open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/4752/19

пр. № 2/759/3978/19

19 вересня 2019 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Бабич Н.Д.,

за участю секретаря судового засідання - Котляр Ю.М., Волошина А.О.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - Монети І.А.,

представника третьої особи - Гоменюка А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у м. Києві цивільну справу за позовомОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 , до Навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад «Інтел», третя особа: Управління освіти, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання неправомірною та незаконною відмову про зарахування до першого класу на підставі заяви про зарахування до школи, -

ВСТАНОВИВ:

Законний представник неповнолітньої позивачки ОСОБА_3 - ОСОБА_1 13.03.2019 року звернулася до Святошинського районного суду м. Києва з позовом до Навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад «Інтел», третя особа: Управління освіти, молоді та спорту Святошинської РДА про визнання незаконним та скасування наказу.

В подальшому, 18.04.2019 року від позивача до суду надійшла заява про зміну предмету позову, в якій позивач просила визнати неправомірною та незаконною відмову про зарахування до першого класу на підставі заяви про зарахування до школи (а.с. 31-32).

Позовні вимоги позивач обгрунтовувала тим, що вона має доньку ОСОБА_3 , 2011 року народження, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 і в 2018 року мала б вступити до першого класу. Згідно розпорядження Святошинської РДА № 120 від 01.03.2018 року щодо закріплення територій обслуговування за навчальними закладами району, будинок в якому вони зареєстровані ,віднесений до мікрорайону, який обслуговується 3 (трьома) закладами освіти, в тому числі і Навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад «Інтел». З чого вона зробила висновок, що батьки дітей проживаючих в даному будинку, на вибір, мають право подати заяву про зарахування дитини до першого класу, що позивач і зробила. 27.04.2018 року вона відвідала НВК "Інтел" для подання даної заяви. Директор закладу Монета І.А. заяву прийняла, проте повідомила, що ймовірно не зможе зарахувати дитину позивача, оскільки на даний час прийнято уже 28 заяв від батьків дітей, що навчалися в садочку "Інтел" і бьльше вільних місць немає. Також повідомила, що в даному закладі буде лише один перший клас, оскільки немає змоги відкрити ще один. 04.06.2018 року позивач відвідала НВК "Інтел", з метою з`ясування чи її дитина зарахована до навчального закладу. На що, директор повідомила, що її дитина не зарахована, тому, що вільних місць не з`явилось, до школи прийняті випускники садочка та діти працівників закладу і повернула заяву позивача, при цьому ознайомила з наказом №7-ОД від 01.06.2018 року "Про зарахування учнів до 1-го класу НВК "Інтел". В подальшому, позивач звернулась до навчального закладу з запитом щодо того, діти яких категорій були зараховані до першого класу на що отримала відповідь, проте, що зараховано 32 дитини, з них 28 - це випускники дошкільного підрозділу (садочку), з них 23 проживають на території обслуговування закладу, 1 дитина, що не є випускником даного дошкільного закладу, проте проживає на території обслуговування.

З таким наказом позивач не погоджується та вважає, що її права порушено, оскільки її будинок віднесений до мікрорайону, який відноситься, окрім двох інших закладів, також і Навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад «Інтел», що і змусило позивача звернутися до суду за захистом порушеного права.

Ухвалою суду від 20.03.2019 року відкрито провадження в справі за правилами загального позовного провадження, ухвалою від 27.06.2019 року закрито підготовче провадження та призначено до судового розгляду (а.с. 16-17, 98-99).

12.04.2019 року від представника відповідача надійшов відзив на позов, за яким позивач проти вимог позивача заперечував з підстав його необгрунтованості та зазначив, що даний наказ жодним чином не порушує права позивача, а також зазначив, що даний наказ прийнято у відповідності до вимог Закону України "Про освіту", Закону України "Про загальну середню освіту" та Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти".(а.с. 23-27).

18.04.2019 року від позивача до суду надійшла заява про зміну предмету позову, в якій позивач просила визнати неправомірною та незаконною відмову про зарахування до першого класу на підставі заяви про зарахування до школи (а.с. 31-32).

Після зміни предмету позову до суду від відповідача відзиву не надходило.

27.06.2019 року до суду від позивача надійшла відповідь на відзив (а.с.44-45).

В судовому засіданні, яке відбулось 19.09.2019 року позивач - ОСОБА_1 підтримала позовні вимоги з врахуванням зміни предмету позову, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

В судовому засіданні представник відповідача - Монета І.А., проти вимог позивача заперечувала, зазначивши при цьому, що можливості прийняти дитину позивача не було, оскільки в, першу чергу, до 1-го класу НВК "Інтел" були зараховані випускники дошкільного навчального закладу "Інтел", та діти, які мають старших рідних брата або сестру, що навчаються в початковій школі НВК "Інтел" та дитина співробітника НВК "Інтел", які мали пільгове право на зарахуваення до даного навчального закладу.

В судовому засіданні, яке відбулось 19.09.2019 року, представник третьої особи - Гоменюк А.М., проти вимог позивача заперечував, зазначивши при цьому, що відповідач при відмові позивачу про зарахування її дитини до навчального закладу діяв в межах закону.

Суд, вислухавши доводи та заперечення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. ч. 1-3 ст. 18 Закону України " Про загальну середню освіту" (в редакції на час виникнення спірних спірних правовідносин) місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування закріплюють за закладами загальної середньої освіти відповідні території обслуговування і до початку навчального року обліковують учнів, які мають їх відвідувати. Зарахування учнів до закладу загальної середньої освіти проводиться наказом директора, що видається на підставі заяви, копії свідоцтва про народження дитини, за наявності медичної довідки встановленого зразка і відповідного документа про освіту (крім учнів першого класу). Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти. Порядки зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів спеціалізованої освіти затверджуються центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у відповідній сфері.

Наказом Міністерства освіти і науки України №367 від 16.04.2018 року затверджено Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти та Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 р. за № 564/32016 (далі Порядок) (а.с.62-78).

Розділ ІІ даного Порядку передбачає підстави для зарахування до закладу загальної середньої освіти. Так, зокрема, пунктом 1 даного розділу, передбачено, що заява про зарахування дитини до першого класу закладу освіти, за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця дитина, та документи, визначені пунктом 4 розділу І цього Порядку, подаються до відповідного закладу одним з батьків дитини особисто до 31 травня. Крім того, заяви про зарахування та документи, визначені пунктом 4 розділу І цього Порядку, до 31 травня можуть бути подані до інших закладів освіти (без обмеження їх кількості) для зарахування на вільні місця.

Відповідно до п.3 Розділу ІІ даного Порядку, якщо станом на 31 травня кількість поданих заяв про зарахування перевищує загальну кількість місць у першому (перших) класі (класах), зарахування дітей відбувається за такими правилами: 1) до 01 червня включно зараховуються усі діти, місце проживання яких на території обслуговування закладу освіти підтверджене, а також діти, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі, чи дітьми працівників цього закладу освіти, чи випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти (за його наявності).

Пунктом 4 Розділу ІІ даного Порядку передбачено, що впродовж двох робочих днів з дня зарахування дітей відповідно до підпункту 1 пункту 3 цієї глави заклад освіти оприлюднює з дотриманням Закону України «Про захист персональних даних» на інформаційному стенді закладу освіти, а також на офіційному веб-сайті закладу освіти (у разі відсутності веб-сайту закладу освіти - на веб-сайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти):список зарахованих учнів із зазначенням лише їх прізвищ;оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування;інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця; наказ керівника закладу освіти про утворення конкурсної комісії у складі 3 осіб для проведення жеребкування.

Відповідно до п.5 Розділу ІІ даного Порядку з метою зарахування усіх дітей, зазначених у підпункті 1 пункту 3 цієї глави, керівник закладу освіти вживає заходів щодо раціонального використання наявних у закладі освіти приміщень та/або ініціює перед органом, у сфері управління якого перебуває заклад освіти:відкриття додаткового (додаткових) класу (класів), у тому числі інклюзивного чи спеціального;внесення необхідних змін до організації освітнього процесу;вивільнення приміщень, що використовуються не за призначенням (у тому числі шляхом припинення орендних відносин). У разі якщо після вжиття вичерпних заходів кількість дітей, які мають право на першочергове зарахування, перевищує спроможність закладу освіти, орган, у сфері управління якого перебуває заклад освіти, невідкладно має запропонувати на вибір батьків таких дітей перелік закладів освіти, максимально доступних і наближених до місця їх проживання, а також сприяти зарахуванню дітей до обраних їх батьками закладів освіти.

Судом встановлено, що 27.04.2018 року позивач звернулась до директора НВК "Інтел" з заявою про зарахування її доньки ОСОБА_3 до першого класу (а с. 4). Та як вбачається з даної заяви, в задоволенні заяви їй відмовлено, в зв`язку з відсутністю вільних місць.

01.06.2018 року директором НВК "Інтел" Монетою І. А . було видано наказу №7-ОД "Про зарахування учнів до 1-го класу НВК "Інтел" (а.с. 5). Як встановлено в судовому засіданні вданому наказі хоч і міститься прізвище зарахованого учня під №27 " ОСОБА_4 ", однак це не дитина позивача.

Встановлено, що ОСОБА_1 зверталась до Міністерства освіти та науки Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти з запитом про надання роз`яснення з приводу відмови у прийнятті її дитини до першого класу НВК "Інтел" (а.с. 48,49) та правомірності дій директора навчального закладу.

Згідно відповіді Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН України ОСОБА_1 було надано роз`яснення про те, при зарахуванні дітей до 1-го класу необхідно дотримуватись Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України № 367 від 16.04.2018 року (а.с.50-51).

Також ОСОБА_1 зверталась до директора НВК "Інтел" з запитом про надання інформації (а.с. 52), на що отримала відповідь про те, що до НВК "Інтел" зараховано 2 дитини, які мають старших рідних братів або сестер, що навчаються в початковій школі НВК "Інтел", немає дітей, які б подали заяву до першого класу, але не були зараховані, окрім дитини позивача, а також зазначено до першого класу діти, які згідно наказу МОН №367 мають право на зарахування тільки на вільні місця, такі діти не зараховувались (а.с. 53).

З огляду на викладене, судом встановлено, що директором НВК "Інтел" Монетою І. А. , під час видачі наказу № 7-ОД від 01.06.2018 року та відмови у прийнятті до першого класу НВК "Інтел" дитини позивача не було порушень Закону України " Про загальну середню освіту"та Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України № 367 від 16.04.2018 року та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 р. за № 564/32016.

На основі повно та всебічно з`ясованих обставин, на які посилаються сторони, як на підставу своїх вимог та заперечень підтверджених доказами, перевірених в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, а також достатність, взаємозв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, розглянувши справу в заявлених межах, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову.

На підставі викладеного та керуючись ст. 18 Закону України "Про загальну середню освіту", Порядком зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України № 367 від 16.04.2018 року та Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 р. за № 564/32016, ст.ст. 81-82, 141, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА _1 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 , в задоволенні позову до Навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад «Інтел», третя особа: Управління освіти, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання неправомірною та незаконною відмову про зарахування до першого класу на підставі заяви про зарахування до школи, - відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Святошинський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 27 вересня 2019 року.

Зазначити дані позивача: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

Зазначити дані відповідача: Навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад «Інтел», код ЄДРПОУ: 22879205, юридична адреса: м. Київ, вул. Кіпріанова, 4-а.

Зазначити дані третьої особи: Управління освіти, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, код ЄДРПОУ: 37498536, юридична адреса: м.Київ, вул. Я.Коласа, 6-А.

Суддя: Бабич Н.Д.

Джерело: ЄДРСР 84576685
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку