ОСББ "Зелений квартал" відмовлено повністю з огляду на те, що оспорюване рішення відповідача не було остаточним і на підставі нього у позивача не виник обов`язок щодо сплати вартості донарахованого об`єму газу, а тому скасування цього рішення не забезпечить ефективний захист прав позивача у спірних відносинах, оскільки господарські санкції до нього застосовуються іншим рішенням відповідача. Крім того, місцевим господарським судом зазначено, що позивачем не доведена відповідність лічильника вимогам МПУ 288/03-2009, не перевищення допустимого значення відносної похибки та втрати тиску за витрати Qmax, та вірності обліку спожитого газу коректором об`єму газу, оскільки ці питання потребують спеціальних знань у галузі іншій, ніж право, а позивачем на підтвердження цих доводів не подано суду жодного належного доказу.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням місцевого господарського суду, ОСББ "Зелений квартал" звернулось до Південно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

На думку скаржника, рішення суду є незаконним та необґрунтованим, оскільки його прийнято із суттєвим порушенням норм матеріального та процесуального права при неповному з`ясуванні обставин, що мають значення для справи.

Зокрема, на думку скаржника, висновок суду першої інстанції про те, що оспорюваним рішенням комісії відповідача акт про порушення не був остаточно затверджений і у позивача не виник обов`язок щодо сплати вартості донарахованого об`єму газу не відповідає обставинам справи, оскільки цим рішенням задоволено акт про порушення № 59 від 06.05.2019 до ОСББ «Зелений Квартал» в повному обсязі», проте перенесено засідання комісії на іншу дату, що не відповідає вимогам п. 11.11 глави 5 розділу ХІ Кодексу ГРМ, при цьому саме це рішення було підставою для дій відповідача з складання акту - розрахунку донарахованого об`єму спожитого газу.

Скаржник не погоджується з висновком місцевого господарського суду щодо недоведеності позивачем обставин відповідності лічильника вимогам МПУ 288/03-2009, не перевищення допустимого значення відносної похибки та втрати тиску за витрати Qmax, та вірності обліку спожитого газу коректором об`єму газу, оскільки перевищення значень відносної похибки при максимальній витраті газу Qmax не визначена Кодексом ГРМ ні як пошкодження ЗВТ, ні як робота ВОГ у позаштатному режимі та не є підставою для перерахунку спожитого позивачем газу у березні 2019 року.

Також скаржник, зазначає, що суд першої інстанції не правомірно не прийняв до уваги п. 8 гл. 4 Розділу ХІ Кодексу ГРМ, який передбачає, що за наявності на об`єкті споживача даних дублюючого ВОГ, а також ситуації коли наявні дані в обчислювачі/коректорі об`єму газу є достатніми для визначення об`єму природного газу по об`єкту споживача, процедура передбачена цією главою не застосовується, при цьому у позивача комерційний вузол обліку окрім лічильника включає коректор.

Крім того, апелянт стверджує, що місцевим господарським судом не надано оцінки правомірності поведінки позивача щодо виконання своїх зобов`язань за договором про постачання газу та відсутності будь-якої вини у даній ситуації.

Відзив на апеляційну скаргу від відповідача до суду апеляційної інстанції не надходив.

Розглянувши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, відзиву на неї, заслухавши представників скаржника у судовому засіданні, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, судова колегія дійшла до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи, 05.12.2017 між позивачем (споживач) та відповідачем (оператор ГРМ) укладено договір розподілу природного газу №008416 шляхом підписання позивачем заяви-приєднання до умов Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2498.

Відповідно до п. 2.1.-2.3 Типового договору передбачено, що за цим Договором Оператор ГРМ зобов`язується надати Споживачу послугу з розподілу природного газу, а Споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором. Обов`язковою умовою надання Споживачу послуги з розподілу природного газу є наявність у Споживача об`єкта, підключеного в установленому порядку до газорозподільної системи Оператора ГРМ. При вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим Договором, Сторони зобов`язуються керуватися Законом України "Про ринок природного газу" та Кодексом газорозподільних систем. Оператор ГРМ зобов`язується вносити зміни та оновлювати інформацію, що розміщена на його сайті, зокрема, чинну редакцію тексту цього Договору та Кодексу газорозподільних систем.

Згідно п.3.1 Типового договору встановлено, що санкціонований відбір природного газу з газорозподільної системи здійснюється Споживачем за умови наявності у нього укладеного із постачальником договору постачання природного газу та підтвердженого обсягу, виділеного для потреб Споживача його постачальником на відповідний календарний період, а також відсутності простроченої заборгованості за цим Договором. Наявність підтвердженого обсягу природного газу Споживача (його постачальника) доводиться до відома Оператора ГРМ у встановленому законодавством порядку Оператором ГТС, а до відома Споживача - його постачальником. За відсутності у Споживача договору постачання природного газу та/або виділених його постачальником підтверджених обсягів для потреб Споживача на відповідний календарний період Споживач не має права використовувати (споживати) природний газ із газорозподільної системи.

У відповідності до абз.3 п.3.2. Типового договору споживач забезпечує належну експлуатацію власних газових мереж після межі балансової належності згідно з чинним законодавством, зокрема відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року №285, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 року за № 674/27119, або укладає відповідний договір з будь-якою організацією, яка має право на виконання таких робіт, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем.

Пунктом 3.3 Типового договору встановлено, що споживач, що не є побутовим, зобов`язаний самостійно контролювати власне газоспоживання та для недопущення перевищення підтвердженого обсягу природного газу здійснити разом зі своїм постачальником заходи з коригування в установленому порядку підтвердженого обсягу або заходи із самостійного та завчасного обмеження (припинення) власного газоспоживання. Якщо за підсумками місяця фактичний об`єм споживання природного газу Споживача буде перевищувати підтверджений обсяг природного газу, врегулювання небалансу (дефіциту) природного газу буде здійснюватись його постачальником у встановленому законодавством порядку та відповідно до умов договору постачання природного газу.

Згідно з п.7.1 Типового договору, оператор ГРМ зобов`язується, 1) розміщувати на сайті чинні тарифи за послуги з розподілу природного газу та поточну редакцію тексту цього Договору і Кодексу газорозподільних систем, а у разі внесення до цього Договору в установленому законодавством порядку відповідних змін своєчасно їх публікувати в офіційних друкованих виданнях, які публікуються на території його ліцензованої діяльності; 2) забезпечити можливість цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи в межах величини приєднаної потужності його об`єкта та передачу належних Споживачу об`ємів (обсягів) природного газу з дотриманням належного рівня надійності, безпеки, якості та величини його тиску за умови дотримання Споживачем вимог цього Договору; 3) забезпечити належну організацію та функціонування особистого кабінету Споживача; 4) забезпечити належний рівень комерційного обліку природного газу по Споживачу, у тому числі формування загального об`єму та обсягу розподілу (споживання) природного газу Споживачу за відповідний період; 5) дотримуватись встановлених вимог Кодексу газорозподільних систем щодо приладового обліку, якщо комерційний вузол обліку (лічильник газу) за цим Договором буде належати Оператору ГРМ; 6) за письмовою вимогою Споживача безкоштовно надати йому завірену письмову форму цього Договору протягом десяти днів з дня надання Оператору ГРМ такої вимоги; 7) проводити на вимогу Споживача перевірку роботи комерційного вузла обліку (лічильника газу) у порядку, визначеному Кодексом газорозподільних систем; 8) здійснювати перерахунок об`ємів (обсягів) розподіленого природного газу по об`єкту Споживача відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем та сплачувати компенсацію Споживачу у разі невідповідності якості природного газу на межі балансової належності об`єкта Споживча параметрам, визначеним Кодексом газорозподільних систем; 9) дотримуватись інших вимог цього Договору та Кодексу газорозподільних систем.

Відповідно до п.7.2 Типового договору оператор ГРМ має право: 1) отримувати від Споживача оплату за цим Договором; 2) не здійснювати фактичний розподіл природного газу Споживачу або обмежити його чи припинити у порядку та на підставах, передбачених цим Договором; 3) безперешкодного та безкоштовного доступу на територію та земельну ділянку Споживача, де розташована газорозподільна система, та/або газове обладнання Споживача, та/або комерційний вузол обліку, для виконання службових обов`язків, передбачених законодавством та цим Договором; 4) перевіряти роботу комерційного вузла обліку (лічильника газу), у тому числі встановленого на об`єкті Споживача, у порядку, визначеному Кодексом газорозподільних систем; 5) вимагати від Споживача підписання акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності Сторін; 6) встановлювати на комерційному вузлі обліку (лічильнику газу) засоби дистанційної передачі даних та/або дублюючі чи контрольні засоби вимірювальної техніки, якщо такі заходи здійснюються за рахунок та силами Оператора ГРМ; 7) інші права, передбачені цим Договором та Кодексом газорозподільних систем.

За приписам п.7.3 Типового договору, споживач має право: 1) на отримання цілодобового доступу до газорозподільної системи в межах величини приєднаної потужності його об`єкта та передачу належних Споживачу об`ємів (обсягів) природного газу з належним рівнем надійності, безпеки, якості та величини його тиску за умови дотримання ним вимог цього Договору; 2) на перерахунок наданих послуг за цим Договором у разі недотримання Оператором ГРМ рівня якості та/або величини тиску природного газу, що передається на межі балансової належності об`єкта Споживача; 3) вимагати від Оператора ГРМ письмову форму цього Договору, завірену печаткою Оператора ГРМ; 4) ініціювати перевірку роботи комерційного вузла обліку (лічильника газу) у порядку, визначеному Кодексом газорозподільних систем; 5) звертатися до Оператора ГРМ зі скаргами та пропозиціями щодо виконання умов цього Договору; 6) на отримання компенсації у разі невідповідності якості природного газу параметрам, визначеним Кодексом газорозподільних систем; 7) інші права, передбачені цим Договором та Кодексом газорозподільних систем.

Згідно із п.7.4 Типового договору споживач зобов`язується: 1) здійснювати розрахунки в розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором; 2) своєчасно повідомляти Оператора ГРМ про всі зміни щодо персоніфікованих даних в заяві-приєднанні та/або позаштатної роботи комерційного вузла обліку (лічильника газу); 3) не перешкоджати Оператору ГРМ у здійсненні заходів щодо вдосконалення обліку природного газу для точності виміру обсягів розподілу та споживання природного газу, у тому числі встановлення засобів дистанційної передачі даних, установлення дублюючих засобів вимірювальної техніки чи монтажу окремих закладних частин для можливості їх встановлення за рахунок Оператора ГРМ; 4) забезпечувати безперешкодний та безплатний доступ на власні об`єкти чи земельну ділянку представникам Оператора ГРМ за їх службовими посвідченнями для виконання ними службових обов`язків щодо забезпечення гарантованого рівня надійності, безпеки, якості та величини тиску природного газу, запобігання можливим витокам газу та недопущення аварійних ситуацій, зокрема для: перевірки, локалізації і ліквідації витоків газу та аварійних ситуацій; перевірки, повірки та/або експертизи комерційного вузла обліку (лічильника газу), а також перевірки показань лічильників газу; виконання робіт з припинення та відновлення газопостачання тощо; 5) не допускати несанкціонованого відбору природного газу; 6) забезпечити належну експлуатацію власних газових мереж відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем та акта розмежування балансової належності й експлуатаційної відповідальності сторін; 7) дотримуватись інших вимог цього Договору та Кодексу газорозподільних систем.

Відповідно до п.12.1 Типового договору, він укладається на невизначений строк.

З метою обліку природного газу, який споживається позивачем, на його об`єкті: м . Одеса, вул. Паркова, 77, було встановлено лічильник газу "Курс-01" G-250 А-1 №1290.

Як вбачається з наявного у справі паспорту лічильника газу "Курс-01" G-250 А-1, заводський номер 1290, останню повірку лічильника було здійснено 14.09.2018. Згідно з актом установки приладу газу після повірки від 18.09.2018 (а.с.83, т.1), складеного представниками позивача та відповідача, сторони зафіксували, що вузол обліку газу складається з: лічильника "Курс-01" G-250 А-1, № 1290, який пройшов повірку в 3 кв. 2018 року; коректору "Флоутек - ТМ - 3 - 4", №2-887, який пройшов повірку 22.08.2018; термометру опору ТСМ-100 м, №4381, який пройшов повірку 21.08.2019. Після повірки встановлений: лічильник, коректор, dt.

Відповідно до виписки з наказу ОСББ "Зелений квартал" від 22.02.2019 №15/19 ОСОБА_1 було призначено відповідальним за технічний стан та безпечну експлуатацію газового та теплового господарства: дахові газові котельні та теплові мережі, розташовані в житлових будинках ОСББ "Зелений квартал" (а.с.101, т.1).

Листом від 15.03.2019 №1318/22 відповідач повідомив позивача про необхідність забезпечення доступу 19 березня 2019 представникам АТ "Одесагаз" до лічильнику газу "Курс-01" G-250 А-1, заводський номер 1290, за адресою: м. Одеса, вул. Паркова, 77, для проведення робіт по наданню лічильника газу для проведення експертної повірки, яка має відбутись 20 березня 2019 в метрологічному центрі АТ "Одесагаз" за адресою: м. Одеса, вул. Одарія, 1 (а.с.30, т.1). На вказаному листі наявна відмітка про його отримання 18.03.2019 за вх.№22.

28.03.2019 відповідачем у присутності представника позивача було складено акт обстеження об`єкту газопостачання на предмет перевірки правильності роботи комерційного обліку газу, який складається з: лічильника "Курс-01" G-250 А-1, №1290, який пройшов повірку в 3 кв. 2018 року; коректору "Флоутек - ТМ - 3 - 4", №2-887, який пройшов повірку 22.08.2018; ТСМ 100 м, №4381, який пройшов повірку 21.08.2019. Показання лічильника та коректора на момент перевірки: 124930,1 м3 та 124931м3 відповідно. В акті зазначено, що у зв`язку зі зняттям лічильника на експертну повірку в 11:30 було знято пломби з лічильника, фланці лічильника опломбовано, лічильник укладено в пакет, пакет опломбовано в присутності споживача та передано споживачу для доставки лічильника до місця проведення експертної повірки. Під час обстеження, цього ж дня, було складено протокол відправлення ЗВТ на експертну повірку (а.с.32, т.1), в якому зазначено, що в присутності відповідального за газове господарство позивача ОСОБА_1 було проведено зовнішній огляд лічильника газу "Курс-01" G-250 А-1, № 1290, повірка 3-й квартал 2018 року. В процесі огляду встановлено, що лічильник не має механічних пошкоджень окрім подряпин ЛФП. Скло лічильного механізму не пошкоджене. Пломби державного повірителя та заводського виробника не порушені. В присутності ОСОБА_1 на фланці лічильника встановлені заглушки та опломбовані, пломба №R24917802. Лічильник поміщений в пакет та опломбований у присутності ОСОБА_1 , пломба №R24917811. Пакет з лічильником передано ОСОБА_1 для доставки в метрологічний центр АТ "Одесагаз" за адресою: м. Одеса, вул. Одарія,1 , де буде проведено експертну повірку лічильника. В протоколі зазначено, що доставити пакет з лічильником необхідно 28.03.2019 до 17:00, початок повірки 29.03.2019 о 09:00. Споживач не має претензій до виконання робіт. Споживач несе відповідальність за збереження та цілісність пломб.

Згідно з висновком від 29.03.2019 №30-33-51-РМП за результатами експертної повірки, складеного ДП "Одесастандартметрологія", під час проведення експертної повірки лічильника газу типу "Курс-01" G-250 А-1 № 1290, встановлено, що лічильник визнається таким, що не відповідає вимогам МПУ 288/03-2009, втрата тиску за витрати Qmax та відносна похибка перевищують допустимі значення.

06.05.2019 представником АТ "Одесагаз", за участю представника ОСББ "Зелений квартал" Антоневського Є.С., було складено акт про порушення №59, яким встановлено, що на дату складення цього акту на об`єкті позивача встановлено порушення Кодексу газорозподільних систем: Розділ ХІ гл.2, п.3, п.п.1., лічильник газу "Курс-01" G-250 А-1 № 1290 визнається непридатним до застосування на підставі результатів експертної повірки. Значення відносної похибки не відповідає вимогам п.6.6 "Метрологія. Лічильники газу ультразвукові Курс-01 Методика повірки". Показання лічильника (ЗВТ) на дату складення акту: 125271,0 м3. Відмітка про усунення порушення на дату складення акту: порушення не усунене. За виявленими порушеннями споживачу необхідно: виконати ремонт лічильника "Курс-01" G-250 А-1 № 1290. В акті також зазначено, що комісія ГРМ з розгляду цього акту буде проводити засідання 15.05.2019 за адресою: м. Одеса, вул. Одарія, 1, про час роботи комісії споживача буде повідомлено додатково.

15.05.2019 було проведено засідання комісії ПАТ "Одесагаз" з розгляду вищевказаного акту про порушення у присутності голови ОСББ "Зелений квартал" ОСОБА_2 , про що складено протокол засідання комісії з розгляду актів про порушення від 15.05.2019 №59 (а.с.35, т.1). В протоколі вказано, що представник позивача не погодилась з висновками ДП "Одесастандартметрологія" та актом про порушення від 06.05.2019 та зазначила про необхідність подання письмових заперечень. За результатами засідання комісія прийняла рішення: задовольнити акт про порушення №59 від 06.05.2019 до ОСББ "Зелений квартал" в повному обсязі; перенести засідання комісії на іншу дату, про дату та засідання позивача буде повідомлено заздалегідь. 22.05.2019 було проведено засідання комісії АТ "Одесагаз" за участю голови ОСББ Фартушняк О.К. та представника ОСББ Антоневського Є.С. з питання порядку денного: повторний розгляд акту про порушення №59 від 06.05.2019, за результатами проведення якого комісія прийняла рішення: затвердити акт про порушення №59 від 06.05.2019, видати ОСББ "Зелений квартал" рахунок на оплату №7380 від 21.05.2019 та завірену копію акту про порушення. Вказане рішення оформлене протоколом засідання комісії з розгляду актів про порушення від 22.05.2019 №59/1. Дане рішення комісії не є спірним у даній справі.

Відповідачем було складено акт-розрахунок безоблікового споживання природного газу споживачем - ОСББ "Зелений квартал" за березень 2019 року. Розрахунок витрати газу визначений виходячи з потужності неопломбованого газоспоживчого обладнання та часу його роботи та визначено, що обсяг, який необхідно дорахувати за період - 151434 м3.

Згідно з рахунком на оплату від 21.05.2019 №7380 відповідач нарахував до сплати позивачу за необліковані (донараховані) об`єми та обсяги природного газу в кількості 151434 м3 на суму 1 736 823,80 грн.

Незгода позивача із рішенням комісії Акціонерного товариства "Одесагаз" з розгляду актів про порушення, прийняте на засіданні цієї комісії 15.05.2019, викладене в протоколі №59 від 15.05.2019, про задоволення у повному обсязі акту про порушення №59 від 06.05.2019 складеному на Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зелений квартал" та перенесення засідання комісії на іншу дату і стало підставою для звернення позивача до суду із відповідним позовом про його скасування.

30.09.2015 постановою Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, № 2494 затверджено Кодекс газорозподільних мереж (Кодекс ГРМ), який визначає взаємовідносини оператора ГРМ із суб`єктами ринку природного газу, а також визначає правові, технічні, організаційні та економічні основи функціонування газорозподільчих систем, зокрема, умови забезпечення, тощо.

Статтею 40 Закону України "Про ринок природного газу" встановлено, що розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу. Типовий договір розподілу природного газу затверджується Регулятором. Оператор газорозподільної системи має забезпечити додержання принципу недискримінації під час укладення договорів розподілу природного газу з замовниками. Договір розподілу природного газу є публічним.

Згідно пункту 1 глави 9 розділу Х Кодексу ГРС суміжні суб`єкти ринку природного газу, зокрема Оператор ГРМ та Споживач, під час введення в експлуатацію або протягом експлуатації комерційного ВОГ та його складових, у тому числі в разі позаштатної ситуації чи виникнення спірних питань щодо результатів вимірювань об`єму природного газу, мають право здійснювати з дотриманням вимог цього Кодексу перевірку комерційного ВОГ та його складових щодо: 1) відповідності умовам експлуатації та узгодженій проектній документації чи умовам договору; 2) працездатності та/або придатності ЗВТ до застосування на підставі результатів перевірки їх метрологічних характеристик, зокрема загальної похибки вимірювання; 3) відсутності ознак пошкодження ЗВТ та/або пошкодження пломб; 4) відсутності несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ та/або несанкціонованого газопроводу; 5) перевірки стану підвідного газопроводу, зокрема способу прокладання та відсутності можливості відбору газу поза вузлом обліку, в тому числі шляхом обстеження газопроводів приладовим методом на предмет відсутності підключень до підземних та надземних підвідних, розподільчих та транзитних газових мереж поза комерційним ВОГ, візуального обстеження способів монтажу і обв`язки газового та газорегулюючого обладнання; 6) відсутності несанкціонованого підключення газових приладів, внаслідок чого може перевищуватися діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність).

Згідно пункту 7 глави 9 розділу Х Кодексу ГРС у разі виявлення під час перевірки комерційного ВОГ чи його складових або контрольного огляду вузла обліку ознак нижченаведених порушень представник Оператора ГРМ на місці перевірки складає у порядку, визначеному цим Кодексом, акт про порушення, зокрема про: 1) пошкодження пломб; 2) пошкодження ЗВТ (лічильника газу); 3) наявність зміни параметрів параметризації обчислювача чи коректора об`єму газу; 4) непрацездатність комерційного ВОГ чи його складових та/або його (їх) невідповідність умовам експлуатації чи узгодженій проектній документації або умовам договору; 5) наявність ознак несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ; 6) наявність несанкціонованого газопроводу; 7) несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок чого перевищується діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу).

Порядок оформлення акта про порушення визначений главою 5 розділу XI Кодексу ГРС.

У разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень, визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення за формою, наведеною в додатку 16 до цього Кодексу (п.1).

Акт про порушення має бути розглянутим комісією з розгляду актів про порушення Оператора ГРМ, яка визначає його правомірність та приймає щодо них відповідне рішення (п.8).

За результатами розгляду акта про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково), або необхідність додаткового обстеження чи перевірки, або додаткових пояснень тощо, або скасування акта про порушення.

При задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості (п.11).

Вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу, яка пред`являється до сплати споживачу (несанкціонованому споживачу) в результаті задоволення акта про порушення, зазначається в окремому платіжному рахунку Оператора ГРМ, який надається під особистий підпис споживача (несанкціонованого споживача) або надсилається йому рекомендованим поштовим відправленням разом із супровідним листом, що оформлюється у довільній формі (п.12).

З аналізу зазначених норм вбачається, що акт про порушення лише фіксує порушення, які були виявлені при проведенні перевірки працівниками АТ «Одесагаз» (Оператора ГРМ). За результатами розгляду акта про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково), або необхідність додаткового обстеження чи перевірки, або додаткових пояснень тощо, або скасування акта про порушення. Тобто, чинним законодавством визначено обов`язок Оператора ГРМ прийняти одне із можливих (вищевказаних) рішень.

Як вірно зазначив місцевий господарський суд, предметом позову у даній справі є рішення комісії відповідача, оформлене протоколом від 15.05.2019 №59, згідно з яким комісія вирішила задовольнити акт про порушення №59 від 06.05.2019 та перенести засідання комісії на іншу дату, при цьому зазначене рішення не було остаточним, оскільки 22.05.2019 комісією було проведено засідання з питання розгляду акту про порушення повторно і саме на засіданні 22.05.2019, яке оформлено іншим протоколом №59/1, було вирішено затвердити акт про порушення від 06.05.2019 №59 та видати позивачу рахунок на оплату вартості необлікованого (донарахованого) обсягу природного газу.

Отже, оскільки рішенням комісії відповідача, оформленим протоколом від 15.05.2019 №59 не був затверджений акт про порушення №59 від 06.05.2019, а його скасування не забезпечить ефективний захист прав позивача у спірних відносинах, місцевий господарський суд дійшов правомірного висновку, що позовні вимоги ОСББ «Зелений квартал» задоволенню не підлягають.

Наведені обставини спростовують доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі про те, що спірним рішенням задоволено акт про порушення № 59 від 06.05.2019 до ОСББ «Зелений квартал» в повному обсязі і саме воно було підставою для дій відповідача з складання акту - розрахунку донарахованого об`єму спожитого газу, а відтак судова колегія їх не приймає до уваги.

Крім того, враховуючи положення статей 76, 77 ГПК України, колегія суддів вважає обґрунтованим висновок суду першої інстанції про те, що позивачем не подано жодного належного доказу на підтвердження відповідності лічильника вимогам МПУ 288/03-2009, не перевищення допустимого значення відносної похибки та втрати тиску за витрати Qmax, та вірності обліку спожитого газу коректором об`єму газу.

При цьому доводи апелянта про те, що перевищення значень відносної похибки при максимальній витраті газу Qmax не визначена Кодексом ГРМ ні як пошкодження ЗВТ ні як робота ВОГ у позаштатному режимі та не є підставою для перерахунку спожитого позивачем газу у березні 2019 року, судова колегія вважає не правомірними оскільки відповідні порушення підпадають під дію п. 6 глави 6 Розділу Х Кодексу ГРС.

Не доречним є посилання апелянта на п. 8 гл. 4 Розділу ХІ Кодексу ГРС, який передбачає, що коли на об`єкті існують дублюючі ВОГ, а також коли наявні дані в обчислювачі/коректорі об`єму газу з достатніми для визначення об`єму природного газу по об`єкту споживача, то процедура передбачена цією главою не застосовується, однак при цьому скаржник не звернув уваги на той факт, що застосування відповідного пункту є можливим лише за умови, коли споживач сам повідомив про пошкодження до виявлення порушення представником Оператора ГРМ.

Інші доводи апеляційної скарги також не спростовують встановлених обставин справи.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції було повно та всебічно з`ясовано обставини, що мають значення для справи, надано їм належну правову оцінку та винесено рішення з дотриманням норм матеріального і процесуального права, що дає підстави для залишення його без змін.

За таких обставин, апеляційна скарга ОСББ "Зелений квартал" не підлягає задоволенню, а рішення Господарського суду Одеської області від 04.12.2019 у справі №916/2497/19 слід залишити без змін.

У зв`язку з відмовою в задоволенні апеляційної скарги, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору за її подання і розгляд не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 269, 270, 275, 277, 282-284 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Рішення Господарського суду Одеської області від 04.12.2019р. у справі №916/2497/19 залишити без змін, апеляційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Зелений квартал"- без задоволення.

Відповідно до ст. 284 ГПК України постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку протягом 20 днів, які обчислюються у відповідності до ст. 288 ГПК України.

Повний текст постанови складено 20.02.2020 о 14.30

Головуючий суддя Г.П. Разюк

Суддя Г.І. Діброва

Суддя А.І. Ярош

Джерело: ЄДРСР 87734066
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку