open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 810/615/18 Суддя (судді) першої інстанції: Панченко Н.Д.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2018 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Губської О.А.

суддів: Парінова А.Б., Беспалова О.О.

за участю:

секретаря судового засідання Сергієнко Т.О.,

представника позивача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_3 на рішення Київського окружного адміністративного суду від 12 квітня 2018 року (повний текст рішення складено 12.04.2018) у справі за адміністративним позовом ОСОБА_3 до Броварського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області про визнання неправомірними дії та зобов'язати вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В

Позивач звернулася до суду з позовом до Броварського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області про:

- визнання протиправними дій щодо відмови в зарахуванні до стажу роботи ОСОБА_3 періоду роботи з 23.05.1989 по 31.12.2003 на посаді санітарки палатної (молодшої медичної сестри) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці у подвійному розмірі;

- зобов'язання зарахувати до стажу роботи ОСОБА_3 період роботи з 23.05.1989 по 31.12.2003 на посаді санітарки палатної (молодшої медичної сестри) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці у подвійному розмірі та провести у зв'язку з цим перерахунок пенсії з 29.05.2017.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 12 квітня 2018 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись із таким рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, у якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, ставить питання про скасування зазначеної постанови суду першої інстанції та прийняття нової постанови - про задоволення позовних вимог.

Доводи апеляційної скарги ґрунтуються на тому, що відмова відповідача у зарахуванні ОСОБА_3 до стажу роботи для призначення пенсії за віком роботу в Київському пансіонаті ветеранів праці в подвійному розмірі не відповідає нормам законодавства про пенсійне забезпечення.

Відзиву на апеляційну скаргу не надходило, що не перешкоджає її розгляду по суті.

У судовому засіданні 12 липня 2018 року представник позивача підтримав апеляційну скаргу.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання до суду не з'явився, явки свого представника не забезпечив, колегія суддів вважає можливим розглянути справу у його відсутності відповідно до ч. 2 ст. 313 КАС України

Згідно ст. 308 КАС України справа переглядається в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Вирішуючи спір, суд першої інстанції встановив наступні обставини, які учасниками процесу не оскаржуються.

29 листопада 2017 року ОСОБА_3 звернулась до Броварського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області із заявою, у якій просила здійснити перерахунок стажу, що дає право на призначення пенсії, зарахувавши до нього у подвійному розмірі стаж роботи на посаді санітарки палатної (молодшої медичної сестри) Київського пансіонату ветеранів праці.

Листом від 12.12.2018 №12911/03 Броварське об'єднане управління Пенсійного фонду України Київської області повідомило позивача, що періоди роботи з 07.09.1988 по 31.12.2003 у Київському пансіонаті ветеранів праці не зараховано в подвійному розмірі згідно ст.60 Закону України «Про пенсійне забезпечення», оскільки пансіонат не відноситься до медичних закладів.

Вважаючи вказану відмову протиправною, позивач звернулася до суду з даним позовом.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд попередньої інстанції мотивував своє рішення тим, що Київський пансіонат ветеранів праці у розумінні чинного законодавства не є психіатричним закладом охорони здоров'я та відповідно до свого положення не здійснює діяльності, пов'язаної з наданням психіатричної допомоги (лікування, нагляд, догляд та медико-соціальна реабілітація осіб, які страждають на психічні розлади), а тому відсутні правових підстав для застосування передбачених статтею 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пільг по обчисленню стажу.

Колегія суддів апеляційної інстанції, перевіряючи у межах доводів апеляційної скарги законність та обґрунтованість рішення місцевого адміністративного суду, зазначає наступне.

Частиною 2 статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 60 Закону України від 05.11.1991 р. № 1788-XII "Про пенсійне забезпечення" встановлено, що робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров'я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров'я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я, а також у психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі.

За змістом пункту 2 Інструкції про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17.01.2002 р. № 12, до психоневрологічних закладів охорони здоров'я віднесені державні та комунальні психіатричні заклади, заклади охорони здоров'я, що мають у своєму складі спеціалізовані психоневрологічні центри, відділення, кабінети, та надають психіатричну допомогу за місцем проживання громадян.

Статтею 1 Закону України "Про психіатричну допомогу" визначено, що психіатричним закладом є психоневрологічний, наркологічний чи інший спеціалізований заклад, центр, відділення тощо всіх форм власності, діяльність яких пов'язана з наданням психіатричної допомоги.

Цією ж статтею визначено поняття психіатричної допомоги як комплекс спеціальних заходів, спрямованих на обстеження стану психічного здоров'я осіб на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами, профілактику, діагностику психічних розладів, лікування, нагляд, догляд та медико-соціальну реабілітацію осіб, які страждають на психічні розлади.

На підставі ст.10 Закону України "Про психіатричну допомогу", психіатрична допомога надається психіатричними закладами всіх форм власності, а також лікарями-психіатрами за наявності ліцензії, отриманої відповідно до законодавства. Медичні працівники, інші фахівці для допуску до роботи з особами, які страждають на психічні розлади, повинні пройти спеціальну підготовку та підтвердити свою кваліфікацію в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації медичних працівників, інших фахівців, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, здійснюються відповідно до законодавства.

Аналіз наведених правових норм дає підстави для висновку, що визначальним питанням для віднесення періоду роботи до стажу, який зараховується у подвійному розмірі є саме робота, яка полягає у наданні психіатричної допомоги, а не робота у певному закладі охорони здоров'я.

Аналогічна правова позиція міститься в ухвалі Вищого адміністративного судуУкраїни від 24.02.2015 по справі №К/800/26095/13.

Відповідно до статті 27 Закону України "Про психіатричну допомогу" професійні права, обов'язки лікаря-психіатра, інших працівників, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, у тому числі здійснюють догляд за особами, які страждають на психічні розлади, при наданні психіатричної допомоги встановлюються Основами законодавства України про охорону здоров'я, цим Законом та іншими законами. Лікар-психіатр, інші працівники, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, в тому числі здійснюють догляд за особами, які страждають на психічні розлади, мають право на пільги, встановлені законодавством України для осіб, зайнятих на важких роботах та з шкідливими і небезпечними умовами праці.

Як вбачається з трудової книжки позивача, у період з 24.05.1988 по 01.08.2013 вона працювала на посаді санітарки палатної (молодшої медичної сестри) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці.

Відповідно до пункту 1.1 Положення про Київський пансіонат ветеранів праці, затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.11.2013 №2060 Київський пансіонат ветеранів праці є стаціонарною соціально-медичною установою загального типу для постійного проживання громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, інвалідів, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування, з утвореними у разі потреби відділенням тимчасового перебування та відділенням хоспісної допомоги, що входять як структурні підрозділи до складу Пансіонату.

Згідно з пунктом 2.1 Положення, основним завданням Пансіонату є забезпечення належних умов для проживання, соціально-побутового обслуговування, надання медичної допомоги громадянам похилого віку, ветеранам війни та інвалідам, які потребують стороннього догляду і допомоги.

Як вбачається з матеріалів справи, у Київському пансіонаті ветеранів праці було неодноразово проведено атестацію робочих місць. За результатами вказаних атестацій посада (професія) молодшої медичної сестри (санітарки палатної) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці є атестованою, умови праці за цією посадою відносяться до особливо важких та особливо шкідливих (наказ №57к від 14.07.2010 (а.с.43), наказ №47 від 17.06.2015 (а.с.40)). Робота молодшої медичної сестри (санітарки палатної) психоневрологічного відділення дає право на призначення пільгової пенсії по Списку №2, розділ XXIV пункт 24г «Охорона здоров'я та соціальна допомога», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2004 №1644 із внесенням змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 №36.

Крім того, в Характеристиці оцінки шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища робочого місця молодшої медичної сестри (санітарки палатної) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці (а.с.42) зазначено, що молодша медична сестра (санітарки палатної) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці безпосередньо обслуговує хворих у психоневрологічному відділенні.

При цьому, у довідці Київського пансіонату ветеранів праці від 06.12.2017 №47 (а.с.34) зазначено, що стаж роботи в психоневрологічному відділенні зараховується у подвійному розмірі відповідно до ст. 60 Закону України від «Про пенсійне забезпечення».

Таким чином, у період з 23.05.1989 по 31.12.2003, працюючи на посаді санітарки палатної (молодшої медичної сестри) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці, позивач надавала психіатричну допомогу хворим, у тому числі здійснювала догляд за особами, які страждають на психічні розлади, що відповідно до ст.27 Закону України "Про психіатричну допомогу" є професійним обов'язком працівника, який бере участь у наданні психіатричної допомоги у психіатричному закладі.

Крім того, відповідачем не спростовано той факт, що працюючи на вказаній посаді позивач користувалась пільгами, як медичний працівник, який бере участь у наданні психіатричної допомоги у психіатричних закладах: отримувала 25% надбавки за шкідливість, мала щорічну додаткову відпустку тривалістю 25 календарних днів за особливий характер праці, пов'язаний з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням.

З огляду на викладене, позивачка має право на зарахування до стажу її роботи в подвійному розмірі період роботи з 23.05.1989 по 31.12.2003, оскільки її робота на посаді санітарки палатної (молодшої медичної сестри) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів є такою, що за своїм характером відноситься до роботи, яка дає право на зарахування до стажу роботи у подвійному розмірі відповідно до ст. 60 Закону України «Про пенсій забезпечення»

З огляду на викладене, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Суд попередньої інстанції залишив наведене поза увагою та прийняв рішення із порушенням норм матеріального права, що призвело до неправильного її вирішення.

Доводи апеляційної скарги знайшли своє підтвердження, а тому апеляційна скарга відповідача підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 КАС підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є: 1) неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи; 2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; 3) невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; 4) неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

На думку колегії суддів, оскаржуване рішення прийняте судом першої інстанції за неповного з'ясування обставин, що мають значення для справи та за недоведеності обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими.

Доводи апеляційної скарги знайшли своє підтвердження, а тому апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення Київського окружного адміністративного суду від 12 квітня 2018 року - скасуванню з прийняттям нової постанови про задоволення позовних вимог.

Керуючись статтями 243, 308, 310, 315, 321, 322, 325, 329 КАС, Київський апеляційний адміністративний суд,

П О С Т А Н О В И В

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 на рішення Київського окружного адміністративного суду від 12 квітня 2018 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_3 до Броварського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області про визнання неправомірними дії та зобов'язати вчинити дії - задовольнити.

Рішення Київського окружного адміністративного суду від 12 квітня 2018 року скасувати та ухвалити нову постанову про задоволення позовних вимог ОСОБА_3 в повному обсязі.

Визнати протиправними дії Броварського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області щодо відмови в зарахуванні до стажу роботи ОСОБА_3 періоду роботи з 23.05.1989 по 31.12.2003 на посаді санітарки палатної (молодшої медичної сестри) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці у подвійному розмірі.

Зобов'язати Броварське об'єднане управління Пенсійного фонду України Київської області зарахувати до стажу роботи ОСОБА_3 період роботи з 23.05.1989 по 31.12.2003 на посаді санітарки палатної (молодшої медичної сестри) психоневрологічного відділення Київського пансіонату ветеранів праці у подвійному розмірі та провести у зв'язку з цим перерахунок пенсії з 29.05.2017.

Постанова набирає законної сили з дати прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя

О.А. Губська

Суддя

А.Б. Парінов

Суддя

О.О. Беспалов

Повне судове рішення складено 17 липня 2018 року

Джерело: ЄДРСР 75325446
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку