open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 лютого 2024 р. № 400/14633/23 Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі судді Біоносенка В.В., розглянув у порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін, відповідно до процедури передбаченої ст.263 КАС України, адміністративну справу,

за позовомОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, вул. Морехідна, 1,м. Миколаїв,54008, провизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до адміністративного суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області з вимогами визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області щодо припинення виплати пенсії позивачці, зобов`язати відповідача поновити виплату ОСОБА_1 пенсії з 1 листопаду 2022 року.

Свої позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтувала тим, що є пенсіонером відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осі». В теперішній час позивачка перебуває у слідчому ізоляторі, де утримується під вартою у зв`язку зі звинувачення у вчиненні кримінального правопорушення. З листопада 2022 року їй припинено виплату пенсії. Про причини їй невідомо. Але, відповідно до вимог Закону, навіть засудженні мають право на отримання пенсії, але позивачка досі навіть не засуджена, а лише підозрювана у злочині.

Відповідач позов не визнав, надав відзив, в якому просив в його задоволенні відмовити. Свою позицію відповідач аргументував тим, що позивачка перебувала на обліку в Головному управлінні та отримувала пенсію відповідно до Закону №2262 з 21.09.2018 по 30.11.2022. На виконання листа Пенсійного фонду України від 09.11.2022 Головним управлінням 11.11.2022 направлено лист позивачу, відповідно до якого ОСОБА_1 для укомплектування документів пенсійної справи необхідно надати до Головного управління оригінали копії паспорту та документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків. Позивачем вищезазначених документів до територіального органу Пенсійного фонду України надано не було. З метою запобігання використання коштів, на підставі п.5 ст.49 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» та згідно листа ПФУ від 09.11.2022 прийнято рішення про припинення виплати пенсії ОСОБА_1 .

Суд розглянув справу 22.02.2024 в порядку спрощеного провадження без виклику сторін.

Дослідив матеріали справи, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 з 21.09.2018 перебувала на обліку в Головному управління Пенсійного фонду України як пенсіонер та отримувала пенсію відповідно до вимог Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

18.05.2022 відносно ОСОБА_1 Центральним районним судом м. Миколаєва обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у зв`язку з підозрою у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.111 КК України (державна зрада).

09.11.2022 Пенсійний фонд України листом за №2800-030202-9/47166 надіслав повідомлення до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області про притягнення ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності за державну зраду.

18.11.2022 Головним управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області прийнято Рішення про припинення виплати пенсії №1057/0404, яким вирішено припинити виплату пенсії ОСОБА_1 з 01.12.2022.

Зазначене рішення вмотивовано посилання на п.5 ст.49 Закону, з метою запобігання нецільовому використанню коштів.

Відповідно до ст.49 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

1) якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

2) на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України;

3) у разі смерті пенсіонера;

4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

5) в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст.48 Закону, виплата особам, засудженим до обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, призначених пенсій здійснюється територіальними органами Пенсійного фонду України на рахунок установи за місцем відбування покарання.

Із пенсій засуджених до обмеження волі або позбавлення волі на певний строк відшкодовуються витрати на їх утримання в установах виконання покарань в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

При цьому, не менш як 50 відсотків пенсії зараховуються установою за місцем відбування покарання на особовий рахунок засудженого.

Відповідно до ст.59 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» в разі позбавлення волі особи, якій призначена пенсія відповідно до цього Закону виплата йому призначеної пенсії здійснюється на загальних підставах.

Таким чином, ані Закон «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», ані Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» не передбачає підставу припинення пенсії перебування під вартою у зв`язку підозрою у вчиненні кримінального правопорушення. Лише після засудження до позбавлення волі, ст.48-1 Закону «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» передбачає відшкодування певних витрат, але знов таки не повне припинення виплати пенсії.

Пункт 5 ст.49 Закону, на яку послався відповідач у Рішенні від 18.11.2022, сам по собі не є достатньою підставою для припинення виплати пенсії, а лише припускає можливість, що підстави для припинення виплати можуть бути передбачені в інших законах. За таких обставин, відповідач повинен був обґрунтувати припинення виплати пенсії позивачки посилання на інші закони. Але, ані в спірному рішенні, ані у відзиві, відповідач не наводить правових підстав передбачених законами, які надають повноваження на припинення виплати пенсії позивачці.

Неможливо погодитися з позицію, що п.5 ст.49 Закону, є універсальним виправданням для безпідставного припинення пенсій на розсуд відповідача.

Щодо обмеження виплати пенсії для осіб, підозрюваних у вчиненні кримінальних правопорушень, пов`язаних з державною зрадою, то на час розгляду цієї справи таких особливостей не передбачено.

Лише 18.12.2023 Кабінетом Міністрів України зареєстровано у Верховній Раді України проект Закону 3562-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей виплати пенсій особам, які вчинили кримінальне правопорушення проти основ національної безпеки, громадської безпеки, миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку», яким такі особливості та обмеження планується передбачити.

Враховуючи, відсутність будь-яких законних підстав для припинення виплати пенсії позивачки, суд не знаходить підстав для відмови у задоволенні позову.

Позов задовольнити у повному обсязі.

Сума сплаченого позивачем судового збору в розмірі 1073,60 грн підлягає відшкодуванню на її користь за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 2, 19, 139, 241, 244, 242 - 246, 257-262, 263 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 НОМЕР_1 ) до Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1,м. Миколаїв,54008 13844159) задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним та скасувати Рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області №1057/0404 від 18.11.2022 року про припинення виплати пенсії ОСОБА_1 .

3. Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області поновити виплату пенсії ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) з 01.12.2022.

4. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1,м. Миколаїв,54008 13844159) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 НОМЕР_1 ) судові витрати в розмірі 1073,60 (одна тисяча сімдесят три грн шістдесят коп) гривень.

5. Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи в порядку, визначеному ст. 255 КАС України. Апеляційна скарга може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В. В. Біоносенко

Рішення складено в повному обсязі 22.02.2024

Джерело: ЄДРСР 117183183
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку