open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 469/1277/18
Моніторити
emblem
Справа № 469/1277/18

16.10.2019 Справа № 469/1277/18

2/469/233/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2019 року смт.Березанка

Березанський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді Гапоненко Н.О.,

за участю секретарів судового засідання Якубець С.В., Потриваєвої М.А.,

учасники справи та їхні представники:

позивач ОСОБА_1 ,

представник позивача адвокат Заякін Д.О.,

представник відповідача 1 адвокат Гусак О.М.,

представник відповідача 2 - Григорян В.С. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради та Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, -

встановив:

ОСОБА_1 02 жовтня 2018 року звернулась до суду з вказаним позовом, у подальшому викладеному у новій редакції, у якому просила визнати незаконним та скасувати наказ відділу культури, туризму, освіти, молоді, спорту та охорони здоров`я Коблівської сільської ради (далі - КТОМС та ОЗ) №97-К від 03 вересня 2018 року; поновити її на посаді директора Коблівського закладу загальної середньої освіти 1-ІІІ ступенів (далі -ЗЗСО); стягнути з відділу КТОМС та ОЗ на свою користь середній заробіток за час вимушеного прогулу, починаючи з 03 вересня 2018 року, та 20000 грн. завданої моральної шкоди.

У обгрунтування заявлених вимог посилалась на такі обставини.

31 серпня 2017 року відповідно до рішення Березанської районної ради Миколаївської області № 15 від 11 серпня 2017 року наказом відділу освіти Березанської районної державної адміністрації №126/1-к від 31 серпня 2017 року позивача призначено на посаду директора Коблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Березанської районної ради Миколаївської області з 31 серпня 2017 року терміном на три роки на умовах контракту №19 від 10 серпня 2017 року.

13 листопада 2017 року наказом відділу освіти Березанської районної державної адміністрації №192-к від 13 листопада 2017 року позивача звільнено з вказаної посади у зв`язку з переведенням на посаду директора Коблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області з 13 листопада 2017 року на підставі п.5 ст.36 КЗпП України.

13 листопада 2017 року наказом №11-к відділу КТОМС та ОЗ Коблівської сільської ради позивача призначено на посаду директора Коблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області до проведення конкурсного відбору.

Рішенням XXVI сесії 8 скликання Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області № 4 від 06 липня 2018 року затверджено «Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Коблівської сільської ради Березанського району» і всі директори закладів отримали електронною поштою наказ відділу КТОМС та ОЗ № 228 від 10 липня 2018 року «Про оголошення конкурсу на посади керівників закладів загальної середньої освіти Коблівської сільської ради», який було проведено 10 серпня 2018 року.

Перебуваючи на лікарняному, позивач 16 серпня 2018 року кур'єром Нової пошти отримала повідомлення відділу КТОМС та ОЗ про те, що переможцем конкурсу визнано ОСОБА_3 , а позивачу запропоновано зайняти іншу посаду у закладі; 20 серпня 2019 року - отримала наказ відділу КТОМС та ОЗ №238 від 17 березня 2018 року «Про утворення комісії для передачі товарно-матеріальних цінностей».

03 вересня 2018 року наказом №97-К начальника відділу КТОМС та ОЗ позивача звільнено з посади директора Коблівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів і переведено на посаду вчителя іноземної мови цього ж закладу за згодою сторін, хоча своєї згоди позивач не надавала, попереджень про істотні зміни умов праці їй не було надано.

Того ж дня позивач звернулася із заявами до начальника відділу КТОМС та ОЗ ОСОБА_4 про надання їй 54 днів основної щорічної відпустки, які залишилися у результаті виклику на робоче місце за наказом №225 від 02 липня 2018 року відділу КТОМС та 0З, та про надіслання трудової книжки Новою поштою.

12 вересня 2019 року позивач отримала кур`єром Нової пошти трудову книжку, лист про виплату грошової компенсації за невикористану частину відпустки та тарифікаційний список, підписаний новопризначеним директором ОСОБА_3 , погоджений новопризначеним головою профспілки Бессоновим В . В. та затверджений начальником відділу КТОМС та ОЗ ОСОБА_4 , де вказано, що позивачу на 1 вересня 2018 року розподілено години вчителя англійської мови, хоча на засідання тарифікаційної комісії її не запрошували і тарифікацію з вказаними годинами вона не підписувала.

Позивач вважає, що її було звільнено з посади незаконно та безпідставно, оскільки Коблівська сільська рада не припинила з нею трудові відносини за діючим контрактом і посада директора ЗЗСО на момент проведення конкурсу не була вакантною; підстави для проведення конкурсу на посаду директора, передбачені, у тому числі, Положенням про конкурс на посаду керівника, були відсутні та таке проведення конкурсу суперечило пунктам 5.3.6., 5.3.8 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки освіти і науки України на 2016-2020 роки, якими рекомендовано не допускати укладення з ініціативи органів місцевого самоврядування в односторонньому порядку трудового договору у формі контракту з керівниками загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності, та роз`ясненню, опублікованому 02 лютого 2018 року на сайті www.osvita.ua, відповідно до якого у випадку утворення органу управління освітою у складі ОТГ та передачі до сфери його управління навчальних закладів норма п.5 ст.36 КЗпП, яка передбачає можливість припинення трудового договору, для врегулювання трудових відносин з керівниками та працівниками цих навчальних закладів не застосовується; трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважаються такими, що укладені на невизначений строк.

Крім того, зазначала про наявність численних порушень Положення про конкурс при проведенні конкурсу на посаду директора Коблівського ЗЗСО, а саме про те, що на момент оголошення конкурсу на посаду керівників закладів загальної середньої освіти Коблівської сільської ради не було затверджено склад комісії; незрозумілі критерії обрання складу комісії; учасників конкурсу допущено до участі у ньому за відсутності повного пакету документів; порушено строки оголошення результатів конкурсу; кандидатів не було ознайомлено із закладом освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування у встановлений положенням строк; оголошення про проведення конкурсу опубліковане 24 серпня 2018 року, тоді як конкурс відбувся 10 серпня 2018 року; не опубліковано також перелік питань, форма перевірки, зразок ситуаційного завдання; посилалась на неправильне визначення результатів конкурсу, його непрозорість та поширення щодо позивача як учасника конкурсу неправдивої інформаці.

Унаслідок необхідності виконання наказу № 238 від 17.03.2018 року «Про утворення комісії для передачі товарно-матеріальних цінностей» позивач була вимушена перервати стаціонарне лікування і прийти до школи.

Позивач вважає, що вказаними незаконними діями відповідача їй заподіяно моральну шкоду, яку вона оцінює у 20000 грн., ці дії позбавили її права на працю, спричинили порушення її нормальних життєвих зв`язків та породили невпевненість у майбутньому; внаслідок незаконного звільнення вона залишилася без коштів, необхідних для забезпечення сім`ї та навчання сина у ВНЗ, що змусило її докладати значних зусиль для організації власного життя та життя її сім`ї; її моральні страждання посилювалися постійним нервовим стресом, внаслідок чого позивач отримала ускладнення хвороби, що призвело до лікування та значних матеріальних витрат; затримка видачі трудової книжки та помилки у документах зашкодили її працевлаштуванню. Відповідач позбавив її гарантованого Конституцією права на працю та можливості заробляти для себе, сина - студента та матері ОСОБА_7 , інваліда ІІІ групи, яка, маючи тяжке захворювання, важко перенесла новини про звільнення, та з 22 серпня 2018 року по 31 серпня 2018 року перебувала на лікуванні в неврологічному відділенні Миколаївської обласної лікарні, перенесла операцію 11 вересня 2018 року та перебувала на стаціонарному лікуванні в м.Миколаїв з 10 вересня 2018 року по 21 вересня 2018 року.

Позовна заява ухвалою судді від 04 жовтня 2018 року була залишена без руху через невідповідність вимогам ст.175, 177 ЦПК України.

Ухвалою суду від 05 листопада 2018 року відкрито провадження у справі та призначене судове засідання для розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

У судовому засіданні позивач та її представник заявлені вимоги підтримали, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві у новій редакції.

Позивач пояснила суду, що їй було невідомо про зміст рішення сесії Коблівської сільської ради від 10 жовтня 2017 року № 3 щодо тимчасового характеру її роботи; довідалась про це рішення лише готуючи позовну заяву; вважала, що працює на посаді директора Коблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області на постійній основі; через неправильність записів у трудовій книжці їй було було відмовлено у постановці на облік у центрі зайнятості.

Представник відповідача 1 - Відділу освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради - адвокат Гусак О.М. проти задоволення позову заперечував з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву. Пояснив, що, згідно з п.17 ч.3 Перехідних положень Закону України «Про освіту», частина друга статті 26 Закону України "Про загальну середню освіту" застосовується до посад, що стали вакантними в установленому трудовим законодавством порядку, після набрання чинності Законом України «Про освіту», тобто після 29 вересня 2017 року. Контракт з позивачкою було укладено 10 серпня 2017 року. У подальшому вона була звільнена 13 листопада 2017 року вже після набрання чинності Законом України «Про освіту», і посада стала вакантною. Після цього рішенням Коблівської сільської ради були затверджені директори закладів освіти до проведення конкурсного відбору, тобто були укладені строкові трудові договори. 03 вересня 2018 року позивача було звільнено з посади у зв`язку з проведенням конкурсу на посаду директора закладу освіти, тобто у зв`язку з закінченням строкового трудового договору. При звільненні у трудовій книжці позивачки не було зазначено правову підставу звільнення, але відповідно до п.18 Постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 06.11.1992 року суд може змінити формулювання причин звільнення і привести його у відповідність з чинним законодавством про працю. Наказ про звільнення від 13 листопада 2017 року, як і наказ про призначення конкурсу та його результати, позивачем не оскаржені, тому ці документи є чинними. Проведення конкурсу відповідає положенням п.10 Положення про проведення конкурсу. Твердження позивачки про порушення термінів визначення переможця конкурсу вважав безпідставними.

У відзиві відповідач 1 зазначав, що у зв`язку з передачею із спільної власності територіальних громад сіл, селища Березанського району Миколаївської області у комунальну власність Коблівської сільської ради загальноосвітніх шкіл, у тому числі комунального закладу «Коблівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Березанської районної ради Коблівською сільською радою надано згоду на безоплатне прийняття вказаних закладів освіти на баланс та у комунальну власність Коблівської сільської ради, внесено зміни та затверджено у новій редакції Статути загальноосвітніх закладів, утворено комісію по передачі їх майна, забезпечено прийняття на роботу працівників шляхом переводу з Відділу освіти Березанської державної адміністрації в Коблівську сільську раду у зв`язку зі зміною власника (реорганізацією) та затверджено директорами зазначених закладів освіти до проведення конкурсного відбору відповідно до чинного законодавства, у тому числі директором комунального закладу «Коблівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області - ОСОБА_1.

07 липня 2018 у газеті «Березань» №27 оголошено конкурс на посаду керівників комунальних закладів загальної середньої освіти Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області, про що листом відділу КТОМС та ОЗ від 06 червня 2018 року за вих.№266 повідомлені директори шкіл. Після оголошення результатів конкурсу його переможця ОСОБА_3 наказом №272-К Коблівської сільської ради від 16 серпня 2018 року призначено на посаду директора Коблівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради з 16 серпня 2018 року, на підставі укладеного контракту від 16 серпня 2018 року. Наказом відділу № 91/1-К від 17 серпня 2018 року ОСОБА_3 призначено на посаду виконуючого обов`язки директора Коблівського ЗЗСО у зв`язку з перебуванням ОСОБА_1. на лікарняному та неможливістю її звільнення у цей період. Після виходу ОСОБА_1 . з третього лікарняного 31 серпня 2018 року, про що відповідач 1 дізнався 03 листопада 2018 року, наказом №97-К від 03 вересня 2018 року позивачку звільнено з посади директора комунального закладу Коблівський ЗЗСО І-ІІІ ст. та переведено на посаду вчителя іноземної мови Коблівського ЗЗСО.

Наказом №98-К від 03 вересня 2018 року призначено ОСОБА_3 на посаду директора Коблівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області з 04 вересня 2018 року, у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 .

Після того, як записи у трудовій книжці ОСОБА_1 були приведені у відповідність до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України Міністерства соціального захисту України від 29.07.1993 №58, трудова книжка була надіслана позивачу на її вимогу Новою поштою.

У зв`язку зі звільненням позивачу було нараховано і сплачено усі необхідні при цьому нарахування.

Представник відповідача 2 - Коблівської сільської ради - Григорян В.С. проти задоволення позову заперечувала з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву, у якому відповідач 2 посилався на відсутність порушень при проведенні конкурсного відбору на посаду директора комунального закладу «Коблівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області. Пояснила, що директорів шкіл рішенням сільської ради було затверджено на час до проведення конкурсу; позивач не оскаржувала рішення про проведення конкурсу, а, навпаки, брала участь у конкурсі. Посилання позивача на завдання їй моральної шкоди вважає надуманими та безпідставними.

Суд встановив такі обставини.

Наказом відділу освіти Березанської районної державної адміністрації №126/1-к від 31 серпня 2017 року, відповідно до рішення 14 сесії 7 скликання Березанської районної ради Миколаївської області № 15 від 11 серпня 2017 року, ОСОБА_1 призначено на посаду директора Коблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Березанської районної ради Миколаївської області з 31 серпня 2017 року терміном на 3 роки (до 31 серпня 2020 року) на умовах контракту №19 від 10 серпня 2017 року (а.с.8, 15), за яким, зокрема, контракт припиняється: після закінчення терміну його дії; за згодою сторін; з інших підстав, передбачених чинних законодавством та цим контрактом (п.7.2) (а.с.12-14).

Рішенням 16 позачергової сесії 7 скликання Березанської районної ради Миколаївської області №3 від 10 жовтня 2017 року надано згоду на передачу комунальних закладів, у тому числі Коблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Березанської районної ради у комунальну власність Коблівської сільської ради (а.с.9).

Рішенням XVI сесії 8 скликання Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області №4 від 24 жовтня 2017 року надано згоду на безоплатне прийняття комунальних закладів, у тому числі Коблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Березанської районної ради Миколаївської області, на баланс та у комунальну власність Коблівської сільської ради; внесено зміни та затверджено у новій редакції Статути закладів; утворено комісію по передачі майна комунальних закладів; затверджено, зокрема, директором КЗ «Коблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів» Березанської районної ради Миколаївської області ОСОБА_1. до проведення конкурсного відбору відповідно до чинного законодавства (а.с.17-18).

Наказом відділу освіти Березанської районної державної адміністрації №192-к від 13 листопада 2017 року позивача звільнено з посади директора Коблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Березанського району Миколаївської області у зв`язку з переведенням на посаду директора Коблівської ЗОШ І-ІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області з 13 листопада 2017 року за п.5 ст.36 КЗпП України (а.с.16).

Наказом відділу КТОМС та ОЗ Коблівської сільської ради №11-к від 13 листопада 2017 року позивача призначено на посаду директора Коблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області у порядку переведення з Коблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Березанської районної ради Миколаївської області з 14 листопада 2017 року (а.с.74).

Рішенням XXVI сесії 8 скликання Коблівської сільської ради № 4 від 06 липня 2018 року затверджено «Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Коблівської сільської ради Березанського району» (а.с.19).

Пунктом третім зазначеного положення передбачено, що рішення про проведення конкурсу приймає засновник комунального закладу середньої освіти (Коблівська сільська рада) або уповноважений ним орган (посадова особа) :

-одночасно з прийняттям рішення про утворення нового закладу загальної середньої освіти;

-не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти;

-упродовж десяти робочих днів з дня дострокового припинення (прийняття рішення про дострокове припинення) договору, укладеного з керівником відповідного закладу ЗЗСО, чи визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся (а.с.19 на зв.).

Наказом відділу КТОМС та ОЗ Коблівської сільської ради № 228 від 10 липня 2018 року оголошено конкурс на посади директорів закладів загальної середньої освіти Коблівської сільської ради, у тому числі Коблівського ЗЗСО, з 07 липня 2018 року (а.с.21).

Розпорядженням в.о. голови Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області №118 від 05 липня 2018 року оголошено конкурсний відбір кандидатур на посади директорів закладів загальної середньої світи Коблівської сільської ради Миколаївської області (а.с.22, про що опубліковано оголошення у районній газеті «Березань» № 27 (9522) від 07 липня 2018 року (а.с.106-108).

Наказом відділу КТОМС та ОЗ від 06 серпня 2018 року затверджено порядок проведення конкурсного відбору на посади директорів закладів загальної середньої освіти Коблівської сільської ради (а.с.94-100), за яким підставою проведення конкурсу є рішення засновника закладу або уповноваженої ним особи у зв`язку зі зміною власника.

Про проведення конкурсу керівників ЗЗСО Коблівської сільської ради, у тому числі позивача, повідомлено листом відділу КТОМС та ОЗ від 06 червня 2018 року (а.с.105).

Повідомленням відділу КТОМС та ОЗ Коблівської сільської ради №336 від 16 серпня 2018 року до відома ОСОБА_1 доведено про визнання переможцем конкурсу на посаду директора Коблівського ЗЗСО ОСОБА_3 та позивачу запропоновано зайняти іншу посаду у Коблівському ЗЗСО (а.с.23).

Наказом начальника відділу КТОМС та ОЗ Коблівської сільської ради №97-К від 03 вересня 2018 року позивача звільнено з посади директора Коблівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області з 03 вересня 2018 року у зв`язку з проведенням конкурсу на посаду директора даного закладу і переведено на посаду вчителя іноземної мови цього ж закладу з 03 вересня 2018 року за згодою сторін (а.с.26).

До трудової книжки позивача (а.с.34-36) внесено записи, зокрема, про призначення на посаду директора Коблівської загальноосвітньої шкоди Березанської районної ради Миколаївської області І-ІІІ ступенів (№ 8 від 31.08.2017 року); звільнення із займаної посади у зв`язку з переведенням на посаду директора Коблівської загальноосвітньої школи Коблівської сільської ради Миколаївської області І-ІІІ ступенів, п.5 ст.36 КЗпП України (№ 9 від 13.11.2017 року); призначення на посаду директора Коблівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області (№ 10 від 14.11.2017 року, підстава - наказ Відділу КТОМС та ОЗ Коблівської сільської ради № 11-к від 13.11.2017 року); перейменування навчального закладу у Коблівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст. Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області (№11 від 14.11.2017 року); звільнення з посади директора Коблівського ЗЗСО І-ІІІ ст.Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області у зв`язку з проведенням конкурсу на посаду директора даного закладу (№ 12 від 03.09.2018 року, підстава - наказ № 97-к від 03.09.2018 року).

Між сторонами існують трудові правовідносини, які регулюються Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства України, прийнятими відповідно до нього, у яких визначені взаємні права та обов`язки працівника та власника або уповноваженого ним органу.

Відповідно до частини 2 статті 26 Закону України «Про загальну середню освіту» (в редакції на момент укладення контракту позивача з Березанською районною державною адміністрацією), призначення на посаду та звільнення з посади керівника державного та комунального загальноосвітнього навчального закладу здійснює відповідний орган управління освітою. Призначення на посаду та звільнення з посади заступників керівника та інших педагогічних працівників державного та комунального загальноосвітнього навчального закладу здійснюється відповідним органом управління освітою за поданням керівника загальноосвітнього навчального закладу. Призначення на посаду та звільнення з посади інших працівників державного та комунального загальноосвітнього навчального закладу здійснює його керівник. Призначення на посаду та звільнення з посади керівника і заступників керівника приватного загальноосвітнього навчального закладу здійснює його власник за погодженням з відповідним органом управління освітою. Призначення на посаду та звільнення з посади педагогічних та інших працівників приватного загальноосвітнього навчального закладу здійснює його власник.

Законом України «Про освіту» від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII,який набув чинності 28 вересня 2017 року, зазначену норму викладено у новій редакції, зокрема, абз.1-3 ч.2 ст.26 Закону України «Про загальну середню освіту» передбачено, що керівник закладу загальної середньої освіти призначається на посаду та звільняється з посади рішенням засновника (засновників) закладу або уповноваженого ним (ними) органу. Керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти призначається на посаду за результатами конкурсного відбору строком на шість років (строком на два роки - для особи, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше) на підставі рішення конкурсної комісії, до складу якої входять представники засновника (засновників), трудового колективу, громадського об`єднання батьків учнів (вихованців) закладу загальної середньої освіти та громадського об`єднання керівників закладів загальної середньої освіти відповідної адміністративно-територіальної одиниці. До участі у роботі комісії з правом дорадчого голосу можуть залучатися представники громадських об`єднань та експерти у сфері загальної середньої освіти. Положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти розробляє та затверджує засновник на підставі типового положення, затвердженого центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Відповідно до п.17 ч.3 Перехідних положень Закону України «Про освіту» № 2145-VIII, після набрання чинності цим Законом частина друга статті 26 Закону України "Про загальну середню освіту" застосовується до посад, що стали вакантними в установленому трудовим законодавством порядку.

Типове Положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти затверджено Наказом Міністерства освіти і науки України 28 березня 2018 року за № 291 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України16 квітня 2018 р. за № 454/31906.

Пунктом 3 вказаного Типового Положення передбачено, що рішення про проведення конкурсу приймає засновник державного, комунального закладу загальної середньої освіти або уповноважений ним орган (посадова особа) (далі - засновник):

одночасно з прийняттям рішення про утворення нового закладу загальної середньої освіти;

не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти;

упродовж десяти робочих днів з дня дострокового припинення (прийняття рішення про дострокове припинення) договору, укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, чи визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся.

Відповідно до вимог ст.43 Конституції України кожен має право на працю. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

За змістом ст.21 КЗпПП України, трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до положень ст. 23 КЗпП України трудовий договір може бути:

1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;

2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов`язки і відповідальність сторін (у т.ч. матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України (ч. 3 ст. 21 КЗпП України).

Згідно з вимогами п.3 Постанови КМ України №170 від 19.03.1994 року «Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору», контрактна форма трудового договору застосовується у випадках, прямо передбачених законом.

У пункті 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» №9 від 06 листопада 1992 року роз`яснено, що, згідно з ч.2 ст.23 КЗпП трудовий договір на визначений строк укладається лише у разі, коли трудові відносини на невизначений строк не може бути встановлено з урахуванням характеру роботи або умов її виконання, або інтересів працівника (наприклад, його бажання), або в інших випадках, передбачених законодавчими актами, укладення трудового договору на визначений строк при відсутності зазначених умов є підставою для визнання його недійсним у частині визначення строку.

Відповідно до частини першої статті 36 КЗпП України, підставами припинення трудового договору є, зокрема, (2) закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення; (4) розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38, 39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (статті 40, 41) або на вимогу профспілкового чи іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу (стаття 45); (5) переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду; (8) підстави, передбачені контрактом; (9) підстави, передбачені іншими законами.

Згідно з частиною 4 ст.36 КЗпП, у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (пункт 1 частини першої статті 40).

Виходячи з викладеного, суд приходить до висновків про таке:

У зв`язку зі звільненням позивача з посади директора Коблівської загальноосвітньої шкоди Березанської районної ради Миколаївської області І-ІІІ ступенів за переведенням на посаду директора Коблівської ЗОШ І-ІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області (п.5 ч.1 ст.36 КЗпП України), дія контракту №19 від 10 серпня 2017 року, укладеного позивачем та Березанською районною державною адміністрацією Миколаївської області, припинилась.

Рішення про звільнення від 13 листопада 2017 року № 192-К з підстав його невідповідності вимогам ч.4 ст.36 КЗпП України позивачем не оскаржувалось, а тому є чинним.

Трудовий договір між позивачем та відповідачем 1 на посаду директора Коблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області (назва закладу змінена на Коблівський ЗЗСО І-ІІІ ст. Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області) оформлений наказом відділу КТОМС та ОЗ Коблівської сільської ради №11-к від 13 листопада 2017 року (а.с.74), що відповідає вимогам частини третьої статті 24 КЗпП України, за змістом якої трудовий договір оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу.

Підставою для укладення цього трудового договору стало рішення Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області №4 від 24 жовтня 2017 року (а.с.17-18).

Суд не бере до уваги посилання відповідачів на строковий характер укладеного 13 листопада 2017 року з ОСОБА_1 трудового договору, так як зазначений наказ відділу КТОМС та ОЗ Коблівської сільської ради №11-к від 13 листопада 2017 року та відповідний запис № 10 від 14.11.2017 року у трудовій книжці ОСОБА_1 про призначення її на посаду не містить умов щодо строку трудового договору, тобто строк трудового договору є невизначеним, а сам договір - безстроковим, що відповідає п.1 ч.1 ст.23 КЗпП України.

Позивач заперечувала свою обізнаність зі строковим характером цього трудового договору.

Доказів, які спростовують вказані обставини, суду не надано, тобто відповідачами не доведено факт встановлення та погодження строку укладеного з ОСОБА_12 трудового договору.

Рішення Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області №4 від 24 жовтня 2017 року, яким позивача затверджено директором комунального закладу «Коблівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Березанської районної ради Миколаївської області до проведення конкурсного відбору, не є трудовим договором у розумінні ч.3 ст.24 КЗпП України.

Крім того, підстава для звільнення позивача, зазначена у наказі № 97-к від 03 вересня 2018 року, не передбачена ч.1 ст.36 та ч.1 ст.40 КЗпП як для строкових, так і для безстрокових договорів.

За такого суд дійшов до висновку про незаконність звільнення позивача з посади директора Коблівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області на підставі наказу №97-к від 03 вересня 2018 року.

Посилання представника відповідача 1 на можливість зміни формулювання причини звільнення судом є необгрунтованими, оскільки, відповідно до частини першої статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог та на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках; вимоги про зміни формулювання причини звільнення позивачем не заявлено, а тому і не можуть бути вирішені судом.

Суд також звертає увагу на те, що конкурс на посаду директора Коблівського ЗЗСО, всупереч п.17 ч.3 Перехідних положень Закону України «Про освіту» № 2145-VIII,проведено щодо посади, яка на момент оголошення конкурсу не стала вакантною у встановленому трудовим законодавством порядку, а тому посилання представника відповідача 1 на необхідність застосування редакції ч.2 ст.26 Закону України «Про загальну середню освіту» у редакції, що набула чинності 28 вересня 2017 року, не грунтується на вимогах закону.

Крім того, не існували й підстави для прийняття рішення про проведення конкурсу, передбачені Типовим Положенням про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти та Положенням про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Коблівської сільської ради Березанського району.

Згідно з ч.1 ст.235 КЗпП України, у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає спір.

Таким чином, наявні підстави для поновлення позивача на посаді директора Коблівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області, а тому позовна заява ОСОБА_1 у цій частині позовних вимог підлягає задоволенню.

Частиною другою статті 235 КЗпП України передбачено, що при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

При визначенні суми, яка підлягає стягненню з відповідача Відділу освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради (раніше - Відділ культури, туризму, освіти, молоді, спорту та охорони здоров`я) на користь ОСОБА_1 за весь час вимушеного прогулу, суд керується положеннями п.2. Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою КМУ №100 від 08.02.1995 р., яким, зокрема, передбачено, що середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою повязана відповідна виплата, а також положеннями п.8. чинного Порядку, яким встановлено, що нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів, а середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів.

Відповідно до цього, враховуючи, що середньомісячна заробітна плата ОСОБА_1 за останні два календарні місяці роботи, що передують її звільненню (липень 2018 року, серпень 2018 року) згідно з довідкою та письмовими поясненнями відділу освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради від 04.10.2019 року складає 20603,92 грн., а число відпрацьованих позивачем робочих днів за даний період часу, з урахуванням листків непрацездатності, складає 31 день, середньоденний заробіток позивачки, складає 664,64 грн. (20603,92 грн.: 31 день).

Відтак, суд вважає, що розмір коштів, які підлягають стягненню з відповідача відділу освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради на користь позивача за час вимушеного прогулу, становить 182111,36 грн. (664,64 грн. Х 274 днів вимушеного прогулу).

Відповідно до ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення.

При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов`язана з розміром цього відшкодування. Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.237-1 КЗпП України відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Згідно з роз`ясненнями Пленуму Верховного Суду України, наданими в п.13 Постанови №4 від 31 березня 1995 р. «Про судову практику в спорах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди», судам необхідно враховувати, що відповідно до ст.237-1 КЗпП за наявності порушення прав працівника у сфері трудових відносин (незаконного звільнення або переведення, невиплати належних йому грошових сум, виконання робіт у небезпечних для життя і здоров`я умовах тощо), яке призвело до його моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків чи вимагає від нього додаткових зусиль для організації свого життя, обов`язок по відшкодуванню моральної (немайнової) шкоди покладається на власника або уповноважений ним орган незалежно від форми власності, виду діяльності чи галузевої належності.

При з`ясуванні питання щодо відшкодування моральної шкоди суд повинен з`ясувати чим підтверджується факт заподіяння моральних страждань, або втрат немайнового характеру, за яких обставин вони заподіяні, в якій грошовій сумі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить.

Враховуючи наявні у справі докази, суд дійшов висновку, що підтверджено факт порушення законних прав позивача, яке полягало в незаконному звільненні з роботи, що призвело до моральних страждань, втрати нею нормальних життєвих зв`язків і вимагало від неї додаткових зусиль для організації свого життя.

Визначаючи розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди, суд враховує в конкретні обставини справи, характер та обсяг страждань, яких зазнала позивач, характер немайнових втрат, тяжкість вимушених змін у її життєвих і виробничих відносинах, час та зусилля, необхідні для захисту в судовому порядку гарантованого Конституцією права на працю, у тому числі у зв`язку з неможливістю постановки на облік як безробітньої через відсутність у трудовій книжці позивача підстави для звільнення (а.с.73). Тому суд вважає справедливим визначити суму компенсації в розмірі 2000 грн.

Вимоги до відповідача Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області задоволенню не підлягають, оскільки, як викладено вище, трудові правовідносини у позивача виникли з Відділом освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради.

Відповідно до вимог п.п.2, 4 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць; поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника.

Відповідно до ст.141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача 1 судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди задовольнити частково.

Визнати незаконним та скасувати наказ Відділу культури, туризму, освіти, молоді, спорту та охорони здоров`я Коблівської сільської ради від 03 вересня 2018 року № 97-К.

Поновити ОСОБА_1 на посаді директора Коблівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області з 03 вересня 2018 року.

Стягнути з Відділу освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради (ідентифікаційний код 41495536, адреса: 57453, Миколаївська області, Березанський район, с.Коблеве, вул.Одеська, 4) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) середній заробіток за час вимушеного прогулу з 03 вересня 2018 року по 07 жовтня 2019 року в сумі 182111 (сто вісімдесят дві тисячі сто одинадцять) гривень 36 копійок (за виключенням податків та обов`язкових платежів, які підлягають відрахуванню з вказаної суми), завдану моральну шкоду в сумі 2000 (дві тисячі) гривень та судовий збір у сумі 176,20 грн., всього стягнути 184287 (сто вісімдесят чотири тисячі двісті вісімдесят сім) гривень 56 копійок.

Стягнути з Відділу освіти, молоді та спорту Коблівської сільської ради (ідентифікаційний код 41495536, адреса: 57453, Миколаївська області, Березанський район, с.Коблеве, вул.Одеська, 4) на користь держави судовий збір у сумі 3349 (три тисячі триста сорок дев`ять) гривень 91 копійку.

У задоволенні інших вимог та у позові ОСОБА_1 до Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області відмовити.

Рішення суду в частині поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за один місяць в сумі 14608 (чотирнадцять тисяч шістсот вісім) гривень підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення його повного тексту шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення повного тексту рішення 16 жовтня 2019 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 86775782
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку