open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 638/1343/23

Провадження № 1-в/638/215/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2023 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в рамках кримінального провадження №22023000000000059 від 20 січня 2023 року клопотаннястаршого групи прокурорів у кримінальному провадженні №22023000000000059 - прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення від відбуття покарання стосовно засудженого

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Новосьолова Красноярського краю Російської Федерації, громадянин Російської Федерації, військовослужбовець ЗС РФ, з вищою військовою освітою, одружений, має двох неповнолітніх дітей, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , засудженого вироком Дзержинського районного суду м. Харкова від 02 березня 2023 року до 12 років позбавлення волі,-

встановив:

06 березня 2022 рокудо Дзержинського районного суду м. Харкова надійшло клопотаннястаршого групи прокурорів у кримінальному провадженні №22023000000000059 - прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення від відбуття покарання стосовно засудженого ОСОБА_4 засудженого вироком Дзержинського районного суду м. Харкова від 02 березня 2023 року до 12 років позбавлення волі.

В обґрунтування клопотання, прокурор зазначає, що вироком Дзержинський районний суд м. Харкова від 02 березня 2023 року ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на 12 років.

До набрання вироком законної сили ОСОБА_4 вирішено залишити під вартою в ДУ «Київський слідчий ізолятор» як військовополоненого.

Судом встановлено, що військовослужбовець ЗС РФ ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вчинив особливо тяжкий злочин проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку за наступних обставин.

Так, з лютого 2022 року ОСОБА_4 (ідентифікуючий позивний НОМЕР_1 ) проходить військову службу на посаді заступника командира військова частина НОМЕР_2 ( НОМЕР_3 бомбардувального авіаційного полку 105 змішаної авіаційної дивізії 6 армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Західного військового округу (далі 6 армія) Збройних Сил Російської Федерації у званні підполковник.

У свою чергу, командуючий 6 армії ЗС РФ генерал-майор Особа 1 (щодо якого здійснюється досудове розслідування в іншому кримінальному провадженні за вчинення кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, а також проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку), будучи представником влади, тобто особою, яка уповноважена вирішувати питання воєнного планування і управління щодо застосування підпорядкованої йому армії та підрозділів, що входять до її складу, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб з іншими представниками влади та ЗС РФ, усвідомлюючи явну злочинність власних дій та передбачаючи можливість настання тяжких наслідків, у тому числі загибелі людей, зокрема й цивільного населення, у період з 2021 року та щонайменше по 06 березня 2022 року на території РФ, організував підготовку та віддав накази і розпорядження на здійснення широкомасштабного вторгнення підрозділів 6 армії ЗС РФ, спільно з підрозділами ЗС та іншими військовими формуваннями РФ, на територію України з метою її окупації, із бойовим застосуванням авіації, а також іншого озброєння, та контролював їх виконання.

Зокрема, у невстановлений час, але не пізніше 06 березня 2022 року, за невстановлених обставин, Особа 1, всупереч вимогам, передбаченим пунктами 1, 2, 3 ст. 52 Протоколу І, віддав командиру військова частина НОМЕР_2 Особа 2 (щодо якого здійснюється досудове розслідування в іншому кримінальному провадженні за вчинення кримінального правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку) наказ у формі бойового розпорядження в якому, серед іншого, були визначенні завдання по знищенню цивільних об`єктів шляхом їх бомбардування.

У вищевказаному бойовому розпорядженні, серед іншого, були визначені координати цілі радіотелевізійної передавальної станції Харків (далі РТПС Харків), що розташована за адресою: м. Харків, вул. Дерев`янка, 1А, кількісний склад повітряних суден два літака Су-34, а також засоби ураження шістнадцять фугасних авіаційних бомб вагою 500 кг (далі ФАБ-500).

Водночас, РТПС Харків та обладнання розміщене на ній є цивільним об`єктом, який не використовується у воєнних цілях, на його території та навколо нього не розміщується озброєння, військова техніка, зброя, боєприпаси та інше воєнне устаткування, а також не дислокуються підрозділи чи окремі представники ЗС, інших військових формувань та правоохоронних органів України, обладнання розміщене на об`єкті не здійснює трансляцію, розповсюдження або передачу інформації між зазначеними підрозділами та для їх потреб, місце розташування об`єкту не є вигідною військовою позицією та не може перешкоджати просуванню ЗС РФ, його завоювання чи знищення не вплине на ослаблення сил противника. Таким чином, РТПС Харків не вносить ефективний вклад у воєнні дії української сторони в силу свого характеру, розташування чи використання, повне або часткове руйнування станції, її захоплення чи нейтралізація за існуючих 06 березня 2022 року обставин не дає явну воєнну перевагу ЗС РФ, тобто у РТПС Харків відсутні ознаки воєнного об`єкту.

Більш того, діяльність РТПС Харків безпосередньо пов`язана з наданням послуг, які мають значення для функціонування суспільства та безпеки цивільного населення, зокрема забезпечує надання телекомунікаційних послуг (телефонного зв`язку), функціонування системи оповіщення (сигнал «Увага всім») та трансляцію телерадіопрограм, за допомогою яких населенню доводиться інформація про загрози виникнення надзвичайних ситуацій, загрози життю або здоров`ю людей та заподіяння шкоди майну, а також рекомендації по їх уникненню.

При цьому, Особа 2 розуміючи протиправність вищевказаного бойового розпорядження не відмовився від його виконання, та реалізував.

Так, близько 14 години за Київським часом (15 години за Московським) 06 березня 2022 року, перебуваючи на командному пункті військової частини НОМЕР_2 , що дислокується у АДРЕСА_3 , Особа 2 діючи умисно, усвідомлюючи явну злочинність власних дій та бажаючи настання тяжких наслідків, у тому числі знищення цивільних об`єктів, з мотивів безумовного виконання отриманого наказу, метою реалізації бойового розпорядження по знищенню цивільних об`єктів, розуміючи протиправний характер вищевказаного бойового розпорядження, довів його ОСОБА_4 , старшому льотчику авіаційної ланки другої авіаційної ескадрильї капітану Особа 3, штурману авіаційної ланки авіаційної ескадрильї Особа 4 і штурману Особа 5 та віддав їм наказ приступити до його безпосереднього виконання.

При цьому, Особа 2 визначено екіпажі літаків у складі льотчика ОСОБА_4 та штурмана Особа 4 ведучий літак, льотчика Особа 3 та штурмана Особа 5 ведений літак.

Разом з тим, ОСОБА_4 розуміючи протиправність вищевказаного бойового розпорядження не відмовився від його виконання та усвідомлюючи, що між РФ та Україною з 20 лютого 2014 року триває міжнародний збройний конфлікт, приступив до реалізації.

У подальшому, близько 17 години 30 хвилин за Київським часом (18 години 30 хвилин за Московським) ОСОБА_4 , будучі обізнаним з нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема положеннями Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року та додатковими протоколами до них, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб із Особа 4, Особа 3, Особа 5 та іншими невстановленими представниками ЗС РФ, усвідомлюючи явну злочинність власних дій та бажаючи настання тяжких наслідків, у тому числі знищення цивільних об`єктів, з мотивів безумовного виконання отриманого наказу, метою реалізації бойового розпорядження по знищенню цивільних об`єктів, розуміючи його протиправність, а також те, що зазначені дії заборонені нормами міжнародного гуманітарного права, передбаченими пунктами 1, 2, 3 ст. 52 Протоколу І, та те, що діяльність РТПС Харків безпосередньо пов`язана з наданням послуг, які мають значення для функціонування суспільства та безпеки населення, злетів разом із штурманом Особа 4 на літаку Су-34 бортовий номер 06, спільно з іншим літаком, до екіпажу якого входили Особа 3 та Особа 5 з військового аеродрому «Балтімор» у м. Воронежі РФ у напрямку України, близько 18 години перетнув державний кордон, і перебуваючи у повітряному просторі України о 18 годині 09 хвилин здійснив бомбардування РТПС Харків 8 авіаційними бомбами ФАБ-500 загальним тротиловим еквівалентом 2 тони 400 кілограм.

За наслідками бомбардування телевізійна башта РТПС Харків отримала пошкодження металоконструкції, які значно знизили її несучу спроможність та унеможливлюють її подальшу безпечну експлуатацію, пошкоджено адміністративну будівлю станції, а також обладнання товариства з обмеженою відповідальності «лайфселл» на суму 433 965,31 гривень, обладнання приватного акціонерного товариства «Київстар» на суму 96 576,00 гривень та обладнання приватного акціонерного товариства «ВФ Україна» на суму 591 124,15 гривень.

Здійснивши бомбардування РТПС Харків, яка є, та у момент нападу була цивільним об`єктом, ОСОБА_4 вчинив очевидне порушення законів і звичаїв, що застосуються в міжнародному збройному конфлікті, закріплених у пунктах 1, 2, 3 ст. 52 Протоколу І.

О 18 годині 10 хвилин за Київським часом 06 березня 2022 року літак Су-34, який пілотував ОСОБА_4 уражений військовослужбовцями Національної гвардії України, внаслідок чого повітряне судно знищено. При цьому, ОСОБА_4 катапультувався та після приземлення, близько 02 години за Київським часом 07 березня 2022 року затриманий військовослужбовцями Національної гвардії України.

Відповідно до листа Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими від 04.03.2023 № 222/6/98 стосовно ОСОБА_4 прийнято рішення про передачу його для обміну як військовополоненого та надано витяг із протоколу від 03.03.2023 222/КШ/П щодо прийняття рішення про затвердження списку для здійснення передачі військовополонених ворогів та звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора.

Враховуючи викладене, прокурор ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням, в якому просить: звільнити від відбуття покарання засудженого вироком Дзержинського районного суду м. Харкова від 02 березня 2023 року ОСОБА_4 , у зв`язку з прийняттям уповноваженим органом рішення про передачу його для обміну як військовополоненого; звільнити ОСОБА_4 з-під варти та передати його під нагляд представникам уповноваженого органу, що відповідає за поводження з військовополоненими - Головного управління розвідки Міністерства оборони України, для організації та проведення його обміну як військовополоненого.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав, та просив його задовольнити.

Засуджений ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, надав згоду на звільнення його від відбування призначеного покарання у зв`язку з прийняттям рішення про передачу його для обміну як військовополоненого.

Захисник ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності з ухваленням рішення про перебачу засудженого для його обміну як військовополоненого.

Суд, заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що вироком Дзержинський районний суд м. Харкова від 02 березня 2023 року ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на 12 років.

До набрання вироком законної сили ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вирішено залишити під вартою в Державній установі «Київський слідчий ізолятор» як військовополоненого.

Відповідно до копії листа Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими від 04.03.2023 № 222/6/98 стосовно ОСОБА_4 прийнято рішення про передачу його для обміну як військовополоненого та надано витяг із протоколу від 03.03.2023 222/КШ/П щодо прийняття рішення про затвердження списку для здійснення передачі військовополонених ворогів та звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора.

Відповідно до ч. 1 ст. 84-1 КК України звільняється від відбування покарання засуджений, стосовно якого уповноваженим органом прийнято рішення про його передачу для обміну як військовополоненого та яким надано письмову згоду на проведення такого обміну.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2022 № 441 затверджено Порядок здійснення передачі військовополонених ворогів державі-агресору та звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора.

Пунктом 13-4 ч. 1 ст. 537 КПК України встановлено, щопід час виконання вироків суд має право вирішувати питання про звільнення від відбування покарання у зв`язку з прийняттям рішення про передачу особи для обміну як військовополоненого.

Згідно з п. 28 ч. 1 ст. 3 КПК України особа, стосовно якої уповноваженим органом прийнято рішення про обмін як військовополоненого, будь-яка особа, яка має процесуальний статус підозрюваного, обвинуваченого, засудженого та яка включена відповідним уповноваженим органом до списку для обміну як військовополонений.

Відповідно до п. п. 1 та 4 Положення «Про утворення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими» (далі Положення), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 № 257, повноваження щодо забезпечення передачі військовополонених ворогів державі-агресору та звільнення оборонців України, які перебували у полоні держави-агресора, здійснює Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, який є тимчасовим допоміжним органом Уряду України.

Пунктом 9 вищевказаного Положення передбачено, що рішення про затвердження списку для здійснення передачі військовополонених ворогів та звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора, приймається відповідно до Порядку здійснення передачі військовополонених ворогів державі-агресору та звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2022 р. № 441.

Разом з тим, згідно з п. 25 згаданого Порядку рішення про затвердження списку для здійснення передачі військовополонених ворогів та звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора, ухвалює Голова Координаційного штабу у взаємодії з Об`єднаним центром з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України.

Крім того, відповідно до пункту 28 Порядку реалізацію рішення Координаційного штабу про затвердження списку для передачі та звільнення осіб, які перебувають у полоні, здійснює група з питань звільнення, формування та діяльність якої забезпечує Об`єднаний центр. Група з питань звільнення забезпечує передачу та звільнення осіб відповідно до затвердженого Координаційним штабом списку.

Відповідно до ч. 5 ст. 201-1 КПК України суд, перевіривши обставини, що підтверджують прийняття уповноваженим органом рішення про передачу підозрюваного, обвинуваченого для обміну як військовополоненого та надання підозрюваним, обвинуваченим згоди на такий обмін, виносить ухвалу про скасування запобіжного заходу та передачу особи під нагляд уповноваженого органу для організації та проведення її обміну як військовополоненого.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону України «Про попереднє ув`язнення» начальник установи попереднього ув`язнення зобов`язаний звільнити з-під варти особу, стосовно якої уповноваженим органом прийнято рішення про обмін як військовополоненого, у день отримання ухвали слідчого судді, суду про скасування запобіжного заходу. Така особа передається під нагляд представникам уповноваженого органу, що відповідає за поводження з військовополоненими, для організації та проведення її обміну як військовополоненого.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку про задоволення клопотання прокурора.

Керуючисьст. 537, 539 КПК України, суд, -

постановив:

Клопотаннястаршого групи прокурорів у кримінальному провадженні №22023000000000059 - прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення від відбуття покарання стосовно засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Звільнити від відбуття покарання засудженого вироком Дзержинського районного суду м. Харкова від 02.03.2023 ОСОБА_4 , у зв`язку з прийняттям уповноваженим органом рішення про передачу його для обміну як військовополоненого.

Звільнити ОСОБА_4 з-під варти та передати його під нагляд представникам уповноваженого органу, що відповідає за поводження з військовополоненими - Головного управління розвідки Міністерства оборони України, для організації та проведення його обміну як військовополоненого.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова протягом семи діб з моменту її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 109414754
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку