Про затвердження Вимог до типового контрольного плану
{Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної
політики та продовольства
№ 3501 від 18.09.2024}
Відповідно до частини другої статті 46 Закону України «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів», пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до типового контрольного плану, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: |
|
ВИМОГИ
до типового контрольного плану
1. Ці Вимоги застосовуються до типового контрольного плану сертифікації сільськогосподарської продукції (сільськогосподарських товарів), харчових продуктів (далі - типовий контрольний план), на які розповсюджується сфера дії Закону України «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів» (далі - товар).
2. У цих Вимогах терміни вживаються у таких значеннях:
коригувальна дія - визначений органом сертифікації захід по усуненню невідповідності товару специфікації, зокрема: зміна етикетки товару із вилученням з неї зареєстрованого географічного зазначення або традиційної гарантованої особливості, вилучення (відкликання) партії товару з обігу, здійснення додаткових заходів при виробництві товару (контроль надходження сировини, додаткове очищення, витримка тощо), призначення періодичної перевірки достроково;
невідповідність товару специфікації - відхилення характеристик товару за фізичними, хімічними, мікробіологічними, органолептичними або іншими особливими якостями та/або властивостями товару від визначених у специфікації.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів», «Про правову охорону географічних зазначень».
3. Типовий контрольний план складається із таких частин: вступна, описова, дослідницька, висновки.
II. Загальні вимоги до вступної частини типового контрольного плану
1. У вступній частині типового контрольного плану зазначаються такі відомості:
1) щодо зареєстрованого географічного зазначення:
найменування із зазначенням схеми якості, за якою зареєстроване географічне зазначення;
специфічні етапи виробництва, що здійснюються у визначеному географічному місці;
особливі правила нарізання, подрібнення, пакування та маркування товару;
точне визначення географічного місця;
посилання на джерело, в якому публікується специфікація товару;
2) щодо зареєстрованої традиційної гарантованої особливості:
найменування, зареєстроване як традиційна гарантована особливість;
опис способу виробництва товару;
основні незмінні характеристики сільськогосподарського товару або харчового продукту;
посилання на публікацію специфікації товару;
код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;
{Абзац третій підпункту 3 пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
відомості про акредитацію органу сертифікації;
відомості про внесення органу сертифікації до Реєстру органів сертифікації;
реквізити договору, укладеного оператором ринку із органом сертифікації;
найменування, у тому числі скорочене (за наявності), юридичної особи або прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи – підприємця;
{Абзац другий підпункту 4 пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань або реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) фізичної особи – підприємця;
{Абзац третій підпункту 4 пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
місцезнаходження або задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування);
місцезнаходження виробничих потужностей, де здійснюється виробництво товару;
про входження виробника до складу об’єднання, яке має право на реєстрацію географічного зазначення або традиційної гарантованої особливості;
про внесення відомостей про виробника до Державного реєстру України географічних зазначень або Державного реєстру традиційних гарантованих особливостей (за наявності);
{Абзац сьомий підпункту 4 пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
5) щодо здійснення сертифікації товару:
вид перевірки в процесі сертифікації (первісна, періодична);
опис раніше здійснених перевірок в процесі сертифікації та їх результати (за наявності);
про здійснення заходів самоконтролю / контролю об’єднанням, що має право на реєстрацію географічного зазначення або традиційної гарантованої особливості (за наявності);
опис здійснених заходів самоконтролю / контролю об’єднанням, що має право на реєстрацію географічного зазначення або традиційної гарантованої особливості та їх результати (за наявності);
про раніше видані сертифікати, що засвідчують відповідність товару із зареєстрованим географічним зазначенням або традиційною гарантованою особливістю специфікації;
реквізити сертифіката і відомості про зупинення дії або скасування сертифіката (за наявності).
III. Загальні вимоги до описової частини типового контрольного плану
1. В описовій частині типового контрольного плану визначаються періодичність, тривалість, обсяг перевірок (кількість, частота, об’єкти перевірок, кількість зразків), методи та способи, що застосовуються в процесі сертифікації.
2. Періодичність здійснення сертифікації визначається органом сертифікації з урахуванням необхідності здійснення первісних та періодичних перевірок товару на відповідність специфікації.
3. Кількість та частота призначених кожному оператору ринку періодичних перевірок визначається за результатами проведення первісної перевірки з урахуванням таких умов:
1) загальна кількість періодичних перевірок становить не менше однієї і не більше трьох перевірок протягом строку дії сертифіката;
2) якщо під час проведення первісної перевірки виявлені невідповідності, що потребують коригувальних дій, періодична перевірка призначається протягом одного місяця з дня закінчення строку, встановленого для здійснення коригувальних дій;
{Підпункт 2 пункту 3 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
3) якщо під час проведення первісної перевірки у оператора ринку, який входить до складу об’єднання, що має право на реєстрацію відповідного географічного зазначення або традиційної гарантованої особливості, не виявлено невідповідностей, що потребують коригувальних дій, періодична перевірка призначається не раніше ніж через 12 місяців з дати видачі сертифіката та здійснюється один раз протягом строку дії сертифіката.
{Підпункт 3 пункту 3 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
4. Тривалість перевірки визначається органом сертифікації таким чином, щоб забезпечити охоплення всіх етапів виробництва товару. За потреби, перевірка може здійснюватися в декілька етапів, кожен з яких не може перевищувати тридцяти днів поспіль для товару із зареєстрованим географічним зазначенням та десяти днів для товару із зареєстрованою традиційною гарантованою особливістю.
5. Об’єктами перевірки для сертифікації є:
1) для товару із зареєстрованим географічним зазначенням:
географічне місце виробництва товару;
сировина для виробництва товару;
фізичні, хімічні, мікробіологічні або органолептичні характеристики товару;
інші особливі якості та/або властивості товару (за наявності);
2) для товару із зареєстрованою традиційною гарантованою особливістю:
фізичні, хімічні, мікробіологічні або органолептичні характеристики товару;
інші особливі якості та/або властивості товару (за наявності).
6. При здійсненні перевірки кожного об’єкта орган сертифікації застосовує документальний, візуальний, лабораторний та сенсорний методи. Необхідність застосування того чи іншого методу обґрунтовується в описовій частині типового контрольного плану.
7. Для застосування лабораторного та сенсорного методів обов’язковим є відбір зразків товару в кількості, що визначається в описовій частині типового контрольного плану. Такі зразки відбираються у присутності оператора ринку або його представника та органу сертифікації в трьох примірниках, один з яких використовується для здійснення перевірки, один зберігається як контрольний у оператора ринку, один - у органу сертифікації. При відборі зразки опломбовуються органом сертифікації та оператором ринку. Зразок, який використовується для здійснення перевірки, розпломбовується безпосередньо перед здійсненням досліджень в присутності оператора ринку або його представника та органу сертифікації, відомості про що вносяться до дослідницької частини типового контрольного плану.
{Пункт 7 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
IV. Загальні вимоги до дослідницької частини типового контрольного плану
1. У дослідницькій частині типового контрольного плану щодо кожного об’єкта перевірки зазначаються застосовані методи перевірки, способи перевірки, результат перевірки, невідповідність товару специфікації (за наявності), ступінь невідповідності (значна, незначна), коригувальна дія та строк для її виконання.
{Пункт 1 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
2. Для товару із зареєстрованим географічним зазначенням невідповідність специфікації вважається незначною, якщо виробництво такого товару здійснювалося у визначеному у специфікації географічному місці та відхилення характеристик товару від визначених у специфікації характеристик не потребує коригувальних дій.
3. Для товару із зареєстрованою традиційною гарантованою особливістю невідповідність специфікації вважається незначною, якщо відхилення характеристик товару від визначених у специфікації характеристик не потребує коригувальних дій.
4. Значною невідповідністю вважається здійснення етапів виробництва товару із зареєстрованим географічним зазначенням за межами визначеного у специфікації географічного місця, а також будь-яка невідповідність, що потребує коригувальних дій.
5. Для товару із зареєстрованою традиційною гарантованою особливістю невідповідність специфікації вважається значною, якщо відхилення характеристик товару від визначених у специфікації характеристик потребує коригувальних дій.
6. Строк виконання коригувальних дій визначається органом сертифікації таким чином, щоб забезпечити оператору ринку можливість виконання коригувальної дії, але не може перевищувати тридцяти днів.
V. Загальні вимоги до висновків типового контрольного плану
1. У висновках типового контрольного плану за результатами первісної перевірки зазначається одне з таких рішень органу сертифікації:
про видачу сертифіката та про встановлений органом сертифікації строк для проведення періодичної перевірки;
про відмову у видачі сертифіката.
2. У висновках типового контрольного плану за результатами періодичної перевірки зазначається одне з таких рішень органу сертифікації:
про встановлення відповідності товару специфікації;
про встановлення невідповідності товару специфікації;
про необхідність здійснення коригувальних дій та встановлений для них строк;
{Абзац четвертий пункту 2 розділу V із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 3501 від 18.09.2024}
про скасування або зупинення дії сертифіката.
VI. Врахування вимог до типового контрольного плану при розробці контрольного плану
1. Контрольний план сертифікації розробляється органом сертифікації щодо кожного товару із географічним зазначенням, традиційною гарантованою особливістю.
2. Ці Вимоги є обов’язковими для застосування при розробці органами сертифікації контрольного плану сертифікації кожного товару із зареєстрованим географічним зазначенням, традиційною гарантованою особливістю.
3. У разі якщо щодо певного товару із географічним зазначенням, традиційною гарантованою особливістю Мінагрополітики затверджено контрольний план сертифікації, що відповідає цим Вимогам, такий контрольний план може застосовуватись будь-яким органом сертифікації щодо будь-якого оператора ринку.