open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 вересня 2018 року

Київ

справа №816/1053/16

адміністративне провадження №К/9901/11963/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Мороз Л.Л.,

суддів: Бучик А.Ю., Гімона М.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами у касаційній інстанції адміністративну справу № 816/1053/16

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково виробниче підприємство "Яциново-Слобідський кар'єр піску" до Державної служби геології та надр України про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії, провадження в якій відкрито

за касаційною скаргою Державної служби геології та надр України на постанову Полтавського окружного адміністративного суду, прийняту 11 серпня 2016 року у складі колегії суддів: головуючого - Бойка С.С., суддів Канигіної Т.С., Удовіченка С.О. та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду, прийняту 14 листопада 2016 року у складі колегії суддів: головуючого - Рєзнікової С.С., суддів - Бегунца А.О., Старостіна В.В.,

в с т а н о в и в :

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Яциново-Слобідський кар'єр піску", звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державної служби геології та надр України, у якому просив суд:

- визнати протиправною відмову Держгеонадра України у видачі ТОВ "НВП "Яциново-Слобідський кар'єр піску" спеціальних дозволів на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування корисних копалин (пісків), придатних для виробництва будівельних розчинів, терміном 20 років на Яциново-Слобідському родовищі, що розташоване на території Полтавської області, Полтавського району, 0,6 км на південний схід від с. Яцинова Слобідка, площа ліцензійної ділянки 53,25 га згідно з поданою заявою від 31 березня 2016 року вх. № 5693/13/12-16;

- зобов'язати Держгеонадра України видати ТОВ "НВП "Яциново-Слобідський кар'єр піску" спеціальні дозволи на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування корисних копалин (пісків), придатних для виробництва будівельних розчинів, терміном 20 років на Яциново-Слобідському родовищі, що розташоване на території Полтавської області, Полтавського району, 0,6 км на південний схід від с. Яцинова Слобідка, площа ліцензійної ділянки 53,25 га згідно з поданою заявою від 31 березня 2016 року вх. № 5693/13/12-16.

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 11 серпня 2016 року, залишеною без зміни ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2016 року, адміністративний позов задоволено.

Визнано протиправною відмову Державної служби геології та надр України, викладену у листі від 29 червня 2016 року вих. № 11008/13/12-16, у видачі Товариству з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Яциново-слобідський кар'єр піску" спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування корисних копалин (пісків), придатних для виробництва будівельних розчинів, терміном 20 років на Яциново-Слобідському родовищі, що розташоване на території Полтавської області, Полтавського району, 0,6 км на південний схід від с. Яцинова Слобідка, площа ліцензійної ділянки 53,25 га на підставі заяви від 31 березня 2016 року вх. № 5693/13/12-16;

Зобов'язано Державну службу геології та надр України видати Товариству з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Яциново-слобідський кар'єр піску" спеціальний дозвіл на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування корисних копалин (пісків), придатних для виробництва будівельних розчинів, терміном 20 років на Яциново-Слобідському родовищі, що розташоване на території Полтавської області, Полтавського району, 0,6 км на південний схід від с. Яцинова Слобідка, площа ліцензійної ділянки 53,25 га на підставі заяви від 31 березня 2016 року вх. № 5693/13/12-16.

Як встановлено, ТОВ "НВП "Яциново-Слобідський кар'єр піску" у встановленому законом порядку зареєстроване як юридична особа, код ЄДРПОУ 23813421 та основним видом діяльності підприємства за КВЕД-2010 є добування піску, гравію, глин і каоліну.

31 березня 2016 року позивач, як орендар цілісного майнового комплексу, звернувся до Держгеонадра України із заявою щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування корисних копалин (пісків), придатних для виробництва будівельних розчинів, терміном 20 років на Яциново-Слобідському родовищі, що розташоване на території Полтавської області, Полтавського району, 0,6 км на південний схід від с. Яцинова Слобідка, площа ліцензійної ділянки 53,25 га.

Також встановлено, що позивачем подано всі необхідні документи для отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону відповідно до положень пункту 8 Порядку № 615.

Проте, 29 червня 2016 року листом вих. №11008/13/12-16 відповідач повідомив позивача про те, що постановою КМУ від 06 квітня 2016 року № 277 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 594 і 615 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМУ" виключено підпункт 8 пункту 8 Порядку № 615, яким було передбачено процедуру надання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону.

У касаційній скарзі відповідач заявив вимогу про скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалення нової постанови про відмову у задоволенні позовних вимог.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права.

Відповідач відзиву на касаційну скаргу до суду не надав.

Суд, переглянувши у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, дійшов висновку про часткове задоволення касаційної скарги.

Питання надання спеціальних дозволів на користування надрами у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони урегульовано постановою КМУ від 30 травня 2011 року № 615, якою затверджено Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами (надалі - Порядок № 615).

Відповідно до підпункту 8 пункту 8 Порядку № 615 (в редакції чинній на момент звернення позивача із заявою про отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону) без проведення аукціону спеціальний дозвіл на користування надрами надається у разі геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення або видобування корисних копалин, якщо відповідно до законодавства заявник є власником цілісного майнового комплексу, побудованого (реконструйованого) з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл, або такий майновий комплекс надано надрокористувачу в оренду (концесію).

Постановою КМУ від 06 квітня 2016 року № 277 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 594 і 615, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України" підпункт 8 пункту 8 Порядку № 615 був виключений.

Вказана обставина стала підставою для відмови позивачу у видачі відповідного дозволу.

Проте, відповідно до частини 1 статті 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

З висновків викладених в рішенні Конституційного суду України від 09 лютого 1999 року № 1-рп/99, а саме в абз. 2 п. 2 мотивованої частини (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) вказано, що за загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у частині першій статті 58 Конституції України, згідно з якою дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним сили, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Неприпустимість зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів є одним з аспектів загальновизнаного принципу правової визначеності як елемента принципу верховенства права, який відповідно до частини першої статті 8 Конституції України визнається і діє в Україні.

Таким чином, на момент подання позивачем заяви про видачу спеціального дозволу на користування надрами (31 березня 2016 року) вищенаведений підпункт 8 пункту 8 Порядку № 615 був чинним, а тому саме його положеннями мав керуватись відповідач під час розгляду заяви позивача.

Суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку, що позивач відповідно до положень підпункту 8 пункту 8 Порядку № 615, які діяли на момент подачі ним документів, мав право на отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону.

Відповідно до частини 5 статті 4-1 ЗУ "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" підставами для відмови у видачі документа дозвільного характеру є: подання суб'єктом господарювання неповного пакета документів, необхідних для одержання документа дозвільного характеру, згідно із встановленим вичерпним переліком; виявлення в документах, поданих суб'єктом господарювання, недостовірних відомостей; негативний висновок за результатами проведених експертиз та обстежень або інших наукових і технічних оцінок, необхідних для видачі документа дозвільного характеру. Законом можуть встановлюватися інші підстави для відмови у видачі документа дозвільного характеру. Відмова у видачі документа дозвільного характеру за підставами, не передбаченими законами, не допускається.

При цьому, суд першої інстанції, висновки якого підтримав апеляційний суд, дійшов висновку, що в порушення наведених вище вимог частини 5 статті 4-1 ЗУ "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" відповідач фактично відмовив у видачі спеціального дозволу з підстави, що не передбачена законом.

Проте, суд не погоджується з таким висновком, оскільки відповідно до абзацу двадцять третього пункту 8 Порядку № 615 документи, що не відповідають вимогам цього Порядку, повертаються заявникові.

Так, листом від 29 червня 2016 року вих. №11008/13/12-16 відповідач повернув заяву позивача. Рішення про відмову у задоволенні заяви не приймалось.

Це означає, що заява позивача про видачу спеціального дозволу остаточно не опрацьована відповідачем, зокрема, на предмет виявлення в документах, поданих суб'єктом господарювання, недостовірних відомостей; наявності негативних висновків за результатами проведених експертиз та обстежень або інших наукових і технічних оцінок, необхідних для видачі документа дозвільного характеру.

У зв'язку з вказаними обставинами, наявність чи відсутність в документах, поданих суб'єктом господарювання, недостовірних відомостей; наявність чи відсутність негативних висновків за результатами проведених експертиз та обстежень або інших наукових і технічних оцінок не входить до предмета доказування у цьому спорі. За таких обставин, судове рішення про зобов'язання відповідача видати ТОВ "НВП "Яциново-Слобідський кар'єр піску" спеціальний дозвіл на користування надрами у цьому випадку є передчасним та необґрунтованим.

Отже, враховуючи наведені обставини, наявні підстави для захисту прав позивача шляхом зобов'язання повторно розглянути заяву позивача про видачу спеціального дозволу на видобування корисних копалин місцевого значення (піску) у встановленому законодавством порядку.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій у частині зобов'язання Держгеонадра України видати спеціальні дозволи з прийняттям нового рішення про часткове задоволення позову.

Керуючись статтями 345, 349, 351, 355, 356 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в :

Касаційну скаргу Державної служби геології та надр України задовольнити частково.

Постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 11 серпня 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2016 року у справі № 754/14898/15-а скасувати у частині зобов'язання Держгеонадра України видати ТОВ "НВП "Яциново-Слобідський кар'єр піску" спеціальні дозволи на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування корисних копалин.

Ухвалити нове рішення у зазначеній частині позовних вимог, яким позов задовольнити частково.

Зобов'язати Державну службу геології та надр України повторно розглянути заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково виробниче підприємство "Яциново-Слобідський кар'єр піску" вх. № 5693/13/12-16 від 31 березня 2016 року про видачу спеціального дозволу на видобування корисних копалин місцевого значення (піску) у встановленому законодавством порядку.

У решті позовних вимог відмовити.

В іншій частині постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 11 серпня 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2016 року залишити без змін.

Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та не може бути оскаржена.

...........................

...........................

...........................

Л.Л. Мороз

М.М. Гімон

А.Ю. Бучик ,

Судді Верховного Суду

Джерело: ЄДРСР 76579760
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку